A zeller alsó levelei már a földön hevernek, száradásnak is indultak. Ez már az érés kezdetét jelenti?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Érdeklődő!
A zeller egy olyan zöldségnövényünk, melynek meglehetősen hosszú tenyészidőszaka (150-170 nap) van. A sikeres termesztéshez magjaiból előzetesen palántát kell nevelni, majd a fejlett növényeket, májustól lehet a kertbe kiültetni. A magok elvetésével sem lehet sok ideig várni, hiszen azok csírázása, a növény fejlődése is lassúnak mondható. A magvetést tálcába, már február végén, legkésőbb március elején meg kell tennünk, majd az így fejlődő növényeket, ideális esetben 4-5 lomblevéllel tudjuk kertünkbe kiültetni.
Fontos, hogy az ültetés során, olyan mélységbe kerüljenek a növények, ahogyan eredetileg a tálcában, pohárban is voltak. A túl mély ültetés a levelek talajba kerüléséhez, majd végső soron pedig a gumófejlődés megkéséséhez is vezethet. Az ültetés utáni időszakban, illetve a gumófejlődéskor rendszeres öntözésben részesítsük a növényeket! Fontos továbbá, hogy a kapálással történő talajlazítást és a gyomirtást is több alkalommal végezzük el!
A szedést általában szeptember közepénél hamarabb nem ajánlatos megkezdeni, hiszen a növény a hidegebb hőmérsékletet is jól elviseli. Képes akár még az enyhébb fagyokat is károsodás nélkül átvészelni. A gumók növekedése még az őszi időszakban is folyamatosnak tekinthető, kb. október közepén fejezik csak be méretbeli növekedésüket, így ennél hamarabb nem is ajánlatos betakarításukat elvégeznünk. Az érés jele lehet viszont az alsó levelek sárgulása.
Nem érdemes megvárni a levelek sárgulását akkor, ha kettős hasznosítási céllal is termesztünk, vagyis a leveleket is szeretnénk felhasználni. A gumók kiszedése előtt a leveleket le is vághatjuk, majd ezután ássuk, húzzuk ki a talajból a gumókat. A gumókat a kiszedés után meg kell tisztítani a leveleitől és egyéb gyökérrészétől egyaránt. Ezután következhet a pár napig tartó szárítás, melyet jól szellőző, fedett helyen végezzünk el! A jobb tárolhatóság érdekében végezzük el válogatásukat is még egyszer, hiszen egy-egy romló termés akár az egész betárolt gumómennyiséget képes rövid időn belül tönkretenni! A téli tárolóhelye legyen fagymentes, 4-5 fokos hőmérsékletű, jól átszellőztethető, ezzel akadályozva meg a túl magas páratartalom kialakulását.
Kiemelt kép: Pixabay