Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Ősgabona, kovász: tegyük tisztába a fogalmakat!

Agrofórum Online

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet tavaly Száron szervezte meg az idén is várható Gazda-Molnár-Pék tudományos rendezvényét, ahol többek között az ökológiai búzatermesztés, -feldolgozás, valamint élelmiszer-előállítás jelentőségéről, lehetőségeiről esett szó.

A gabona kultúrnövénykörön belül az ősgabonák közé három búzafajt sorolunk: az alakort, a tönkét, és a tönkölyt. Ezek az ősbúzák, más néven pelyvás gabonák alkalmasak arra, hogy az ökológiai növénytermesztésbe vonják őket, hiszen viszonylag alacsony tápanyag-ellátottság mellett is jól termeszthetők, gyakorlatilag növényvédelmi beavatkozások nélkül.

Kalász gabona
,,Látogató” a kalászon (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Cikkünk alján található videónkban többek között az ÖMKi szakembere beszél nézőinknek az ősgabonákról, és a kovász meghatározásának útja is szóba kerül Kovács Beáta Klára segítségével.

Ősgabona, bio, és kovász

A tavalyi év időjárása nem kedvezett az ősgabonáknak és egyes búzafajtáknak sem. A korai meleg, kései csapadékkal nem engedte a korábbi évekhez hasonló, szép termés kialakulását.

A minőségi, hazai kenyérkészítéssel kapcsolatban is hallhattunk előadókat, akik a hazai kovászoskenyér-készítés színvonalának emelését tűzték ki célul. Ezt a Magyar Kézműveskenyér Társaság megalakulása is támogatja. Kovács Beáta Klára, a Búzalelke Pékség vezetője 12 évvel ezelőtt kezdett sütni, de immár a szervezet elnökeként beszélt: sok a feladat.

Ősgabonákat szemrevételező látogatók Száron
Ősgabonákat szemrevételező látogatók Száron (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

A társasági tagokat a szakmán túl, természetesen más tényezők is összefűzik. Amikor azt mondjuk, hogy kovász, az ma Magyarországon több mindent is jelenthet. Az élelmiszeripari könyv szerint ez liszt, víz valamint ipari élesztő hozzáadásával is készülhet. 

 A Magyar Kézműveskenyér Társaság égisze alatt védjegyrendszer is kialakításra kerül, melynek célja tisztázni a kézműves kenyér fogalmát. Ez egy minőségbiztosítási rendszer felállítása, amely a fogyasztó felé garanciaként szolgál a tekintetben, hogy természetes kovásszal készült, hosszú érlelésű kenyeret vásárol, amely lehetőleg magyar biogabonából készült és leigazolható gazdálkodótól származik. 

További részletek a videóban!

Ezek a búzák taroltak idén

2025. szeptember 11. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK Őszi Búza Posztregisztrációs Fajtakísérletek idei győztese a SAATEN-UNION.

A kukoricatermesztés kihívásai és a megoldás lehetőségei

2025. szeptember 9. 17:10

Hogyan lehet a kukorica termesztése hosszú távon jövedelmező a változó klíma, az aszály okozta kihívások mellett?

Kockázatkezelés a KWS csapatával!

2025. szeptember 4. 17:10

Tápon mutatta be a KWS a kockázatkezelésre épülő vetésszerkezet előnyeit, új hibridjeit és portfólióbővítését a gazdálkodóknak.

Újra reneszánszát élheti a repce Magyarországon

2025. augusztus 29. 11:20

A RUNNER repcék akár egy hónappal később vethetők, mint a hagyományos hibridek, és versenyképes hozammal hamarabb betakaríthatók.

Már ősgabona lisztből is készülhet a kenyér

2022. január 17. 10:16

A tájfajta ősgabonák kiállták az idő próbáját és a jövőben is kulcsszerepet kaphatnak. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) többéves munkája eredményeként a napokban kerülnek kiskereskedelmi forgalomba azok a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona lisztek, amelyek izgalmas sokszínűséget hoznak a gasztronómiába. A magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú lisztek elsőként hazai kézműves pékségek kemencéiben bizonyítottak. Legújabb receptjeiket mi is megmutatjuk cikkünkben.

Jön a biogazdálkodók legnagyobb rendezvénye

2023. február 3. 09:31

Változatos szakmai programokkal, érdekfeszítő témákkal, hazai és nemzetközi előadókkal, a tapasztalatcserének helyt adó műhelymunkákkal várják a biogazdálkodás jelenlegi és jövőbeli szereplőit.

Térképen az ősgabonából készült termékek hazai előállítói

2024. július 1. 14:40

Csaknem hatvan helyszín került fel a térképre, amely a vásárlók számára mutatja, hogy hol lehet ősgabonából készült termékeket vásárolni.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!