Házikert
Házikert

Színek a kertben: meghökkentő kontrasztok és színpárosítások

Színek a kertben: meghökkentő kontrasztok és színpárosítások

Agrofórum Online

Egy időben a minimalista kert volt a divat, most teret hódítanak a cottage garden életérzések, de az utóbbi időben egyre több avantgarde vagy meghökkentő színekben pompázó évelős kerttel keresnek meg a kerttulajdonosok. Nézzük milyen extravagáns színek és kontrasztok lehetnek egy kertben!

A klasszikus színpárosításokat szinte mindenki ismeri, mint a fehér-zöld, a rózsaszín-fehér vagy a kékek párosítása a citromsárga virágokkal. De amikor avantgarde vagy az 1920-as évek amerikai stílusának megfelelő, szinte már komornak tűnő színekkel keresnek meg, na az az igazi kihívás, főleg magyar kerti viszonyokhoz kalkulálva.

Előlép a perzsafa vörös levele

A perzsafával azért szeretek dolgozni, mert élénk lombszíne, mint egy láng úgy tornyosul a kertben a nyári időszakban is.

Ugyanígy a másik jó társa, az alacsony növekedésű fajták közül válogatva a vérbükk, mely sötét, szinte már fekete lombjával egy rendkívül impozáns díszfa.

A perzsafával a vérbükk egy különleges hangulatot teremt a kertben, melyhez már könnyen válogathatunk más színeket és kontrasztszíneket.

Kék és narancssárga színek

A kék ólomvirágok dézsában egy vérbükk lombja előtt elképesztően gyönyörűek. A grandiózus virágokat szépen kiemeli a mélysötét lombozat. Pláne, ha mellé olyan növényeket teszünk, melyek narancssárga virágokkal hívják fel magukra a figyelmet.

Mivel az ólomvirágot úgyis teleltetni kell, választhatunk hozzá különleges mázas dézsát, közé ültethetünk narancssárga sásliliomokat, napvirágot vagy élénk rózsaszín virágú dérvirágot is.

Minél eltérőbb színekben gondolkodunk, annál extravagánsabb lesz az összhatás.

A klasszikus színpárosításokat persze szinte mindenki ismeri (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/viragok-szirmok-gyar-levelek-11918295/)

Citromsárga és piros, egy kicsi kékkel?

Ha igazán érdekes párokat szeretnénk választani, akkor a kokárdavirág színe szépen illeszkedik a vörös rózsákkal, hozzá talajtakarónak a kis meténg kék virága és örökzöld levele szintén izgalmas látványt nyújt.

Ugyanígy a fekete kála egy citromsárga ázsiai liliommal és némi piros virágú évelővel kiváló színfolt lesz a kertben.

Őszi lombszínek játéka és a kontrasztok

Az ősz minden kertben egy fontos évszak. Nemcsak azért, mert ilyenkor készül fel a kert a téli pihenőre, hogy aztán tavasszal megújult erővel tudjon életre kelni, hanem az őszi lombszíneződés a kerttervezéskor is fontos szempont.

Minél izgalmasabb az őszi lombszíneződés, annál szebb lesz a kert októbertől egészen a teljes lombhullásig.

Emellett a lombhullás után ott vannak a színes hajtású somok is, a piros és sárga hajtások nagyon szép színfoltjai tudnak lenni egy örökzöld ágyásnak.

De ha nemcsak a színekkel játszanánk, hanem a hajtás formájával is, akkor a csavart mogyorótól kezdve a göndör fűzig igen sokféle érdekes hajtásrendszerű növényt rakhatunk bele egy kertbe. Nekem a nagy kedvencem emiatt a tűztövis is, hiszen ősszel bogyóival is díszít!

A madárbirsek szintén kedveltek, hiszen a téli időszakban akár a kertbe csalogatott, nem költöző madaraknak is elemózsiát fognak adni amellett, hogy igen szépek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.

Mi legyen az elvirágzott levendulával? Kell-e metszeni?

2022. szeptember 5. 04:38

A segítségüket szeretném kérni a következő kérdésekben: Mi legyen az elvirágzott levendulával? Meg kell metszeni a növényeket?

Citrusok nyomában: a petitgraintől az édesnarancsig

2023. február 6. 05:37

Most a citrusfélékről lesz szó, hogy melyik elnevezés mit is takar, és honnan ismerhetjük fel a különböző növényeket?

A legszebb árnyéktűrő dísznövények

2021. április 21. 08:34

Manapság az a divat, hogy nagy és egybefüggő gyepet telepítünk, szélén sok tujával, aztán ahogy telnek az évek rájövünk, hogy nem ez az ideális és változatosabb, akár árnyékosabb kertre is vágyunk. Viszont ezzel együtt el kell kezdeni feltérképezni az árnyéktűrő növényeket, mert nem minden dísznövény szereti az árnyékot.

26 árnyékban termeszthető zöldség

2023. március 19. 10:11

Kevesebb a kertjében a termés, mint amennyiről álmodott? Rádöbbent, hogy a kertje talán nem is olyan ideális helyen van, mint ahogy azt annak idején elgondolta? Gondolja újra!