A burgonyabogár megrágja a paradicsom és a paprika leveleit is?

A burgonyabogár megrágja a paradicsom és a paprika leveleit is?

Agrofórum Online

A paradicsom átmeneti táplálékként szolgál számára, vagyis e növényen táplálkozva a rovar fejlődése lassabb és több lárvájának pusztulása is bekövetkezik eközben.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) sok tápnövényű kártevő. Termesztett zöldségnövényeink közül teljes értékű tápnövénye a burgonya és a tojásgyümölcs. A paradicsom átmeneti táplálékként szolgál számára, vagyis e növényen táplálkozva a rovar fejlődése lassabb és több lárvájának pusztulása is bekövetkezik eközben. A paprika, dohány és petúnia pedig egyáltalán nem felelnek meg tápnövényének. A gyomnövények közül teljes értékű tápnövénye a beléndek és a nadragulya, míg nem teljes értékű tápnövénye az édeskeserű csucsor. A fekete ebszőlőn és a maszlagon csak a legidősebb lárvák fejezik be fejlődésüket, a fiatalok elpusztulnak. Az érési táplálkozás alatt a bogaraknak alkalmas táplálékként a piros és a fekete ebszőlő, a nadragulya, a maszlag, a beléndek, az ördögcérna és a zsidócseresznye is megfelel. A maszlaggal vagy fekete ebszőlővel táplálkozott bogarak át is telelhetnek, vagyis ezek a növények segítséget nyújtanak a burgonyabogárnak abban, hogy a korai burgonya kiszedése után megjelenő fiatal bogarak is fennmaradhassanak.

Főként házikerti körülmények között többféle vegyszermentes megoldás is kínálkozik a burgonyabogár egyedszámának gyérítésére. A védekezés alapját a vetésforgó betartása jelenti, valamint a terület gyommentesen tartása is elengedhetetlen, hiszen látható, hogy több gyomnövény is a rovar táplálékául szolgál. Hatékony, viszont időt és türelmet igénylő feladat a bogarak és lárvák összegyűjtése kézzel, valamint a levelek fonáki oldalán megtalálható sárga tojáscsomók összenyomása. E módszer alkalmazása esetében fontos a rendszeres növényvizsgálat és megfigyelés, hiszen évente két nemzedéke van, így jelenlétére legalább májustól augusztus végéig számíthatunk.

Egyetlen kémiai védekezéssel a tojások, lárvák és imágók mindegyike nem pusztíthatóak el, ezért többszöri permezetésre van szükség. A kisekertben is használható, vagyis III., szabad forgalmi kategóriába tartozó készítmények közül a klórantraniliprol, acetamiprid és a spinozad hatóanyagok engedélyezettek.

Burgonyabogár elleni biológiai védekezés

2019. augusztus 24. 08:02

A burgonyabogár elleni védekezés fő szezonján már túl vagyunk, de még mindig találkozhatunk velük a szabadföldön. A harc ellenük nem egyszerű, de szükséges, hiszen az imágók és a lárvák a táplálkozásukkal akár 80 %-os kárt is okozhatnak növényeinkben. A nyár végi, ősz eleji beavatkozással még gyéríthetjük a telelőre vonuló egyedeket, és megalapozhatjuk a jövő évi növényvédelmet.

Megjelentek a burgonyabogarak, mi a teendő?

2020. május 26. 13:05

Pár burgonyabogár már megjelent kertemben. Milyen környezetkímélő és vegyszeres védekezési lehetőségek vannak kiskerti tulajdonosok számára?

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

2018. június 27. 06:19

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.