Nincs is annál jobb, mint a vasárnapi ebédet egy tál forró rebarbarás pitével zárni. Vagy mit szólna egy finom rebarbara tortához, egy habos rebarbara desszerthez vagy egy üveg házi készítésű lekvárhoz? A rebarbara egy könnyen termeszthető és rendkívül szívós évelő növény, amelynek ahhoz, hogy igazán jó termést hozzon, kifejezetten hideg időre van szüksége.
Egy egészséges rebarbara legalább 10 évig termőképes marad, így kiváló befektetésnek bizonyul még a kezdő kertészek számára is. Az első évben ellen kell állnia a kísértésnek, hogy betakarítsa a növény leveleit, a második évtől kezdve azonban áprilistól júniusig betakaríthatja a rebarbaráját.
Íme néhány jó tanács arra vonatkozóan, hogy mikor érdemes rebarbarát ültetni, és hogyan nevelje a növényeit!
Rebarbara fajták
Sokféle rebarbarafajta közül választhatunk. Íme néhány kedvencünk – ezek mindegyike alkalmas őszi vagy tavaszi ültetésre.
- „Champagne”: Megbízható és könnyen termeszthető, korai fajta, amely ideális a hosszú, karcsú, rózsaszínű szárak termesztésére. Szárai szemet gyönyörködtető mély borvörös színűre érnek.
- „Victoria”: A zöldes-rózsaszínű szárakban az édes és a savanykás ízek kiváló egyensúlyt alkotnak. Ha már egyszer meghonosodott, akkor a növény évről évre bőséges termést hoz.
- „Raspberry Red” (vörös málna): Vastag, mélyvörös szárú, kiváló édes ízű növény, amely már a szezon korai szakaszában szüretelhető.
- „Thomson’s Terrifically Tasty”: Ezek a vastag, rózsaszínű, ízletes (zöldre keskenyedő) szárak márciustól egészen nyár közepéig teremnek, egy teljes hónappal korábban, mint más rebarbarafajták.
- „Fulton’s Strawberry Surprise”: Ezek az erős, robusztus növények feltűnő, élénkpiros, kiegyensúlyozott ízű szárakat hoznak. Az RHS Wisley-i kísérletekben ezt a fajtát a legjobb ízű rebarbarának választották.
- „Glaskin’s Perpetual”: Ez a könnyen termeszthető kerti fajta nagy, lédús szárakat nevel, amelyek a következő évben könnyedén betakaríthatók, ha télen melegben kezdik el termeszteni őket.
Érdemes-e magról termeszteni?
Mint a legtöbb növényfajta, a rebarbara is termeszthető magvetéssel, de sokkal egyszerűbb kiültethető palántát vásárolni vagy egy életerős, idősebb növény darabjait (gyökértörzseit) elültetni. Ezek könnyen megerednek, így a kezdő kertészek számára is ideálisak, de a gyakorlott kertészek is értékelni fogják a rebarbarára jellemző dinamikus növekedési potenciált.
Amennyiben legalább egyéves növényeket vásárol és ültet el, azok az ültetést követő első betakarítási szezonban már termést hoznak, ami sokkal hamarabb bekövetkezik, mint a magról nevelt palánták esetében.
Rebarbara ültetése
A palántákat és dugványokat ősszel vagy tavasszal, meleg és nedves talajban a legjobb elültetni. Ha a rebarbarát cserépben nevelte, akkor azt az év bármely szakában ki lehet ültetni, amennyiben a talaj nem fagyott, nem vizesedik és nem szenved szárazságtól.
Alapos gyomlálással készítse elő a talajt, és ásson bele négyzetméterenként két vödör jól megrothasztott istállótrágyát. Ha ezzel elkészült, terítse szét a gyökereket, és ültesse el úgy, hogy a növény teteje épphogy csak a talaj fölé emelkedjen. Ha nehezebb, nedves talajon kertészkedik, akkor ültesse kissé magasabbra a növényeket, hogy a korona csúcsa a talaj szintjén legyen. Ez segít megelőzni a koronarothadást. A rebarbarapalánták elég nagyra nőhetnek, ezért a növények között 75 cm távolságot kell hagyni.
Rebarbara termesztése
Bár a rebarbara termesztése nem jelent különösebb kihívást, néhány fontos dolgot szem előtt kell tartani, amikor kiválasztjuk a növény ültetési helyét. Először is, jól fejlődik napos helyen, nedves, jó vízelvezetésű talajban, de a félárnyékot is tolerálja. Nem reagál jól arra, ha megbolygatják, ezért a kiválasztott hely állandó otthont kell, hogy jelentsen számára – egy olyan háborítatlan területet, ahol a növény évről évre megszakítás nélkül fejlődhet. Szánjon rá időt, hogy megfelelően előkészítse a helyet a kertjében, mielőtt elkezdené az ültetést.
Lehet-e konténerben termeszteni?
A rebarbarának hatalmas gyökérzete van, így a növekedéshez megfelelő mennyiségű hely szükséges. Ha olyan edényt használ, amelybe legalább 40 liter komposzt fér, akkor minden rendben lesz. Sőt, a növény minden valószínűség szerint tisztességes termést fog produkálni. A legjobb a talajalapú komposzt, amelyet bőséges mennyiségű jól megrothasztott istállótrágyával keverve használhat a rebarbara konténeres termesztésére.
