Miért ajánlott a metszőolló fertőtlenítése? Milyen növényeknél érdemes erre figyelni?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Levélküldő!
Amikor egy növény szárát, hajtását, bármelyik növényi részt ollóval vagy késsel megvágjuk, az átvágott növényi rész szöveteinek sejtjeit megsértjük, szétroncsoljuk és a vágó felületre rátapad a megsértett növény nedve. Abban számos kórokozó – vírus, baktérium vagy gomba szaporító képletei – is előfordulhatnak. A művelő eszköz vágó felületére, növényi nedvvel tapadt kórokozókat a folyamatos munkával egyik növényről a másikra átvisszük, és a vágási felületet befertőzzük. A betegséget így mi magunk terjeszt(het)jük szét.
Fontos megjegyezni, hogy a növények úgy is lehetnek kórokozóval fertőzöttek, azaz betegek, hogy rajtuk semmilyen elváltozás nem észlelhető, látszólag egészségesek. Ez a jelenség a látens fertőzés.
Vágó eszközök fémek, így a felületük fertőtlenítését végezhetjük, hővel, alkohollal és maró anyagokkal vagy ezek kombinációjával. Az egyes kórokozó csoportok ezekkel az anyagokkal szembeni ellenálló képessége különböző, vannak gombák vagy vírusok, melyeket a 70%-os alkohol elpusztít, míg egyes vírusok (pl. az egyik leggyakoribb dohánymozaik vírus) csak 100 °C feletti hőmérséklettel semlegesíthető. Bizonyított tény, hogy a cigarettában található dohánylevelekben, a hosszú feldolgozási, fermentációs folyamat után a dohánymozaik vírus életképes marad, ezért nem engedélyezik üvegházban az ott dolgozók dohányzását munkaidő alatt. Tekintettel arra, hogy ránézésre, megtekintéssel a kórokozók nem határozhatók meg, maximális megbízhatóságra és minden kórokozó elleni dezinficiáló hatásra érdemes törekedni.
Hővel végzett fertőtlenítés, a fém eszköz pengéjének, vágó felületének leégetésével történik. Ha a penge rész 60 mp-ig 100 C o fok feletti, a folyamat eredményes. Az eszköz égetés előtti alkoholba mártásával (erre alkalmas a denaturált szesz is) a leégetés folyamata fokozható.
Az ecet, mint gyenge sav fertőtlenítő hatása csak szelektív védelmet (ölő hatást) biztosít.
A gyakorlatban bevált és könnyen beszerezhető, teljes körű – minden növényi kórokozó elleni – ölő hatást biztosít a Hypo néven forgalmazott nátrium-hypoklorit hatóanyagú háztartási vegyszer. Kellő hatású fertőtlenítés céljára 1 dl, azaz 100 ml Hypo-t 5 dl, azaz 500 ml vízben kell feloldani, és abban áztatni a kést, ollót legalább 1-2 percig, majd langyos vízben a felületet leöblíteni. Fűrész pengéjét és a láncfűrész vágó láncát is ilyen töménységű oldattal ajánlott kezelni.
Lágyszárú növények ápolásánál, különösen kicsípés, törés során, a kezünkkel is ejtünk sebeket, és kezünkre is rákerülnek a növényi nedvek. Ily módon kézzel – mi magunk – is fertőzhetjük a gondos munkával karbantartott növényeinket. Ezért terjedt el az a gyakorlat, hogy különösen a folyton növő paradicsom és paprika termesztése során a növényeket ápoló személyzet gumikesztyűben dolgozik, amit rendszeresen Hypo-s oldatba mártással fertőtlenít.