Ellepték a kiskertet a burgonyabogarak

Ellepték a kiskertet a burgonyabogarak

Agrofórum Online

P. Gábor kérdése: Hogyan tudok védekezni a burgonyabogár ellen, ellepték a növényeimet?

Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) tipikus oligofág kártevő: valamennyi tápnövénye a burgonyafélék családjába tartozik. A termesztett burgonyafélék közül a burgonya és a tojásgyümölcs tekinthető teljes értékű tápnövénynek, a paradicsomon főleg a bogarak, paprikán legfeljebb az idősebb lárvák kártételével kell számolni. Mind a lárvák, mind a bogarak károsítanak. A fiatalabb L1 és L2-es lárvák hámozgatnak, lyukakat rágnak a levélen, az idősebb L3-L4-es lárvák a bogarakkal egyetemben karéjozzák a leveleket, gyakran a főereket és szárat sem kímélve tarrágást okoznak. Védekezés nélkül a termésveszteség meghaladhatja a 70%-ot.

A bogarak a talajban telelnek át, tavasszal a pitypang virágzása idején (május eleje-közepe) előmásznak és felkeresik a burgonyaültetvényeket vagy más megfelelő növényeket, amelyeken a bogarak teljes kifejlődésükig rágnak. Ezt követően a nőstények a henger alakú, zöldessárga színű petéiből a levelek fonákjára csoportosan több tucatnyit raknak. A lárvák rózsáspirosak, fejük fekete, testük oldalán két sorban fekete foltok láthatóak. A lárvák a 4. stádiumot követően (L4) a talajba bújnak bábozódni. Magyarországon évente 2 nemzedéke fejlődik ki, a második nemzedék bogarai júniusban kelnek ki.

A burgonyabogár elleni védekezés alapja a burgonyát az előző évi burgonyatáblától minél távolabbra kell ültetni. Megfelelő agrotechnikával valamint ellenálló fajták használatával a burgonya növényeket gyors növekedésre késztetjük (előcsíráztatással, optimális tápanyag utánpótlással, öntözéssel) ezzel mérsékelve a bogarak kártételét. A tápnövénynek számító vad burgonyaféle növények irtása (csucsorfélék, nadragulya, beléndek) szintén gátolja a felszaporodást. Mechanikailag a telelésre vonult lárvák, telelő bogarak kiszántásával, valamint gyűjtésével védekezhetünk. A kézi gyűjtés kizárólag konyhakertekben jöhet szóba, azonban ültetvény szinten alkalmazhatunk pneumatikus (levegős) burgonyabogár gyűjtő gépeket is.

A kémiai védekezés a burgonyabogár ellen jelenleg megoldott, több hatóanyag csoportból is állnak rendelkezésünkre készítmények. A gyakran használt hatóanyagok ellen egyes populációk ellenállósága kialakulhat, ezért fokozottan figyelni kell a szerrotációra.

A piretroid hatóanyagok közül a lamda-cihalotrin, deltametrin és az eszvenvalerát hatóanyagú, többnyire kombinált készítmények használhatóak. A neonikotinoid hatanyagok közül a tiametoxam, klotianidin, imidakloprid, tiakloprid és az acetamiprid használható. Ezen kívül a pirimikarb, etofenprox, spinozad, klorantraniliprol tartalmú készítmények alkalmazhatóak, melyek közül a klorantraniliprol hatóanyagú készítményt emelném ki, kiemelkedő tojásölő, lárvaölő és hosszú tartamhatásával.

Ökológia-termesztésben az agrotechnikai és a mechanikai védekezésen túl lehetősége van még a gazdáknak a burgonyabogár lárvák ellen a Bacillus thuringiensis ssp tenebrionis tartalmú spóraképző baktérium készítményt alkalmazni.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megjelentek a sárgarozsda első tünetei

2022. május 17. 08:36

A növények intenzív fejlődésével párhuzamosan a most kelő, elsősorban a T4-es életformába tartozó gyomnövényekkel kell megküzdeni.

Okozhat kárt a burgonyabogár a paradicsomon?

2022. június 10. 04:37

Burgonyabogarat találtam a paradicsom levelén. Károsíthatja a burgonyabogár a paradicsomot is?

Burgonyabogár elleni biológiai védekezés

2019. augusztus 24. 08:02

A burgonyabogár elleni védekezés fő szezonján már túl vagyunk, de még mindig találkozhatunk velük a szabadföldön. A harc ellenük nem egyszerű, de szükséges, hiszen az imágók és a lárvák a táplálkozásukkal akár 80 %-os kárt is okozhatnak növényeinkben. A nyár végi, ősz eleji beavatkozással még gyéríthetjük a telelőre vonuló egyedeket, és megalapozhatjuk a jövő évi növényvédelmet.

Előjöttek az első burgonyabogarak

2020. május 5. 16:17

Megkezdődött a burgonya kelése, a növényállományok zöme a kelés - 1-3 levél fejlődés állapotában van. Az első burgonyabogár imágók előjöttek telelőhelyükről és keresik a burgonyát.