Találhatók-e már ehető gyomnövények a szabadban, melyek azok? Korai salátaként szeretném felhasználni.
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
Jó gondolat és időszerű a téli nehéz ételek után több zöld, friss saláta fogyasztása. Már találhatók ehető gyomnövények kertjeinkben vagy réteken, javaslom felkutatásukat és fogyasztásukat. Csak olyan növények leveleit, hajtásait használja fel salátaként, melyeket biztosan megismer és vegyszermentes helyen nőnek. Közterületeken, utak mentéről soha ne gyűjtse azokat!
Általános szabály, hogy salátának a gyomnövények zöld részei – levelei, hajtásai, hajtásvégei – virágzás előtti állapotukban a megfelelőek, később már elöregednek, megfásodnak, némelyik íze erősebb, csípőssé változik. A szabadban, természetes körülmények között nőtt levelek, különösen, ha tápanyagban ellátott talajban fejlődnek, ásványi anyagokban és vitaminokban igen gazdagok. Beltartalmi értékük meghaladja az üvegházban vagy fólia alatt nevelt salátákét. Nyersen érdemes fogyasztani.
Ősszel, enyhe teleken és kora tavasszal szinte mindenhol előfordul az elterülő hajtásokkal rendelkező tyúkhúr (Stellaria media), apró fehér virágairól könnyen felismerhető. Kiváló saláta alapanyag, már most is begyűjthető.
Kora tavasszal elsőként jelennek meg a nagy útifú (Plantago major), a pásztortáska (Capsella bursa pastoris), a százszorszép (Bellis perennis) tőlevélrózsás alakjai. Zsenge állapotban saláta keverékekbe ajánlott fogyasztásuk.
A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) friss levelei és virágai is kedveltek. Áttelelt tövek igen korán nevelik ki sárga virágaikat, méhek, virágbogarak kedvelt élelem gyűjtő helyeit.
Tavasztól őszig található a nagy csalán (Urtica dioica), levelei és hajtásai magas hangyasav tartalmuk miatt csak kesztyűben gyűjthetők. Igazi vitaminbomba, nem véletlen, hogy fiatal baromfik részére is készítenek belőle”salátát” erőnlétük fokozására. Önállóan is és egyéb zöldfőzelékhez keverhető forrázata. Ázadéka pedig növények ellenálló képességének fokozására használt permetező alapanyag.
A melegigényes, ezért nyár elején megjelenő kövér porcsin (Portulaca oleracea) levelei magas C vitamint tartalmaznak, kissé savanykás ízűek. Kevert zöldsalátákhoz kiváló összetevők. Bel-tartalmi értékei miatt termeszthető, kultúr-változatát is előállították, mely Portulaca oleracea var. sativa néven ismert, vetőmagja forgalomban van Európában.
A felsoroltakon kívül még számos gyom-/ vadon termő növény levelei fogyaszthatók salátaként, többségük gyógyhatással is rendelkezik. Ismertetésük meghaladja jelen válaszom kereteit.