Azt szeretném megtudni, hogy a Halloween tök magja ehető? Azzal tisztában vagyok, hogy a terméshús nem az, de már maga a mag is mérgező? Abban is megtalálható már az a keserű, mérgező anyag, vagy csak az érett termésben? Nagyon szépen köszönöm a segítségüket!
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A háztáji körülmények között termesztett, illetve kereskedelemben vásárolható tökféléknek általában a termését szokás elfogyasztani, de egyes változataik esetében a mag is értékes táplálékunk lehet. Az utóbbi időben azonban egyre nagyobb mértékben találkozunk a boltok polcain is a dekorációs céllal felhasználható tökváltozatokkal, mint a Halloween tökkel és dísztökökkel egyaránt.
Az úgynevezett Halloween tök, a Cucurbita pepo fajtakörbe tartozó téli tök, melynek nemesítésére a takarmánytökből került sor. Legközelebbi termesztett rokonai között sorolhatók fel a cukkini, csillagtök, laskatök, spárgatök egyaránt. A Halloween tök nemesítése során a termés jó faraghatósága, így kevésbé kemény héja, illetve bélállományának jó eltávolíthatósága szerepeltek a fő követelmények között. A Halloween tök nem tekinthető mérgező tökfajnak, viszont beltartalmi értékei a kifejezetten erre a célra termesztett fajokétól jócskán elmaradnak. Nemcsak beltartalmi értékei miatt, hanem kellemetlen íze miatt sem ajánlható termése fogyasztásra!
Ez azt jelenti tehát, hogy a Halloween tök magjainak elfogyasztásából sem lenne különösebb gondunk, de érdemesebb inkább a kifejezetten erre a célra nemesített tökfajták ízletes magjai közül válogatnunk.
A magtermesztés céljából vetett tök, azaz az olajtök terméseiből kinyert magok pl. közvetlenül emberi fogyasztási célzattal készülnek, illetve a magokból készült tökmagolaj egyaránt kifejezetten jól beilleszthető egészséges táplálkozásunkba.
A mérgező tökfajok közé sorolhatók viszont a dísztökök, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak úgynevezett kukurbitacint. A kukurbitacin minden tökféle termése esetében kisebb-nagyobb mennyiségben jelen van, fogyasztás során mennyiségét pedig jól jelzi a keserű íz jelenléte. Kukurbitacintartalmú termést nagy mennyiségben elfogyasztva súlyos következmények is kialakulhatnak. Hányinger, hányás, hasmenés, láz, hasi görcsök is jelezhetik a mérgezést, míg súlyos esetben akár légzésbénulás is felléphet. Érdemes tehát minden tököt annak eleve meghatározott felhasználási célja szerint hasznosítani, fajáról, fajtájáról előzetesen kellő tájékoztatást kérni!
Kiemelt kép: Pixabay