Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Potenciálkísérletekben vizsgáltuk kukoricahibridjeink teljesítményét

Potenciálkísérletekben vizsgáltuk kukoricahibridjeink teljesítményét

Többféle kísérletben is bizonyítást nyert, hogy a hibridek adaptációs képessége rendkívüli, ugyanakkor meghatározhatók és precíziós módszerekkel biztosíthatók azok a feltételek, amelyek között a legnagyobb teljesítményre képesek.

A SAATEN-UNION feltett szándéka, hogy partnereinek hasznos információval szolgáljon a kínálatában szereplő hibridjeiről, így azoknak is, akik precíziós gazdálkodást folytatnak. A tudásanyag felhalmozásának elsődleges feltétele, hogy a hibrideket minél hosszabb időn keresztül teszteljük. Ennek érdekében az ígéretes, nagy potenciállal rendelkező portfóliótagjainkat többféle technológiai és terméspotenciál-kísérletben vizsgáljuk minden évben, és a már jól ismert anyagainkról, mint a REPLIK (FAO 380), évről évre folyamatosan tudunk adatot gyűjteni. Eredményeinkből egyértelműen kiderül, hogy a REPLIK minden körülmény mellett megbízhatóan, magas szinten teljesít, míg a legújabb hibridjeink, mint a SYNOPSIS, DUELING, BARINGTON, SU RAPIROL és KABARETTO, méltó kihívóinak bizonyulnak.

Technológiai kísérleteinkről már több ízben jelentettünk meg információkat, melyek mindegyike elérhető honlapunkon.

A Debreceni Egyetemmel együttműködésben 2022-ben is számos hibridünk kapcsán többek között potenciálkísérleteket végeztünk, amelyek eredménye fontos támpontot jelent precíziós gazdálkodást folytató partnereinknek is. A kísérleti terület 2022. március 29-én 500 kg/ha pétisót (39%; 27-7-5) kapott, kombinátorral bedolgozva. A vetés április 26-án történt, a kelés május 6–11. között indult meg. Május 24-én kultivátorozták a kísérletet, majd posztemergens gyomirtást végeztek június 29-én. Mivel potenciálkísérletről van szó, a kísérleti területen 28 alkalommal öntöztek 2022. május 27. és augusztus 11. között. A kijuttatott vízmennyiség a tenyészidőszak során 456,8 mm volt.

A szárazság miatt a tavaszi talajmunkákat mindenütt már március folyamán el lehetett végezni. Az áprilist kissé hűvös, átlagosan csapadékos időjárás jellemezte. Az egész tenyészidőszakot tekintve az április mutatta a legnagyobb negatív hőmérsékleti anomáliát, a 9,0 °C-os középhőmérséklet 2,2 °C-kal maradt el az átlagostól, de kevésbé volt hűvös, mint 2021 áprilisa. Májusban viszont már a hónap elejétől kezdődően meleg, száraz időjárás uralkodott. A vetés és a kelés szempontjából összességében kedvezőek voltak a feltételek 2022 tavaszán. A nyár folyamán rendkívül súlyos aszály alakult ki Debrecen térségében (illetve Magyarország nagy részén). A nagyüzemi kukoricatermesztés kezdete óta nem volt az ideihez hasonló mértékű terméskiesés. A térség kiváló minőségű és vízgazdálkodású csernozjom talajain nagy területen teljesen megsemmisült a kukorica termése.

A kísérletben szereplő kukoricahibridjeink a Debrecen-látóképi helyszínen is bizonyították kitűnő vízleadó képességüket, melynek fokozott jelentőségéről már többször is írtunk.

Az idei évben Bólyban és Püskiben állítottunk be tőszámkísérleteket különböző nitrogénszintek mellett azzal a céllal, hogy az itt megszerzett információkat felhasználva partnereink még jövedelmezőbb gazdálkodást folytathassanak. A debreceni időjárási körülményekhez hasonlóan a nyugati országrészt is elérték az idei szélsőséges nyári körülmények, ami az eredményeken is jól látható.

A BARINGTON és a SYNOPSIS esetében is a különböző tőszámok nagy részénél a legalacsonyabb nitrogéndózissal (60 kg/ha) sikerült magasabb termésszinteket elérni.

A KABARETTO 65 000 tő/ha-os tőszám mellett és a legalacsonyabb tápanyagszinten érte el a legnagyobb termést, míg a DUELING teljesítménye kiegyenlítettebb képet mutat.

Ugyan az idei évben tapasztaltak sok mindent felülírtak, de néhány eddigi ismeretünk is megerősítést nyert. Az 55 000 tő/hektáros vetés mellett a növényeknek megvolt a helyük és a lehetőségük, hogy magasabb hozamokat érjenek el, illetve a magasabb tápanyagszintek is inkább limitálónak bizonyultak a szárazságban.

Kutatásaink eredményeit internetes felületeinken folyamatosan közzétesszük. Honlapunkon és a Facebookon is megtalál bennünket, valamint területi képviselő kollégáink személyesen is állnak rendelkezésére.

A tavaszi fajtakatalógus letölthető a képre kattintva

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

A vetőmagkezelés pozitív hatással lehet a kalászosok fejlődésére

2024. július 20. 12:10

A fejlődés korai szakaszában a növényeknek olyan segítségre van szükségük, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a növény fejlődéséhez és a termés minőségének javításához.

Ősziárpa-fajtáinkba kódoltuk a sikeres szezont

2024. július 19. 10:10

A korai vethetőséget, a stressztűrést és a vírusrezisztenciát tartja a SAATEN-UNION a sikeres árpatermesztés feltételének.

Az új repcegeneráció minden eddiginél stabilabban áll a lábán

2024. július 16. 10:40

Ismerkedjen meg a RAPOOL teljes repcekínálatával, valamint a legújabb hibriddel, mely ennek a generációnak a képviselője.

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

Mi történik akkor, ha a hőség és a szárazság szinte minden szezonban előfordul?

2020. február 10. 14:16

Fejlesztési erőfeszítéseink eredménye a KWS hőstressz- és szárazságtűrő kukoricák csoportja, melyet ClimaControl3-nak neveztünk el.

RAPOOL-repcék: BATIS

2021. július 14. 07:36

Azon partnereinknek ajánljuk, akik csúcstermésre képes repcehibridet keresnek kiemelkedő tápanyag-reakcióval és szárstabilitással, jó kompenzációs képességgel, akár gyengébb adottságú területekre is.

Napraforgó vetőmagpiac gyorsjelentés – 2020

2020. augusztus 18. 09:58

A Kleffmann és Partner Kft. idén is elvégezte a magyar napraforgó vetőmagpiac felmérését. Idén 537 termelő válaszolt kérdéseinkre, akik összesen 74.999 ha napraforgót termesztenek 2020-ban. A válaszadók a Kleffmann által becsült 630.000 hektáros kultúraterület 12 százalékát művelik.

Vetőmag Szövetség: nem lesz hiány tavaszi kalászos vetőmagból

2020. február 5. 07:36

A szervezet idén is közzéteszi a tavaszi árpa, valamint a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira a tájékoztató árat, amely egységesen nettó 105.000 forint tonnánként.