Miért fontos az őszi lemosó permetezés?

Miért fontos az őszi lemosó permetezés?

Agrofórum Online

K. Luca kérdése: Miért fontos az őszi lemosó permetezés alkalmazása? Milyen készítmények használhatóak?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Nemcsak a tavaszi, hanem az őszi lemosó permetezéssel is sokat tehetünk a növények következő évi egészségének megőrzése érdekében. A lemosó kezelésekkel a fás szárú növényeken áttelelő kártevők és kórokozók számát gyéríthetjük. Ezzel a megelőzéssel nagymértékű elszaporodásukat korlátozhatjuk meg. Az ebben az évben is tapasztalt elhúzódó ősz, valamint az enyhe tél is kedvez a károsítók áttelelésének és felszaporodásának. A fás részeken, kérgen, rügyek felületén fennmaradt szaporítóképletek és a kártevők áttelelő alakjai sikeresen gyéríthetők e növényvédelmi beavatkozás elvégzésével. Az sem baj, ha a fákon még levelek találhatóak, a rajtuk fennmaradt szaporítóképletek, spórák is eredményesen elpusztíthatók.

A lemosáshoz használatos növényvédő szer kiválasztása attól függ, mi ellen szeretnénk növényünket megvédeni. A kártevő rovarok ellen olajos tartalmú készítmények ajánlhatók, mivel ezek a rovarok testén bevonatot képezve akadályozzák meg légzésüket. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, valamint a körtelevélbolha ellen is.

A kórokozók esetében a réz és a kén hatóanyagú készítmények a legáltalánosabban elterjedtek. A réz nem csak a gombás betegségek ellensége, hanem antibakteriális hatású is. A lisztharmat típusú gombák ellen a kén hatóanyag nyújt védelmet, mely az atkák elleni gyérítő hatással is rendelkezik.

Ha többféle károsító van jelen az adott növényen, arra kombinált készítményeket alkalmazzunk a megfelelő védelem érdekében. A legjobb hatékonyságot akkor érhetjük el, ha a növényvédő szert nagy lémennyiséggel juttatjuk ki a növényeinkre, így biztosítva az egyenletes fedettséget. Fontos, hogy a permetlé a fák minden egyes részére eljusson, beleértve a szár repedéseit és a fák csúcsi részét is.

Az őszi lemosó kezelés mellett azonban továbbra is fontos a lehullott lomb összegyűjtése, megsemmisítése vagy bomlásának elősegítése. Nemcsak a lomb, de a fán maradt gyümölcsmúmiák, beteg fás részek is a következő évi fertőzés elindítói lehetnek, ezek eltávolítása, a sebek kezelése is kiemelt jelentőségű.

Hogyan aszaljunk hatékonyan?

2022. november 8. 13:09

Mivel a boltokban igen magas ára van az aszalványoknak, ha magunk megtermeljük az alapanyagot, vagy jó áron be tudjuk szerezni, akkor még ezeknél a magas energiaáraknál is érdemes lesz magunknak elkészíteni az aszalványokat.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (9. rész)

2020. január 8. 11:34

Az almatermésű gyümölcsfélék (alma, körte, birs) betegségei és kártevői 2019-ben is számtalan problémát okoztak.

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

2018. május 23. 13:40

Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók Törökországban.

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.