Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Termésnövelés környezetbarát módon

Termésnövelés környezetbarát módon

KITE Zrt.

Az egészséges, humuszban gazdag talajokban, legfőképp a gyökerek közvetlen környezetében rendkívül gazdag mikrobaközösség él. Ezek a mikrobák alapvető szerepet töltenek be a növények életében, jelenlétük számos pozitív hatást gyakorol a kultúrnövényekre. Ezeket a hasznos mikroorganizmusokat ma már különböző készítmények formájában megvásárolhatjuk és kijuttathatjuk a termőföldekre.

A hasznos mikroorganizmusok változatos módon segítik a velük együtt élő növények fejlődését, így biztosítva a nagyobb terméshozamok elérését. Néhány rizoszférában élő mikroba képes növényi növekedést serkentő szerves anyagokat, vitaminokat, hormonhatású molekulákat termelni. Ezen anyagok bizonyítottan csökkentik a növényeket érő különböző stresszhatásokat.

Napjainkban a világ legtöbb országában, így az Európai Unió országaiban is erős törekvések vannak a környezetbarát mezőgazdasági termelés fejlesztésére a klímaváltozás és a környezetszennyezés mérséklése érdekében.

A mai modern fogyasztói társadalomban jogos elvárás az élelmiszerek felé, hogy azok egészségesek legyenek, lehetőleg minél kevesebb mennyiségű vegyszermaradványt tartalmazzanak. Fontos és egyre sürgetőbb probléma még a termőtalajok eróziója és termőképességük csökkenése is.

Ez legfőképp a nem megfelelő talajművelés alkalmazására, a szervestrágyázás hiányára és a szármaradványok termőföldről való elvitelére vezethető vissza. Ezen okok következményeképp a termőtalajok mikrobiális összetétele nem megfelelő kultúrnövényeink számára.

A KITE Zrt. éppen ezért elhivatott az új biológiai készítmények tesztelésében, forgalmazásában és azoknak a technológiába való beillesztésében. A KITE portfóliójában ma már számos olyan biológiai termék és technológiai ajánlás megtalálható, melyek környezetbarát módon, vegyszermentesen képesek javítani a talajok állapotát, szénmegkötő képességét, illetve növelik a növények kórokozókkal szembeni ellenállóságát.  

Portfóliónkban megtalálható az Indigo Agriculture kettő por formulációjú, illetve egy folyékony formulációjú vetőmagkezelő készítménye, melyek a jelen és a jövő elvárásainak megfelelő módon segítik hozzá a termelőket a magasabb terméshozam eléréséhez.

A Biotrinsic™ i30 FP és az Indigo 30 WD készítményekben található Bacillus simplex baktériumok képesek szimbiózisban együtt élni a növényekkel, így javítva azok aszállyal és hőséggel szembeni stressztűrő képességét.

Az aszálynak kitett növényekben szabad gyökök, vagy másnéven reaktív oxigénformák (ROS) keletkeznek, melyek károsítják a növényeket. A készítményekben található baktériumok képesek olyan enzimeket termelni, melyek semlegesítik a toxikus ROS-t, így enyhül az aszály okozta stressz hatása a növényekre.

A jobb stressztűréssel a növények könnyebben átvészelik a kritikus fejlődési fázisokat, mint például a virágzás vagy a termésképzés időszaka. Mind a két készítmény felhasználható kukorica- és kalászos kultúrában.

A Biotrinsic™ i280 FP mikrobiológiai vetőmagkezelő porkészítmény kifejezetten napraforgó-kultúrára lett kifejlesztve. A készítmény a Cladosporium tenuissimum mikorrhiza gombafaj spóráit tartalmazza, mely képes szimbiózist kialakítani a haszonnövénnyel.

A szimbionta kapcsolatban a gombafonalak hozzákapcsolódnak a növény gyökereihez, ami által a növény több vizet és tápanyagot képes felvenni a talajból. A gombafonalak továbbá képesek mobilizálni a talajban kötött formában jelenlévő foszfort, káliumot és vasat, így azok a növények számára hozzáférhető formává alakulnak.

A készítmények használata pontot jelent az Agro-ökológiai Programban, további információkért keresse a KITE Zrt. agronómiai kereskedő szaktanácsadóit!

Flumite® 200 – a széles hatásspektrumú atkaölő szer

2024. június 20. 17:10

Az egyedi hatásmechanizmusú készítmény gátolja az atkatojások kelését, elpusztítja a lárvákat és a nimfákat, valamint sterilizálja a kifejlett nőstényegyedeket.

A tavaszi árpa még veszélyben van

2024. június 17. 14:40

Hasonlóan az őszi árpához, ez a kultúra is rengeteg kórokozó étlapján szerepel meglehetősen előkelő helyen.

Előzzük meg hatékonyan a gombafertőzéseket!

2024. június 10. 17:10

A napraforgó, a szója és a kukorica állományok védelmére folyamatos figyelmet kell fordítanunk, hiszen komoly kárt tehetnek bennük a kórokozók.

Figyelem: terjed a napraforgó fehérpenészes szártőkorhadása

2024. június 10. 10:10

A szártövön enyhén elbarnuló zóna figyelhető meg, amelyen fehér, a szárra merőleges vonalak jelenléte is időnként észlelhető. Ezek a fehérpenészes szártőkorhadás tünetei.

RAGT a sikeres kukoricatermesztésért!

2023. október 25. 10:10

A tavalyi óriási aszály országos viszonylatban is mély nyomot hagyott a szántóföldi növénytermesztésben. A kukorica volt az egyike azon növényeknek, amely a vízhiány által sújtott területeken a jobb esetben nulla, rosszabb esetben óriási mínusz eredményt hozott. Mindezek ráirányították a figyelmet a kedvezőtlen környezeti körülményeknek ellenálló kukoricahibridek nemesítésére és termesztésére.

A kukoricanemesítés a stressztűrő hibridekre fókuszál

2023. augusztus 20. 12:10

A kukorica rendkívül sokoldalú növény és felhasználása az élelmiszer- és takarmányiparon keresztül egészen az üzemanyaggyártásig terjed. Minél nagyobb a kereslet a kukoricára, annál nagyobb kihívás előtt állnak a gazdálkodók, hogy terméshozamaikat egy adott egységnyi területen maximalizálják.

Mikorrhiza: miként lehet hasznos a biológiai növényvédelemben?

2018. május 3. 10:38

A mikorrhizált növény ellenállóbb lesz a szárazság okozta stresszel szemben, és fokozódik a kórokozókkal és kártevőkkel szembeni ellenállósága.

Hozamnövelés környezetbarát módon, avagy a Biotrinsic™ i30 FP mikrobiológiai vetőmagkezelő készítmény

2024. március 22. 17:10

A növények közvetlen környezetében számos, az ő fejlődésükre pozitívan ható, velük szimbiózisban együtt élő mikroorganizmus található. Ezek a hasznos mikroorganizmusok változatos módokon segítik a velük együtt élő növények fejlődését, és így a nagyobb hozamok elérését.