Zöldítő
Zöldítő

Elképesztő, mennyi erdei fülesbagoly telel át Magyarországon

Elképesztő, mennyi erdei fülesbagoly telel át Magyarországon

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly-csapatok országos felméréséhez január végén.

A most elkészült összesítés alapján az összefogás ismét sikeres volt, a beérkező adatokból kiderült, hogy a számolás idején hazánk legalább 638 településén, 1 035 helyszínen, 11 629 erdei fülesbagoly telelt.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti park-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezet, óvodák és iskolák, összesen 431 felmérő vett részt.

Ennek köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. Az MME, a média és a lakosság együttműködésének sikerét az is jól mutatja, hogy 2024-ben 130 olyan településről kaptunk információkat, ahonnan 2018 óta minden évben.

A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet. 

Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly legalább napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 629 bagoly

minimum 2 907 250 (!) mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2023/2024-as telelési időszakban. 

Hogy ez mekkora szám? Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva):

mintegy 73 tonna! 

A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről. 

Telelő erdei fülesbagoly felmérések eredményei, 2024. január 19-22. © MME

A felmérés egyéb részletei, érdekességei:

 • Ezernél is több baglyot számláltak Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben; 
 • idén is Túrkevén nappalozott a legtöbb erdei fülesbagoly: 280 egyed; 
 • 100 feletti példányszámészlelések:
  • Túrkeve (280),
  • Kisújszállás (170),
  • Kengyel (167),
  • Balmazújváros – Virágoskúti halastavak (145),
  • Martfű (144),
  • Szentegát (140),
  • Mezőtúr (135),
  • Szolnok (134),
  • Karcag (131),
  • Balmazújváros – Nagyhát tanya (124),
  • Liptód (120),
  • Kuncsorba (119),
  • Jászapáti (116),
  • Újszász (112),
  • Hódmezővásárhely (102); 
 • Budapesten 10 vizsgált kerületből háromban sikerült összesen 17 erdei fülesbaglyot találni;
Telelő erdei fülesbagoly felmérések eredményei Budapesten, 2024. január 19-22. © MME
 • óvodai és iskolai csoportok is részt vettek a felmérésben:
  • a Vak Bottyán Óvoda és Bölcsőde Sárszentlőrinci Tagintézményének óvodásai;
  • Kádas György EGYMi, Óvoda, Általános iskola, Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola és Kollégium karcagi tagintézménye;
  • a kunszentmiklósi 2.a osztályos tanulók;
  • a szeghalmi Péter András Gimnázium Kollégiuma;
 • a határ túloldaláról, a szerbiai Magyarkanizsáról is kaptunk megfigyelést. A Főtéren és annak környékén 25 erdei fülesbaglyot számoltak.

Köszönjük a felmérők, adatközlők munkáját!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Beporzó rovarok védelme

2024. március 1. 10:15

Vannak olyan növények, amelyek már ebben a kora tavaszi időszakban is virágoznak. Ha jelen van a táplálékforrás, akkor pedig megjelennek azok a rovarok is, amelyek e növények nektárjával táplálkoznak és közben elvégzik azok beporzását is.

Hogyan kerüljük el a kistavak elszigetelődését?

2024. január 5. 11:10

Az élőhelyek fragmentációja egyre növekvő globális fenyegetést jelent a természetes ökoszisztémákra, amelynek mérséklése és visszafordítása napjaink egyik legnagyobb kihívása a biodiverzitás megőrzése tekintetében is.

2,5 millió facsemetével gazdagodott a Pilisi Parkerdő

2023. december 25. 08:10

A Pilisi Parkerdő saját erdőfelújítások és erdőtelepítések, valamint megbízásos munkák során 2023-ban 2,5 millió facsemete ültetésével erősítette és gyarapította Budapest, illetve tágabb környékének legfontosabb klímavédelmi és rekreációs zöld infrastruktúráját, az erdőket.

Magyar megfigyelés segítheti, mitől terjeszkedik villámgyorsan az aranysakál Európában

2023. november 16. 08:10

Párja pusztulása után egy nappal új nőstény szegődött egy hím aranysakál mellé Somogy megyében – derítették ki magyar kutatók az állatokra rögzített GPS-nyakörvek adatainak elemzésével. A világon egyedülálló megfigyelés egy korábbi sejtést igazol, és annak megértéséhez vihet közelebb, hogy a sakál miért képes Európa-szerte ennyire sikeres és rohamos terjeszkedésre.

#maradjotthon – májusban?

Más években ilyenkor egyik rendezvényről megyünk a másikra, egymást érik a termékbemutatók, kiállítások és konferenciák. Hol rekkenő hőségben, hol egymás autóját a sárból kituszkolva járjuk a határt, régen látott és újdonsült ismerősökkel folytatunk jóízű beszélgetéseket, kicseréljük tapasztalatainkat. De ami most történik, arra senki sem számított.

Felmérést indít a NAK a vetési varjak okozta kártételek kapcsán

2023. május 24. 12:00

A vetési varjak az EU-ban védett állatok, ezért – hiába okoznak jelentős károkat a mezőgazdaságban – védekezni nem lehet hatékonyan ellenük, kártérítés pedig nem jár a gazdáknak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országszerte kéri a gazdálkodókat a károk, problémák jelzésére, és kezdeményezni fogja a vonatkozó jogszabályok módosítását.

Mérjük fel a mezei pocok fertőzöttséget!

2018. október 13. 09:18

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, ellene a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő.

Epidémia, pandémia, infodémia – régi fogalmakat tanulunk újra

2021. március 26. 18:49

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója már egy évvel ezelőtt, a Covid–19-járvány világszintű kirobbanásakor az infodémia korának nevezte a mostanit. Magát a kifejezést David J. Rothkopf neves politikai elemzőnek köszönhetjük, aki az előző világjárvány, a SARS-fertőzés során alkotta azt meg.