Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Kétszer ad, aki gyorsan ad

AGRO.bio Hungary Kft.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Amikor növényvédő szert vagy műtrágyát keres, a termelők többsége sok szempontot mérlegel: hatóanyag-tartalom, azok koncentrációja, hatásspektrum és hatékonyság, formuláció, felhasználhatóság, kijuttatási lehetőségek, feltételek és korlátozások, keverhetőség, eltarthatóság, a gyártó megbízhatósága, a termék minősége és nyomonkövethetősége, elérhetősége, ára, hektárköltsége, kiszerelése, továbbá a fizetési feltételek, a szállítás gyorsasága stb.

Nos, nincs ez másképpen a mikrobiológiai termékek, ezen belül pedig a szárbontók esetében sem. Mégis sokszor úgy tűnik – talán amiatt, hogy ezen készítmények működésével és használatával kapcsolatban még nincs ugyanannyi felhalmozott ismeret és tapasztalat, mint egy gyomirtó vagy hagyományos műtrágya esetében –, hogy a fontos részletek kevesebb figyelmet kapnak a vásárlási döntés során.

Bontja vagy nem bontja; milyen gyorsan bontja?

Aki próbált már zsíros, olajos foltot hideg vízzel feltakarítani, majd ugyanezt meleg vízzel és mosószerrel vagy zsírbontó oldószerrel, tudni fogja, mire szeretnénk felhívni a figyelmet. Egy szárbontó esetében jogos elvárás, hogy lebontsa a cellulózt.

A kukoricaszár esetében például viszont ez csak a második lépés, ráadásul a könnyebb. Az első lépés az, hogy az alkalmazott termék tartalmazzon olyan baktériumtörzset is, amely az egyébként nehezen és lassan felbomló ligno- és hemicellulóz-szerkezeteket először rövid cellulózdarabokra aprítja.

Mindezt ráadásul hatékonyan ÉS gyorsan, hogy ne évek múlva hasznosuljon tápanyagként, hanem már a táblán következő kultúrnövény számára is elérhetővé váljon.

És ha már a közérthető példáknál tartunk: Ön szerint hogyan könnyebb húst darálni? Ha egy sertéscombot egyben próbálunk átszuszakolni a szerencsétlen darálón, vagy ha előbb kisebb darabokra vágjuk? Fontos részlet tehát, hogy az alkalmazott szárbontó készítmény milyen baktériumtörzseket tartalmaz, azok hogyan működnek és mit várhatunk tőlük – vásárlás előtt érdemes tájékozódni.

Az AGRO.bio Hungary Kft. CELL® gyökér- és szármaradványbontó mikrobiológiai készítményében található Cellvibrio ostraviensis törzs képes a ligno- és a hemicellulóz igen hatékony és egyedülállóan gyors elbontására.

Jelenleg az egyetlen olyan szárbontó termék a piacon, amelyben a szárbontásért felelős Cellvibrio ostraviensis törzs mellett két kísérő baktériumtörzs, a Pseudomonas fluorescens és az Azotobacter vinelandii is megtalálható.

A Pseudomonas fluorescens megakadályozza a nitrogén elillanását a kijuttatott műtrágyából, valamint erős biokontrollhatása miatt csökkenti a kórokozók fertőzési nyomását. Az Azotobacter vinelandii pedig nitrogént köt meg a talajban lévő levegőből és növekedési hormont (auxin) termel, elősegítve ezzel a növény fejlődését. A CELL® használata műtrágya-megtakarítást eredményez, valamint hatékonyabbá teszi a növényvédelmet még a kórokozóknak kedvező időjárási körülmények között is.

Az AGRO.bio CELL® termékét egyedülálló módon, ellenőrzött gyógyszergyártási technológiával, a Kárpát-medencében őshonos baktériumtörzsek használatával, az ISO 9001:2015 minőségirányítási rendszer és az ISO 14001:2015 környezettudatos irányítási rendszer előírásai szerint állítjuk elő.

Felhasználási javaslat

A CELL® cellulózbontót (dózisa 1,0 l/ha, 200–400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva) közvetlenül az egyenletesen apró darabokra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Ha BactoFil T-Jettel végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A talajmunkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítve, egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

Bővebb információkért kattintson rövid tájékoztató videóinkra,

Miért fontos a szármaradványok irányított elbontása?
Szármaradvány-kezelés kijuttatási technológiája
Borbás Marcsi: Tippek komposztáláshoz (Kertem sorozat)

vagy keresse területi szaktanácsadó kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésre, akár szakmai segítségre, akár gyors szállításra van szüksége, vagy az aktuális akcióink iránt érdeklődik: https://agrobio.hu/hu/kapcsolat

A kertészkedők kérésére már 2 dl-es és 1 l-es kiszerelésben is kapható az AGRO.bio webáruházában a CELL® készítmény. Rendelje meg online és házhoz szállítjuk: https://webshop.agrobio.hu/spl/702886/KOMPOSZTALAS

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.

Hozam vagy minőség, melyik a fontosabb?

2025. augusztus 8. 10:10

A búzatermesztés jövedelmezőségét több tényező befolyásolja. Zsebbe vágó feladat tehát az optimális fajta vagy hibrid kiválasztása.

KWS MIKADOS - Bajnoki teljesítmény minden évben, megbízhatóan!

2025. augusztus 6. 15:10

A KWS MIKADOS tarolt a NÉBIH országos kísérletében, 4,48 t/ha átlaggal és kiemelkedő helyszíni eredményekkel bizonyítva a piacvezető erejét.

Megbízható teljesítmény kísérletekkel igazolva – Az IKR ajánlata őszi kalászosokra és repcére

2025. augusztus 6. 10:10

Az IKR Agrár a 2024-25-ös évben országszerte kilenc helyszínen állított be őszi kalászos fajtakísérleteket.

Durumbúza, a figyelemre méltó kultúra

2025. július 31. 13:10

A durumbúza termesztése gazdasági előnyt jelent, ugyanakkor a terménydiverzifikáció szempontjából is kiemelkedő a jelentősége.

Támogassuk a kukoricát megfelelő tápanyag-utánpótlással

2022. április 2. 04:37

A kukorica tavaszi vetésű növény, ezért vegetációs időszakának jelentős része a nyárra esik. Magyarországi klíma adottságok mellett egyre gyakrabban fordul elő nyáron aszály, illetve hőstressz éri a növényeket. A tápanyag ellátottság döntő szerepet játszik abban, hogy a kukorica hogyan tud megbirkózni a stresszes időszakokkal.

Mit tehetünk a fenyércirok ellen?

2019. augusztus 29. 04:38

K. Margit kérdése: Környékünkön rengeteg a fenyércirok az utóbbi időben. Miért szaporodott és szaporodik el a fenyércirok, mit lehet ellene tenni?

A koronavírus miatt van nyomás alatt a gabonapiac

2020. február 1. 04:36

Az Egyesült Államokban tervezett kínai szójababvásárlások kerültek komoly veszélybe a kereskedők szerint a koronavírus terjedésével.

Lassulhat a vetés, emelkedtek az árak

2022. május 28. 08:31

A chicagói kukorica és szójabab határidős jegyzésárak emelkedtek pénteken, amit az előrejelzések szerint várható esős időjárás is alátámasztott.