Babérmeggy vagy nemes babér van a kertemben?

Babérmeggy vagy nemes babér van a kertemben?

Agrofórum Online

Van egy örökzöld bokrom, kaptam, azt mondták, hogy babér. Az elmúlt évben gyorsan növekedett. Hogyan tudom megállapítani, hogy díszbabér vagy fűszerbabér a növényem?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A két növénynek botanikailag nincs semmi köze egymáshoz, nem rokonok, megtévesztő a nevükben szereplő azonos babér szó, még ha tagként is szerepel.

A babérnövényt, amit Ön fűszerbabérnak nevez, a magyar nyelvben általában csak babér névvel illetik, ez a hivatalos elnevezése, tudományos neve Laurus nobilis. Utóbbi időben nemes babér elnevezését is olvastam. A nevének hosszabbítása, jelzővel kiegészítése 20-30 év óta kezd elterjedni, amióta a babérmeggy nevű díszcserje reneszánszát éli hazánkban, és a két növény megkülönböztetését célozza.

A babér szabadföldi fás szárú, évelő növény, származási helyén egész évben a szabadban él, tekintve, hogy ott a tél enyhe. Hazánkban telelésükhöz fagymentes, védett helyet kell biztosítani, az igazi fagyok pusztulásukat okozzák. A babér levelei vastag bőrszövettel borítottak, ép szélűek, színük felül fényes, hátoldalukon matt, pontozottak. Apró sárga virágzata van, virágzása bizonyos fejlettség után várható. Érett levelei kemények, száraz tapintatúak.

Laurus nobilis hajtása virágzattal
Laurus nobilis hajtása virágzattal

Ha kissé megtöri leveleit, jellegzetes illatuk alapján könnyen azonosítani tudja. Lassan növő cserje, kezdetben évente ritkán nőnek hajtásai 10-30 cm-nél többet. Hazánkban főleg konténerben, kaspóban tartják, nevelik, így a teleltető helyére mozgatása is megoldható.

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) díszcserje évelő, örökzöld, nagy, ovális, kissé húsos, viaszos, vastag bőrszövetű levelekkel rendelkező bokor. Számos faja és fajtája ismert és van kereskedelmi forgalomban, ezek levélalakja és mérete is eltérő lehet.

Babérmeggy hajtása és virágzata
Babérmeggy hajtása és virágzata

Tavasszal, már most is láthatók virágbimbói, melyekből hamarosan kinyílnak fehér fürtben képződő, illatos virágzatai. Termései bogyó formájúak, kezdetben pirosak, beérve feketék és MÉRGEZŐK. Erősen és gyorsan növő cserje, jól elviseli a metszést, rendszeres nyírást, ezért sövények kialakításához is ültetik. Levelei megtörés, morzsolás után nem illatosak.

A leírtak alapján, mivel növénye dinamikusan, gyorsan nőtt az elmúlt évben, a szabadban kiültetve telelt, valószínű, hogy babérmeggy növényt nevel. A két növényfaj részletes leírása alapján biztonsággal meg tudja különböztetni növényét. Alapvető a megtört levélből áradó fűszeres illat. Ha azt nem érzi, babérmeggy-cserjének örülhet.

Ezért lett a koriander keresett fűszernövény

2022. május 18. 05:37

A koriander egy karakteres ízvilágú fűszernövény, melyet igen könnyű megtermelni. Ráadásul az új divat a korianderolaj és a koriander-illóolaj, melyeket gyakran keresnek az emberek a piacon.

Zöldség- és fűszernövények termesztése kis helyen, virágtartóban – az alapok

2021. február 12. 10:25

Ha a lehetőségeinkhez mérten kertészkedni szeretnénk, és amit csak lehet, megtermelnénk a családunk számára, ne szegje a kedvünket, ha csupán egy kis erkély vagy ablakpárkány áll a rendelkezésünkre! De hogyan oldjuk meg zöldségnövényeink és kedvenc fűszernövényeink nevelését cserépben, virágládában, függőkosárban vagy termesztőzsákokban?

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

2024. február 20. 15:10

Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.

Ezek a legkelendőbb vetőmagok tavasszal

2023. április 11. 12:46

Elindult a házi kerti vetőmag értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben.