Címke: Burgonyabogár

burgonyabogár

Szakcikkek / Ökológiai gazdálkodás

Burgonyabogár elleni biológiai védekezés

2019. augusztus 24.

A burgonyabogár elleni védekezés fő szezonján már túl vagyunk, de még mindig találkozhatunk velük a szabadföldön. A harc ellenük nem egyszerű, de szükséges, hiszen az imágók és a lárvák a táplálkozásukkal akár 80 %-os kárt is okozhatnak növényeinkben. A nyár végi, ősz eleji beavatkozással még gyéríthetjük a telelőre vonuló egyedeket, és megalapozhatjuk a jövő évi növényvédelmet.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19.

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Szakcikkek / Növényvédelem

Veszélyes kártevők: a burgonyabogár

2019. május 7.

Az idegenhonos fajok európai megtelepedésének üteme gyorsuló tendenciát mutat. A jövevény fajok döntő többsége Észak-Amerikából és Ázsiából érkezik, emberi közreműködéssel. Ezek egy része a megtelepedést követően, lassan terjed, mások azonban ökológiai rugalmasságuk révén, gyorsan terjednek.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27.

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.

Szakcikkek / Növényvédelem

Inváziós kártevők: a burgonyabogár

2019. január 25.

Az inváziós kártevők című sorozatunkban ez alkalommal a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) rendszertani helyét, morfológiáját, földrajzi elterjedését, tápnövényeit és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Integrált termesztés a kertészeti és szántóföldi kultúrákban

2018. december 10.

A technika napjainkban zajló robbanásszerű fejlődése következtében a mezőgazdaságban is nő a kutatás-fejlesztés súlya, fokozódik az igény arra, hogy új tudományos eredményeken alapuló technológiák váljanak elérhetővé.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

2018. június 27.

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

2018. május 11.

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.

Blog / A tábla széléről

Az a fránya bogár még mindig rágja a lelkem

2017. szeptember 25.

Miért nem Hinfner Kálmán szobra áll Héderváron, akit – mint a növényvédelmi hatóság első emberét – elhurcolt az ÁVO, mert „engedte”, hogy bejöjjön a burgonyabogár az országban.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Növényvédelmi előrejelzés: Terjed a vándorpoloska, küszöbön a kukorica betakarítása

2017. augusztus 30.

Az amerikai szőlőkabóca rajzása folyamatos, de csökkenő egyedszámú, a sárgalapok 3-5 db imágó/sárgalap/hét mennyiségben fogták a vektort.