Növénytermesztés
Növénytermesztés

A pelyvás ősgabonák termesztésének kockázatai

A pelyvás ősgabonák termesztésének kockázatai

Agrofórum Online

A különböző búzafajokat már ősidők óta használja az emberiség táplálkozásra. A kenyérbúzát (Triticum aestivum) vélhetően nem kell bemutatnunk a Tisztelt Olvasóknak, de az is eléggé közismert, hogy az igazán minőségi, tojás hozzáadása nélkül készített tésztafélék a durumbúza (Triticum durum) őrleményéből készülnek.

Napjainkban ugyanakkor érezhető egyfajta trend az egyéb búzafajok élelmiszeripari felhasználását illetően. Így kerültek képbe a pelyvás „ősgabonák”: a tönkölybúza (Triticum spelta), a tönkebúza (Triticum dicoccum) és az alakor (Triticum monococcum).

E fajok morfológiailag, környezeti igényeik és termesztési tulajdonságaik tekintetében is eltérnek a kenyérbúzától, amely gondokat okozhat a termesztésükkel foglalkozó gazdálkodóknak.

Technikai problémák

A pelyvás ősgabonák – nevükhöz méltóan – a pelyvalevelek nagy számában, illetve azok elhelyezkedésében eltérnek a kenyérbúzáktól. Az ilyen búzák esetében magához a búzaszemhez csak speciális malmi eljárás, a hántolás során férhetünk hozzá.

Léteznek ugyan „csépelhető” tönkölybúza-fajták, de ezek mind tönköly – kenyérbúza fajhibridek és legtöbbjük olyan morfológiai hibával terhelt (felálló kalász, nyitott pelyvalevél köteg), amely már növényvédelmi kockázatokat is hordoz.

A pelyvalevelek által befolyásolt kalász szerkezet, illetve maguknak a pelyvával együtt megjelenő szemeknek a mérete a gépesítés során óhatatlanul is problémákat okoz. A vetés során a kenyérbúzára beállított vetőgéppel gyakorlatilag egy szem sem juttatható a földbe, így minden egyes új búzafajta vetése előtt a vetőgépet pontosan be kell állítani.

Egyes gazdálkodók pl. ennek elkerülése érdekében ezeket az ősgabonákat repítőtárcsás műtrágyaszóróval vetik el. A pelyvás gabonák aratása során is jócskán bele kell nyúlni a gépezetbe és a cséplődobot úgy beállítani, hogy az ne tömődjön el azonnal és a termés is károsodás nélkül kerüljön ki belőle.

Élettani problémák

A pelyvás ősgabonák, így a legtöbb tönke- és tönkölybúza fajta rendkívül hosszú szárral rendelkezik. A sokszor embernél is magasabb állományban az egyes növényeken elhelyezkedő, relatíve nagy súlyú kalászok könnyen vezethetnek megdőléshez.

Ráadásul ezek a fajok a kenyérbúzáknál sokkalta kevesebb nitrogénnel is beérik, így a kenyérbúza termesztés tápanyag utánpótlási gyakorlata esetükben kevésbé használható. A megdőlés sokszor minden, ezt segítő környezeti hatás (eső miatt felázott talaj, erős szél stb.) nélkül is bekövetkezik. A pelyvás gabonák intenzív termesztése során ezért erősen ajánlott a szárszilárdításra, mint technológiai elemre nagyobb gondot fordítani.

Növényvédelmi gondok

A tönke – tönköly – alakor triót alapvetően ugyanazon betegségek veszélyeztetik, mint a kenyérbúzákat. Ugyanakkor itt az egyes fajok között vannak különbségek.

Néhány tönkebúzafajta a lisztharmatra nagyon fogékony
Néhány tönkebúzafajta a lisztharmatra nagyon fogékony

A sárgarozsda (Puccinia striiformis) pl. nagyon nem szereti az alakort, míg a másik két pelyvás fajon gyakorta előfordul. A többi levélbetegség tekintetében nincs érdemi különbség e három pelyvás gabona közt és nem térnek el fogékonyság tekintetében a kenyérbúzáktól sem.

Sárgarozsda tönkebúza levelein
Sárgarozsda tönkebúza levelein

A fuzáriózis szempontjából lényeges elem, hogy virágzásuk valamivel későbbre esik, és jobban elhúzódhat, mint a kenyérbúzáké. Az alakor esetében a fuzáriózis látványos ugyan, de a fertőzés az általa érintett szemeket teljes mértékben elpusztítja, így az egy egyszerű tisztítással könnyedén megszüntethető.

