Alig van málna, azt is károsítja valami

Alig van málna, azt is károsítja valami

Agrofórum Online

K. Miklósné kérdése: ezt a képet a kertemben készítettem a málnabokron. Mi lehet ez, és hogy lehet ellene védekezni?

Aki válaszol:
Németh Zoltán, okleveles kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök

A málna-gubacsszúnyog

Ritkán kapok ilyen felvételt, amelyen egyértelműen be lehet azonosítani a kártevőt. Amit a képen látunk az a málna-gubacsszúnyog (Lasioptera rubi) kártétele, mely kártevő tápnövényei a termesztett és a vadon élő Rubus fajok, tehát a málna és a szeder. Egy kis rendszertan: a faj a kétszárnyúak (Diptera) rendjébe, a fonalascsápú kétszárnyúak (Nematocera) alrendjébe és a gubacsszúnyogok (Cecidomyiidae) családjába tartozik.

Egész Európában elterjedt, így hazánkban is régóta megfigyelhető, már a XIX. század végén megfigyelték, leírták. Pozitív hír azonban, hogy a károsítási aránya nem számottevő, 10 % alatti.

A lárva károsít, a málnavesszőn 1-3 cm hosszú, gömbölyű megvastagodás keletkezik, melynek felszíne az idő előrehaladtával megrepedezik. A gubacs feletti részek gyengén fejlődnek, hosszabb idő után akár el is száradhatnak. A lárva kifejletten 3-4 mm nagyságú, színe világos narancsvörös. A báb is ilyen méretű, fehér színű. Az imágó 1,5-2 mm méretű, fekete alapszínű, a rásimuló pikkelyszőröktől ezüstösen csillog.

Ugyan egy nemzedékes faj, de a problémát elhúzódó rajzása okozza. A lárva telel át a gubacsban, a kifejlett rovarok (imágók) április vége, május elejétől akár augusztusig is rajzanak. A nőstény 10-15 tojást helyez el egyszerre a rügyek és az oldalhajtások tövéhez. A lárvák 8-10 nap múlva kelnek ki, behatolnak a vessző bőrszövete alá és ott kezdenek el táplálkozni. 5-6 hét után alakulnak ki a jellegzetes gubacsok. Érdekesség, hogy némelyik lárva csak 2 év után alakul át kifejlett rovarrá.

Az imágók ellen a vegyszeres védekezésnek nincs értelme, az említett elhúzódó rajzás és a folyamatosan érő málna miatt. Szerencsére károsítása nem tömeges, ezért a vegyszermentes megoldás az un. mechanika védekezés, tökéletesen elegendő a kártevő féken tartására. Praktikusan ez azt jelenti, hogy akár a kiskertekben, akár az üzemi ültetvényekben a nyár végi metszés alkalmával, a letermett vesszők eltávolításával egyidejűleg, a fertőzött vesszőket is begyűjtjük. Mivel a gubacsokban ott rejtőzködnek a lárvák, az elégetés során megszabadulhatunk tőlük.

Amennyiben a birtok erdő mellett helyezkedik el, az ott található vad szederbokrokról is érdemes eltávolítani a gubacsos vesszőket és a többivel együtt elégetéssel megsemmisíteni.

Mennyire igényel gondoskodást a kertbe telepített tölgyfa?

2022. augusztus 31. 04:36

Kertünkbe tölgyfát tervezünk telepíteni. Mennyire igényel gondoskodást, vannak-e károsítói, melyek ellen majd rendszeresen védeni kell?

Túl sok a szilva, sárgulnak a fák

2018. augusztus 3. 06:04

Balogh É. kérdése: A szilvafán túl sok termés van, az idősebb levelek száradni kezdtek, a fiatal hajtások sárgulnak. Gyanítom, hogy magnéziumhiányos a fa. Van magnézium-szulfátom (keserű só), nem tudom, milyen töménységben szabad vele permetezni, mert kezd érni a szilva?

Miért hullott le tavaly a meggy éretlenül a fáról?

2023. március 2. 04:38

Mi okozhatta tavaly a meggynél, hogy a termés pirosas-sárgás színben idő előtt lehullott? Természetes hullás vagy más állhat a háttérben? Kérem véleményüket az esetről, hátha idén elkerülhetjük az ebből adódó veszteséget!

A sütőtöknek előkészített talajt permetezhetem-e egy pendimetalin hatóanyagú gyomirtóval?

2023. április 2. 04:38

Segítségüket kérem! A sütőtöknek előkészített talajt permetezhetem-e Sharpen gyomirtóval?