Házikert

Neveljünk otthon édes ízt adó növényeket, hogy legyen cukor helyett megoldásunk!

Agrofórum Online

Most, hogy állandó a cukorhiány, talán az egészségünknek sem árt kicsit kikandikálni az édes ízt adó növények világába. Íme pár cukorpótló megoldás, amit akár otthon is megnevelhetünk, előállíthatunk!

Többféle édes ízt adó növény is rejtőzhet a kertben. Nézzünk néhányat, melyeket érdemes termelni.

Stevia, vagyis jázminpakóca

A stevia Dél-Amerikában őshonos lágyszárú növény, mely melegebb helyen nálunk is eredményesen megtartható. Nem télálló, így érdemes lakásban nevelni a téli időszakban. Nem egy egyszerű növény úgy általában, mert bár nyáron szépen tartható kint is, ősztől már, amikor 15 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, át kell ültetni cserépbe és be kell vinni a szobába, mert hamar megfázik.

Fényigénye nagy, tehát mindenképpen meleg, napsütéses helyre ültessük kint, bent is a meleget fogja inkább szeretni.

Cukorrépa a kertből

Furán hangozhat, de simán vethetünk kora tavasszal cukorrépát is magról. Inkább állati takarmánynak használják a háztáji gazdálkodásban legtöbbször, mert nehéz kinyerni belőle a cukrot, de ha ételek ízesítésére, mint “répa” használjuk, akkor természetes úton is kölcsönözhetünk édes ízt a harapnivalóknak.

Gazdaboltokban kapható a vetőmagja, levele is fogyasztható, és nemcsak a haszonállatok szeretik, hanem salátába keverve is ehető.

Egy trendi édesítőszer a stevia (fotó: Pixabay)

Mivel pótolható még a cukor?

Télen nagy keletje van az aszalt gyümölcsöknek, és mi tagadás: teába is kifejezetten izgalmasak az aszalványok, amikor a forró víz, a teafűlevelek és pár szem aszalt szilva, mazsola vagy alma kerül a teáscsészébe. Igazán meghitt, téli hangulatot lehet vele varázsolni a csészéből, ráadásul feldobja a klasszikus teaízeket.

Emellett a banánt is használhatjuk süteményekbe is, mint plusz cukor. Különlegesen finom lesz egy almás piskóta is, ha az alma mellé banánt teszünk.

Magyar méz minden formája

Akár a mackóméz rajongói vagyunk (emlékszünk még a régi klasszikus mackóforma mézesedényre, ugye?), vagy inkább üvegesen a mézkülönlegességeket keressük, megállapíthatjuk, szemlátomást méz van, volt és lesz is. Sőt a méhek szorgos munkájának köszönhetően a valódi, termelői magyar méz rendkívül magas minőségű és még egészségesnek is mondható a mézfogyasztás, ha szembeállítjuk a klasszikus cukorfogyasztással.

Különleges mézekben sincs általában hiány már, érdemes megkóstolni a gesztenyemézet, a hársmézet, erdei mézet, galagonyamézet is!

Anthurium félárnyékban: meddig bírja valójában a sötétebb helyet a flamingóvirág?

2025. december 3. 14:10

Kevés fény, gyengébb növekedés. Ezt tehetjük, ha az Anthuriumot csak sötétebb helyen tudjuk nevelni.

Osmanthus: illatos örökzöld a késő őszi kertben

2025. december 3. 05:40

Az illatcserje (Osmanthus) különlegessége abban rejlik, hogy egész évben megőrzi dús, fényes lombozatát, ősszel pedig apró virágokkal ajándékozza meg a kertet.

Ez a titok: ezért lesz biztonságos a mókusetető!

2025. december 2. 11:10

A jószándék kevés: a mókusetető csak akkor biztonságos, ha kialakítása és tartalma valóban megfelel a kis erdei állatoknak.

Krizantém: már nem csak a temetők dísze

2025. december 1. 05:40

A krizantém sok helyen jól mutat, csak érdemes előre megfontolni, milyen szerepet szánnak neki

A szélsőséges időjárás és az energiaköltségek miatt ugrott meg a cukor ára

2022. október 14. 07:04

A cukorgyártás a leginkább energiaigényes iparágak közé tartozik, és az EU-ban különösen a gáztól függ.

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28. 10:17

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.

Már csak a cukorrépa betakarítása maradt

2018. november 9. 07:47

A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása, kukorica, napraforgó és szója termésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is.

Idén kevesebb cukorrépát takaríthatnak be

2018. április 11. 14:30

A visszaesésben minden bizonnyal szerepet játszik a tény, hogy a cukor ára nagyot esett az elmúlt hónapokban.