Fuzáriózis miatt léha szemek alakor kalászában
Fuzáriózis miatt léha szemek alakor kalászában

A tönkebúza általában kevésbé fogékony a fuzáriózisra, mint a kenyérbúzák, vagy mint pl. a hírhedten fogékony durumbúza. A tönköly esetében ugyanakkor nem mindegy a fertőzés időpontja. Korai fertőzés esetén a még álló kalászokban a sok pelyvalevél miatt megmaradó nedvesség miatt a fuzáriózis jobban el tud hatalmasodni.

Ugyanakkor pont a tönköly esetében gyakori az a jelenség, hogy az erősen fertőzött kalászokból egészséges szemek kerülnek ki a hántolás után. Ennek döntően az az oka, hogy a kórokozó számára a rengeteg pelyvalevélen való átjutás sok időt igényel, amelynek során a nyári időszakban könnyen kialakulhat olyan forró, aszályos időszak, amely elpusztítja a szem felé igyekvő gombát.

A pelyvás gabonákra jellemző, hogy tenyészidejük sokszor extrém mértékben hosszú. Ez azt is jelenti, hogy azok a kórokozók, amelyek a kenyérbúzákban június elejére már az érés miatt visszaszorulnak (sárgarozsda, szeptóriás levélfoltosság), azok a pelyvás gabonákat akár a nyár közepéig is fertőzhetik.

Néhány tönke- és tönkölybúza a levélrozsdára is erősen fogékony lehet
Néhány tönke- és tönkölybúza a levélrozsdára is erősen fogékony lehet

Külön veszélyt jelent a hosszú tenyészidő egy szárrozsda (Puccinia graminis f. sp. tritici) fertőzés esetén. Ez a szélsőségesen melegigényes kórokozó általában a nyár elején jut el Magyarországra a mediterrán régiókból. Ekkor már általában a durum- és kenyérbúzák levélzetén nincs sok megfertőzhető zöld növényi felület.

Szárrozsda fellépése tönkebúza-állományban
Szárrozsda fellépése tönkebúza-állományban

A pelyvás gabonák viszont ekkor még harsogóan zöldek és rengeteg friss biomasszával tudják ezt a veszélyes kórokozót ellátni. A hosszú tenyészidejű pelyvás gabonák termesztése során ezért érdemes figyelni erre a nagy pusztító erejű kórokozóra és felkészülni az ellene való esetleges védekezésre.

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erre figyeljen a megfelelő repcehibrid kiválasztásánál!

2024. június 12. 15:10

A magyar gazdálkodóknak magas minőségű, versenyképes vetőmagtermékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek.

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12. 08:40

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

2024. június 7. 14:40

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

A lombtrágyázás alapjai

2024. május 30. 16:10

Lombtrágyákkal elsősorban mikroelemeket (Cu, Zn, B, Mn, Mo, Fe) pótolunk, de alkalmasak átmeneti makroelem-felvételi problémák megoldására is.

Itt a fuzáriózis elleni védekezés ideje

2021. június 1. 05:06

Az őszi búza termesztése során igazság szerint egy olyan kórokozóval kell csak megküzdeniük a gazdálkodóknak, amely ellen a fungicides védekezés sok esetben két esélyes és amely ellen gyakorlatilag minden évben szükséges a védekezés.

Ilyen volt Petőfi korának kenyere

2023. december 2. 15:10

Petőfi Sándor költő, vándorszínész, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja. Születésének 200. évfordulóján sokan és sokféleképpen emlékezünk neves költőnkre. Jelen írásban egy különleges módját választottuk nemzeti, irodalmi életműve előtti tiszteletadásnak: e munka költőnk korának kenyerét igyekszik megeleveníteni, némi rálátást engedve százada jelentős ipartörténeti fejlődésére, átalakulásaira, eredményeire, és azok mai hatására.

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

2018. március 2. 17:00

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

Veszélyben a pelyvás gabonák

2021. június 21. 12:42

Hazánkban ugyan inkább a bio termesztésben, de néhány gazdálkodónál konvencionális növényvédelmi technológiai kereteken belül is termesztenek különböző pelyvás gabona fajokat. Az alakor, tönke, valamint tönkölybúzák termesztése nem csak a vetés és más agrotechnikai beavatkozások tekinttében tér el némiképp a kenyérbúzák termesztésétől, hanem a növényvédelem terén is.