Hogyan lehet a rebarbara érését felgyorsítani?
A rebarbara „erőltetett” (kényszerített) termesztése korábbi termést eredményez – ez hasznos megoldás lehet, ha nem tud az első terméssel áprilisig várni. Bár a hagyományos (és kifejezetten erre a célra tervezett) agyag- vagy terrakottaedények használata elterjedt, egy felfordított szemetesedény vagy egy nagy vödör is ugyanolyan jól használható erre a célra.
Januárban takarja le a növény lombját egy réteg szalmával, majd helyezzen fölé egy tetszőlegesen nagy edényt, hogy elzárja tőle a fényt. A rebarbaraszárakat így körülbelül nyolc héttel a takarás után lehet betakarítani, ami akár egy hónappal korábban is történhet, mint normál termesztés esetén.
Igyekezzen azonban elkerülni, hogy ugyanazt a rebarbarát két egymást követő évben betakarja; ez ugyanis meggyengítheti a növényt. A legfontosabb jó tanácsunk az, hogy egyszerre inkább termesszen több rebarbarát, és évente mindig csak egyet kényszerítsen a korai terméshozásra.
Melyek a rebarbaratermesztéssel kapcsolatos legfontosabb szezonális tanácsok?
A rebarbarapalánták nagyon kevés gondozást igényelnek, de jobb termést hoznak, ha az évszaknak megfelelően gondozza őket, illetve ha egy kis extra törődést és figyelmet kapnak.
- Tavasszal: Távolítsa el a virágait, amint megjelennek, hogy a növények energiája az ízletes szárak növekedésére összpontosuljon. Egy adag általános felhasználású műtrágya extra lendületet ad nekik ebben az időszakban is.
- Nyáron: Tartsa szemmel rebarbarapalántáit, és száraz időszakokban öntözze meg őket. Ne hagyja, hogy a termőföldjük teljesen kiszáradjon. A konténerben nevelt rebarbarát sokkal gyakrabban kell öntözni, hogy a komposzt nedves maradjon.
- Ősszel: Amikor a levelek természetes módon elhalnak, egyszerűen vágja vissza az elöregedett rebarbaraszárakat, hogy a növény rügyei szabadon maradjanak. A növény köré hordjon jól megrothasztott trágyából készült mulcsot; ez segít megőrizni a talaj nedvességét és visszaszorítani a gyomokat, emellett táplálja a rebarbarát a következő vegetációs időszakban. Vigyázzon azonban, hogy ne fedje be a koronát, mert az rothadáshoz vezethet.
- Télen: Öt-hat évente ki kell emelni és szét kell osztani a lombkoronáját, hogy megőrizze a növények életerejét, és biztosítsa, hogy a termőképességük megmaradjon. Egy ásóval emelje ki egyesével a növényeket, majd ossza 3-4 részre őket, és külön-külön ültesse el őket. Minden egyes darabnak egészségesnek tűnő rügyekre van szüksége – ezek lesznek a jövő évi új hajtások növekedési pontja.
Hogyan kell betakarítani?
Az első évben ellen kell állnia a szárak betakarítására irányuló kísértésnek, hogy a palánták kellőképpen meg tudjanak erősödni. A türelem azonban kifizetődik, mert a második évtől kezdve a rebarbarát áprilistól júniusig be lehet takarítani, amikor a levelek már teljesen kinyíltak, és a szárak hossza elérte a 30 centiméteres hosszúságot.
A betakarításhoz minden egyes rebarbaraszárat egy csavaró mozdulattal húzzon ki a tövénél fogva. Fontos, hogy egyszerre mindig csak néhány szárat szedjen le (a rendelkezésre álló szárak felénél többet soha), mivel a túlzásba vitt betakarítás csökkentheti a növény életerejét.
A rebarbarának időre van szüksége ahhoz, hogy a következő évi terméshez energiakészleteket halmozzon fel, ezért a betakarítást július végéig be kell fejeznie. Ne aggódjon, ha több rebarbarája van, mint amennyit fel tud használni; a rebarbara ugyanis kiválóan tárolható a fagyasztóban. A savanyítás és a tartósítás szintén remek módja annak, hogy meghosszabbítsuk eltarthatóságát.
Vigyázat! Ne feledje, kizárólag csak a szára ehető! A növény levelei oxálsavat tartalmaznak, amelyek elfogyasztása mérgezést okozhat. Éppen ezért a leveleket egyszerűen vágja le a szárról, és dobja a komposzthalomba!
Milyen problémákra kell odafigyelni?
A rebarbara termesztése során problémát jelenthet a levélrothadás. Ezt gombák vagy baktériumok okozzák (akár a talajban, akár a vízben), és ha egyszer elterjed, a betegség elpusztítja a növényt. Az a legjobb, ha gyorsan cselekszünk, és a növény minden érintett területét levágjuk. Ne féljen az egészséges növényi szövetekbe vágni – ez megmentheti az egész növényt.
Előfordulhat, hogy csigák, meztelencsigák és más kártevők táplálkoznak az ízletes rebarbarából. Ezek világszerte az összes kertésznek bosszúságot okoznak, de ahogy mindenki, valószínűleg ön is megtalálja a saját módszerét a csigák elleni védekezésre, legyen szó akár tojáshéjból készült akadályokról, akár biológiai védekezésről. Tartsa szemmel a növényeit, és gyorsan lépjen fel a kártevőkkel szemben.