Házikert
Házikert

Nyaralás alatt ki ápolja a kertet?

Nyaralás alatt ki ápolja a kertet?

Agrofórum Online

Minden kerttulajdonosnak nagy dilemma, hogy mi legyen a kerttel a nyaralás alatt. Íme pár tipp, hogy miként oldható meg a növények öntözése akkor is, ha mi épp a tengerparton süttetjük a hasunkat!

Nem mondom, hogy mindegyik ötlet ingyen van, vagy olcsó a kialakítása, de az biztos, hogy sok esetben csak egyszer kell elkészíteni, és utána már élvezhetjük is a kert adta örömöket, mert az öntözéssel még a nyaralás után sem kell legalább bajlódni. Bár én szeretek elmélázva az ágyások előtt, a locsolóval állva gyönyörködni a kertben, de valljuk be azért kánikula idején nem baj az, ha nélkülünk is működik a rendszer.

Időzítő kapcsoló és csepegtetőrendszer

Talán kezdjük is a legköltségesebb verzióval, hogy utána fellélegezhessünk a többi lehetőség között.

A csepegtetőrendszerhez olyan ágyások kellenek, melyek stabilan körberakhatók a csepegtetőszalaggal. A nagyon szétaprózott, szigetszerű ágyásoknál ez nem lesz jó megoldás, de a nagyobb egybefüggőeknél ezzel jól lehet dolgozni.

Ha az ágyásokban szépen lefektettük a csepegtetőszalagokat, akár körkörösen többet is egy ágyásba, akkor már csak a ráállást kell kialakítani a csapra, amelyen egy öntözőrendszerhez való időztőkapcsoló van. Ez a beállított időintervallumonként bekapcsol és az öntözős végén le is áll, majd újraindul, ha itt az ideje. A legtöbb kertünkben ezt alakítottuk ki mi is, ahol nem akartunk a gyepnél is öntözni, hanem csak pár ágyást kellett megoldani.

Természetesen ez a cikk azoknak szól, akiknek nincs kiépített öntözőrendszere, így erre nem is térünk most ki.

Csodálatos nyári kert
Csodálatos, virágos kert (fotó: Pixabay)

Dézsás növények és a PET-újrahasznosítás

Ha tudjuk, hogy sok dézsás növényünk van, melyek öntözésre szorulnak a nyaralás alatt, akkor itt az idő elkezdeni gyűjtögetni a kiürült ásványvizes palackokat, hiszen szuper öntöző készíthető belőlük.

Töltsük meg vízzel őket, a szájukba nyomjunk bele tiszta mosogatószivacsot, jó alaposan, hogy a víz csak csepegjen, ne tudjon azonnal kifolyni! Fejjel lefelé állítsuk bele a dézsás növény edényébe és már csepeg is a víz. Nagy edényekbe, mint a leandereké és citromfáké szokott lenni, ott akár több ilyen palackot is beállíthatunk!

Szobanövény 1×1

A szobanövényeknél nekem a kedvenc metódusom szintén csepegtetős, de mégsem. Egy nagy fürdőlepedőt beterítek a kádba, rárakom a cserepes növényeket és az anyagot alaposan megnedvesítem. Így a növények a cserép aljánál fokozatosan tudják felvenni a vizet, mégsem állnak a vízben.

Tegyünk el szinte mindent a tűző napról!

Tudom, hogy sok növény szereti a napot, de ha keveset tudjuk öntözni, akkor arra a rövid időre érdemes őket olyan helyre költöztetni a kerten belül, ahol nem állandóan tűzi őket a nap. Ha ez nem megoldható, akkor a dézsáikat fedjük le raschell hálóval vagy jutazsákkal, hogy ne forrósodhasson fel a cserép és vele együtt a talaj is a gyökerekkel!

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ideális növények homokos talajra

2024. június 21. 16:10

Az ilyen jellegű termőföld jellemzően igen gazdag tápanyagokban, mint például káliumban, vasban, bórban és cinkben.

Így kerüljük el, hogy a nyári forróságban kiégjen a gyep

2024. június 21. 08:40

A legjobb időpont az öntözésre a kora reggel, amikor a hőmérséklet még alacsony és a párolgás normális szintű.

Veteményesek megfelelő sor- és tőtávolsága: ezért érdemes figyelembe vennie

2024. június 20. 13:10

Általuk csökkenthetjük a betegségek és kártevők előfordulásának esélyét, valamint megkönnyíti a növények gondozását és betakarítását is.

Egymást segítő növények a gyakorlatban

2024. június 15. 05:40

Egymást segítő növények rendszerét mutatjuk be az idei KertAkadémia napon is Tabdiban!

Túlélheti takarás nélkül a kertbe ültetett rozmaring a fagyos éjszakákat?

2024. január 23. 04:39

Nem takartam a rozmaringot a tél előtt, nem számítottam ilyen hideg télre. Túlélheti takarás nélkül a kertbe ültetett rozmaring a fagyos éjszakákat?

Így készül a dézsató!

2023. július 30. 06:40

Aki szeretne otthon hangulatos kerti tavat készíteni, de nincs hozzá elegendő helye, akkor készíthet könnyedén dézsatavat!

Fagyvédelem a gyümölcstermesztésben, I.

2024. április 11. 14:10

A XXI. században egyre gyakoribbá váló tavaszi fagyok jelentősen megkeserítik mind a gyümölcstermesztő vállalkozók, mind a hobbikertészek életét. Szerte a világon ez az abiotikus időjárási tényező okoz évjárattól függően több milliárd forintos károkat.

Hogyan gondozzuk télen az árvácskát?

2023. november 18. 08:39

Kérem válaszukat: hogyan gondozzam télen az árvácskát? Köszönöm!