Házikert

Neveljünk otthon édes ízt adó növényeket, hogy legyen cukor helyett megoldásunk!

Agrofórum Online

Most, hogy állandó a cukorhiány, talán az egészségünknek sem árt kicsit kikandikálni az édes ízt adó növények világába. Íme pár cukorpótló megoldás, amit akár otthon is megnevelhetünk, előállíthatunk!

Többféle édes ízt adó növény is rejtőzhet a kertben. Nézzünk néhányat, melyeket érdemes termelni.

Stevia, vagyis jázminpakóca

A stevia Dél-Amerikában őshonos lágyszárú növény, mely melegebb helyen nálunk is eredményesen megtartható. Nem télálló, így érdemes lakásban nevelni a téli időszakban. Nem egy egyszerű növény úgy általában, mert bár nyáron szépen tartható kint is, ősztől már, amikor 15 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, át kell ültetni cserépbe és be kell vinni a szobába, mert hamar megfázik.

Fényigénye nagy, tehát mindenképpen meleg, napsütéses helyre ültessük kint, bent is a meleget fogja inkább szeretni.

Cukorrépa a kertből

Furán hangozhat, de simán vethetünk kora tavasszal cukorrépát is magról. Inkább állati takarmánynak használják a háztáji gazdálkodásban legtöbbször, mert nehéz kinyerni belőle a cukrot, de ha ételek ízesítésére, mint “répa” használjuk, akkor természetes úton is kölcsönözhetünk édes ízt a harapnivalóknak.

Gazdaboltokban kapható a vetőmagja, levele is fogyasztható, és nemcsak a haszonállatok szeretik, hanem salátába keverve is ehető.

Egy trendi édesítőszer a stevia (fotó: Pixabay)

Mivel pótolható még a cukor?

Télen nagy keletje van az aszalt gyümölcsöknek, és mi tagadás: teába is kifejezetten izgalmasak az aszalványok, amikor a forró víz, a teafűlevelek és pár szem aszalt szilva, mazsola vagy alma kerül a teáscsészébe. Igazán meghitt, téli hangulatot lehet vele varázsolni a csészéből, ráadásul feldobja a klasszikus teaízeket.

Emellett a banánt is használhatjuk süteményekbe is, mint plusz cukor. Különlegesen finom lesz egy almás piskóta is, ha az alma mellé banánt teszünk.

Magyar méz minden formája

Akár a mackóméz rajongói vagyunk (emlékszünk még a régi klasszikus mackóforma mézesedényre, ugye?), vagy inkább üvegesen a mézkülönlegességeket keressük, megállapíthatjuk, szemlátomást méz van, volt és lesz is. Sőt a méhek szorgos munkájának köszönhetően a valódi, termelői magyar méz rendkívül magas minőségű és még egészségesnek is mondható a mézfogyasztás, ha szembeállítjuk a klasszikus cukorfogyasztással.

Különleges mézekben sincs általában hiány már, érdemes megkóstolni a gesztenyemézet, a hársmézet, erdei mézet, galagonyamézet is!

Mini gyümölcsöskert a díszkerten belül? Miért is ne!

2025. szeptember 16. 05:40

Díszkert és gyümölcsöskert nem egymást kizáró megoldások, hanem tökéletes társak. Itt az ideje belevágni egy vegyes kert kialakításába!

Csemege egy egzotikus fáról – a kocsány az igazi különlegesség

2025. szeptember 15. 10:10

Nem a gyümölcs, hanem a kocsány az igazi finomság: fedezze fel a japán mazsolafa titkait!

Allergiás kertészkedik – allergiás tünetek és keresztallergia

2025. szeptember 15. 05:40

Összességében az allergia fogalmába mindazokat a túlérzékenységi reakciókat foglalják össze, melyeket egy immunreakció vált ki. Mi történik akkor, ha keresztallergia alakul ki?

Nem kell újat vennie – szaporítsa muskátliját!

2025. szeptember 14. 14:10

Ősszel itt a legjobb alkalom a muskátli dugványozására – mutatjuk, hogyan csinálja!

A hóból kellett kiszedni idén a cukorrépát

2023. december 9. 11:10

Németországban a rengeteg eső hátráltatta a cukorrépa betakarítását, így esett meg idén az a „csúfság”, hogy már a havas, fagyos talajon végezték a termés felszedését.

Felére zuhant vissza a pityóka termőterülete Hargita megyében

2018. december 3. 06:58

Noha számbelileg csökkent, minőségét tekintve sokat fejlődött a székelyföldi megye mezőgazdasági gépparkja az elmúlt évtizedekben.

A kisebb cukortartalom miatt nem lesz túl nagy a nyereség

2021. október 27. 05:03

A globális cukorárak négyéves csúcsok közelében mozognak, amit fellendítenek a nagy globális cukordeficit kilátásai ebben a szezonban.

Most kell odafigyelni a kukoricabarkóra!

2021. május 6. 09:03

Most sorolnak a kukoricák, a napraforgók, veszélyes időszakban vagyunk, nem szabad félvállról vennünk a barkókártételt.