Terményárak
Terményárak

Ellátási aggodalmak miatt ugrott meg a búza ára

Ellátási aggodalmak miatt ugrott meg a búza ára

Agrofórum Online

Áremelkedéssel zárult a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 4,2 százalékkal, a kukorica 1,5 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal drágult. A repce kivételt jelentett a maga minimális, 0,1 százalékos árcsökkenésével. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Az Egyesült Államok határidős búzapiaci jegyzésárai erősödtek pénteken, amit azon aggodalmak is alátámasztanak, hogy a fekete-tengeri kikötőkből orosz és ukrajnai exportot lehetővé tévő gabonamegállapodás széteshet a két ország közötti, csaknem egy éve tartó háború eszkalációja miatt. A kukorica és a szójabab határidős piaca is erős volt a búza árnövekedését követően.

A búza drágulása január 3-a óta a legmagasabb szintre tolta az amerikai őszi búza kurzusának árait.

Reggel a búza volt a vezető árucikk az ukrajnai megnövekedett feszültség miatt, ami lassíthatja az ukrán exportot és a 2023-as termés vetését, és ez az Oroszország elleni szankciók fokozásához is vezethet – mondta Mark Polowy, az Archer Financial vezető ügyvezetője.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium javasolta a minimális szállítási mennyiség növelését a gabonafolyosón keresztül a gabonát és növényi olajat szállító hajók esetében, ennek célja az export fellendítése Oroszország lépései ellenére.

Oroszország ENSZ-nagykövete azt mondta, Moszkva nem volt képes bármilyen gabonát exportálni a fekete-tengeri gabonamegállapodás részeként.

A kukorica- és szójabab-kereskedők figyelemmel kísérték az előrejelzéseket, amelyek szerint eső várható Argentínában az elkövetkező napokban, bár a záporok kihagyhatnak néhány aszály sújtotta termősávot.

A brazíliai rekord szójababtermésre vonatkozó várakozások enyhítették az argentin veszteségek miatti aggodalmakat, de az ottani heves esőzések azzal fenyegetnek, hogy késleltetik a betakarítást, és az ország kukoricavetése kikerülhet az ideális időkeretből.

Európában a malmi búza 5,25 eurós plusz után 297 euróba, a kukorica 4 eurós áremelkedést követően 291,75 euróba, a repce 2,75 eurós megugrás hatására 550,5 euróba, a takarmánybúza pedig 2,25 angol fontos plusz után 235 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oda az ukrán kukorica harmada, Romániában is nagy a kár, ez felhajthatja az árakat

2024. július 23. 10:40

A kukorica- és napraforgóhozamok 35 százalékkal csökkenhetnek Ukrajnában a hőség és az aszály miatt az Ukrán Agrártanács szerint.

Kilőtt a kukorica és a szójabab ára a melegebb idő miatt

2024. július 23. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Szójának áll a világ

2023. november 14. 10:10

Magyarországnak, a magyar termelőknek megérné többet foglalkozni szójával, amelynek piaca világszerte keresleti, termesztése hazai viszonyok között is egyértelműen nyereséges, és jól beilleszthető a fenntartható vetésforgóba is.

Argentin szójaóriás került bajba

2020. október 13. 08:02

Nemzetközi bankok egy csoportja büntetőfeljelentést tett a Vicentin argentin szójafeldolgozó cég ellen.

A szójababtermelést is fenyegeti a koronavírus

2020. március 24. 11:31

A koronavírus terjedése miatt a brazil mezőgazdaság egyik fellegvárának számító Mato Grosso tartomány Rondonópolis városában a helyi vezetés bezáratott minden nem a létfontosságú ellátáshoz kapcsolódó szolgáltató és ipari egységet.

Jobb búzatermést várnak Ukrajnában

2020. augusztus 7. 08:19

Chicagóban a búza ára 1,4 százalékkal csökkent. A kukorica kurzusa enyhén, 0,1 százalékkal emelkedett. A szójabab 0,2, a repce pedig 0,5 százalékot vesztett értékéből az Egyesült Államokban.