Ehető már a tyúkhúr?

Agrofórum Online

Találhatók-e már ehető gyomnövények a szabadban, melyek azok? Korai salátaként szeretném felhasználni.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Jó gondolat és időszerű a téli nehéz ételek után több zöld, friss saláta fogyasztása. Már találhatók ehető gyomnövények kertjeinkben vagy réteken, javaslom felkutatásukat és fogyasztásukat. Csak olyan növények leveleit, hajtásait használja fel salátaként, melyeket biztosan megismer és vegyszermentes helyen nőnek. Közterületeken, utak mentéről soha ne gyűjtse azokat!

Általános szabály, hogy salátának a gyomnövények zöld részei – levelei, hajtásai, hajtásvégei – virágzás előtti állapotukban a megfelelőek, később már elöregednek, megfásodnak, némelyik íze erősebb, csípőssé változik. A szabadban, természetes körülmények között nőtt levelek, különösen, ha tápanyagban ellátott talajban fejlődnek, ásványi anyagokban és vitaminokban igen gazdagok. Beltartalmi értékük meghaladja az üvegházban vagy fólia alatt nevelt salátákét. Nyersen érdemes fogyasztani.

Tyúkhúr (Stellaria media)

Ősszel, enyhe teleken és kora tavasszal szinte mindenhol előfordul az elterülő hajtásokkal rendelkező tyúkhúr (Stellaria media), apró fehér virágairól könnyen felismerhető. Kiváló saláta alapanyag, már most is begyűjthető.

Kora tavasszal elsőként jelennek meg a nagy útifú (Plantago major), a pásztortáska (Capsella bursa pastoris), a százszorszép (Bellis perennis) tőlevélrózsás alakjai. Zsenge állapotban saláta keverékekbe ajánlott fogyasztásuk.

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) friss levelei és virágai is kedveltek. Áttelelt tövek igen korán nevelik ki sárga virágaikat, méhek, virágbogarak kedvelt élelem gyűjtő helyeit.

Tavasztól őszig található a nagy csalán (Urtica dioica), levelei és hajtásai magas hangyasav tartalmuk miatt csak kesztyűben gyűjthetők. Igazi vitaminbomba, nem véletlen, hogy fiatal baromfik részére is készítenek belőle”salátát” erőnlétük fokozására. Önállóan is és egyéb zöldfőzelékhez keverhető forrázata. Ázadéka pedig növények ellenálló képességének fokozására használt permetező alapanyag.

A melegigényes, ezért nyár elején megjelenő kövér porcsin (Portulaca oleracea) levelei magas C vitamint tartalmaznak, kissé savanykás ízűek. Kevert zöldsalátákhoz kiváló összetevők. Bel-tartalmi értékei miatt termeszthető, kultúr-változatát is előállították, mely Portulaca oleracea var. sativa néven ismert, vetőmagja forgalomban van Európában.

A felsoroltakon kívül még számos gyom-/ vadon termő növény levelei fogyaszthatók salátaként, többségük gyógyhatással is rendelkezik. Ismertetésük meghaladja jelen válaszom kereteit.

Fűben-fában orvosság - gyógyító gyógynövényeink

2020. december 22. 07:51

Gondolta volna, hogy a mézeskalács ízesítése mellett a szegfűszeg torokgyulladásra is kiválóan alkalmazható? Tudta, hogy a kakukkfű lehet citromillatú is? Hallott már arról, hogy a gyógynövény-kivonatokkal gátolható egyes magvak vagy éppen a burgonya csírázása? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat az, aki a Szent István Egyetem (SZIE) Gyógy- és Aromanövények Tanszékén most induló Gyógynövényismerő és -felhasználó képzésre jelentkezik. 

7 ok a körömvirág termesztésére

2022. május 6. 09:37

A körömvirág jótékony hatással van a talajra, elűzi a kártevőket és gyógynövényként is igen kedvelt.

Amit a palástfűről tudni érdemes

2023. március 2. 13:12

A közönséges palástfű (Alchemilla monticola) a rózsafélék családjába tartozó évelő növény, amelyet a középkor óta gyógynövényként hasznosítanak.

Mezei katáng: termesztése, gondozása és felhasználása

2023. március 27. 08:34

A mezei katáng, más néven katángkóró vagy egyszerűen katáng szépséges virágaival örvendeztet meg minket az utak mentén, miközben a konyhaművészetünket is gazdagítja. Vadcikóriaként is ismert, mivel nemesített változata a cikória, amely régóta a kávé alternatívájaként szolgál.