Miért barnul meg az alma gyümölcshúsa a magház körül?

Agrofórum Online

A tavalyi almatermések húsa belül megbarnult, a héjon semmi tünet nem látható, ránézésre egészségesnek látszanak a gyümölcsök. A barnulás a magok körül fejlődött ki, nem egyenletes a megjelenése. Mi lehet a baj? Szeretném a jövőben megelőzni a betegséget.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Az almatermések húsának barnulását sok tényező okozhatja, gyakoriak a kártevők is – különböző gyümölcsmolyok, poloskák szívásai -, de kórokozók fertőzése is, közülük legismertebbek a moníliás rothadások. A termés belsejében képződött, kívülről nem észlelhető barnulások anyagcsere betegségek következményei.

A barnulások kiváltásában szerepet játszanak a termés megtermékenyülésétől a betakarításig rá ható környezeti körülmények: az aktuális termelési év időjárása, a fák tápanyagellátása, a betakarításkor fennálló időjárás egyaránt. Megfigyelések szerint a nagyobb gyümölcsméret, a darabos termés, a kisebb faterhelés, a virágzást követő hűvös időjárás, a betakarítás előtti meleg hőmérséklet, valamint a megkésett szüreti időpont mind segíti a gyümölcshús barnulásának kifejlődését. A tápanyagellátásnál a magas nitrogén- és alacsony kalciumtartalom fokozza a barnulást. Általában megfogalmazható, hogy a talaj arányos és növény számára hozzáférhető N-, P-, K-, Ca- és mikroelem-tartalma mellett a húsbarnulás nem gyakori.

Alma húsbarnulása a magház körül
Alma húsbarnulása a magház körül (fotó: a kérdező felvétele)

A húsbarnulást a tárolási körülmények is befolyásolják. A túlérett alma húsának barnulása többször előfordul, mint a féléretten, tárolásra alkalmas állapotban szüretelt és betárolt almánál. Tehát fontos a helyes betakarítási idő megválasztása. A meleg időjárásnál szüretelt, felmelegedett termések anyagcseréjét a hűvös, alacsony hőmérsékletű tároló le tudja lassítani, állítani. Erre a 2-4 °C-os tároló lenne ideális. Házikerti körülmények között ilyen lehetőségek viszont általában nem állnak rendelkezésre. Az ennél magasabb léghőmérséklet nem képes kellően megállítani az utóérési folyamatot, ami az alma húsának barnulásában nyilvánul meg.

Alma húsbarnulása
Alma húsbarnulása

Úgy vélem, hogy az Ön esetében a gyümölcsben keletkező elváltozást a szokásostól eltérő csapadékbőségű és magas átlaghőmérsékletű vegetációs időszak váltotta ki, ez volt jellemző a tavalyi évre. A fokozott víz hatására a talajban lévő tápanyagok bőséggel ki tudtak oldódni, a sok víz hatására erős volt a növekedés, a szövetek gyarapodása a termésben is fokozott volt.

Köztudott, hogy a laza szövetű alma húsa sérülékeny, kevésbé elálló. Mindehhez járulhatott a meleg őszi időjárás, ami a gyümölcsök fán érését is felgyorsította, a szüret időpontja valószínűleg kissé elkésett. A szüretre alkalmasságot az alma magok színe alapján lehet megállapítani, megbarnulásuk jelzi szedésre érettségüket.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Betakarítás mellett a kártevőkről se felejtkezzünk meg

2018. szeptember 26. 07:30

Az őszi rezes- kénes lemosó permetezés elvégzésével, valamint a lehullott levelek összegyűjtésével és komposztálásával sokat tehetünk a jövő évi egészséges lombozat érdekében.

Szép almaszüret elé néz Kína

2019. május 24. 15:04

A virágzás alatt az időjárás egyes területeken ugyan kiszámíthatatlan volt, erős viharokkal, de ezek csak helyi esetek voltak, ezért valószínű, hogy nem befolyásolják a várható termés teljes mennyiségét.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

Drasztikusan zuhant az ukrán zöldség- és gyümölcsexport

2020. augusztus 16. 04:38

A COVID időszak alatt Ukrajna zöldség- és gyümölcskiviteléből származó bevétele 58,5 millió dollárra esett vissza.