Földibolhák lepik el a veteményest

Földibolhák lepik el a veteményest

Agrofórum Online

A napokban apró, 2-3 mm nagyságú fekete bogarak lepték el a kertet, szinte minden növényt. Karalábé palánták levelein kicsi lyukakat rágtak, pattognak, ugrálnak. Másoktól is hallottam, hogy náluk is vannak. Mik azok, tudok ellenük valahogy védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Földibolhák jelentek meg a kertjében. Több, mint száz földibolha fajt ismerünk, közülük a leggyakoribb a közönséges földibolha (Phyllotreta cruciferae). Már a neve is jelzi, hogy milyen növényeket kedvel: a keresztesvirágúakat keresi fel elsőnek, és csak azokat károsítja. Az ide tartozó növények virágai négy szirmúak, melyek szabályosan egymással szemben helyezkednek el, toktermést képeznek. A földibolhák nem erről ismerik fel a növényeket, hanem a növényekben található glükóz-inulátról, mely mustárolajra bomlik sejtjeikben. Ez vonzza őket.

Karalábé levélen földibolhák

A zöldségfélék közül valamennyi káposztaféle (brokkoli, káposzta, karfiol stb.), valamint a retek, torma, rukkola, tarló-répa, mustár növény, vizitorma, zsázsa is valamint az olajáért termesztett őszi-repce is gazdanövénye. Virágok között a holdviola, a mézvirág, a nyári viola, a repcsény, a sarkantyúka, a sárgaviola, míg gyakori gyomnövények között a pásztortáska, a tarsóka, az útszéli zsázsa is kedvenc tápnövényei. Ezek ismerete azért fontos, mert valamennyi gazdanövényén felszaporodhat, és annak elpusztulásával vagy a termesztett növény felszámolásával az ott élő nagyszámú bogár rajokban elvándorol, élelmet keres magának. Most a nyár elején is ez történt.

Az olajnak termesztett repcetáblákról a növényeket felszámolták, betakarították, az élelem nélkül maradt földibolha tömeg élelemkeresés céljából migrálásba kezdett. Ez volt az oka a váratlan, előzmény nélküli bogárinváziónak. Bár szinte minden növényre rátelepednek ezek a kis bogarak, csak az előzőekben felsorolt növényeket károsítják. Apró 1-2 mm-es lyukakat rágnak a leveleken, szinte csipkézik, először a levél széleken, később beljebb haladva. Rágás mértéke meghaladhatja a levélfelület 50-60 %-át is.

A kérdésére, hogyan védjem meg a növényeimet, a válasz, csak azokat kell védeni, amiket valóban károsítanak, leveleit, virágait lyukasra rághatják. Házi kerti termesztők körében az a gyakorlat vált be, hogy a földibolha kedvelt növény fajait ültetik a termesztett növények közé, és ezeket figyelik, s ha szükséges, lepermetezik a hatásos rovarölő szerekkel. A „csalogató” növények gyakran áldozatul esnek a bogárinváziónak, de ültetésük ezt a célt szolgálják. A földibolhákat a sárga szín erősen vonzza, ezt a tulajdonságukat már régóta alkalmazzák a sárga színű vízzel töltött tálak kihelyezésével: a sárgára odarepülő bogarak a vízbe bepottyannak, a vízhez adagolt mosogatószer (detergens) megakadályozza vízből való szabadulásukat. A növények lombszintjének magasságában elhelyezett tálak fogása, gyérítő hatása lesz csak számottevő.

Sárgatál-csapda

A hagyományos sárga ragacsos rovarcsapda lapok is eredményesen fogják a földibolhákat, amennyiben a védendő növények lombkoronájának szintjébe helyezik. Kifejlesztettek és kereskedelmi forgalomban kaphatók földibolhák fogására alkalmas csapdákat is, melyek sárga színű lap mellett már csalogató illatanyagot is tartalmaznak, így a fogás eredményessége lényegesen nagyobb (http://www.csalomon.shp.hu/hpc/ws_kereso_3g.php ). A földibolha veszélyeztetett gazdanövényei, bogárinvázió esetén, a következő szabad forgalmú rovarölő szerek valamelyikével mentesíthetők: deltametrin (Decis), lamda cihalotrin (Karate Zeon 5 CS, Kaiso garden), alfa-cipermetrin (Fendona), cipermetrin (Cyperkill 25 EC, acetamiprid (Mospilan 20). Felhasználás előtt ellenőrizzük az előírt élelmezésügyi várakozási időt, betartása érdekében. A közönséges földibolha száraz időjárásnál szokott felszaporodni. A napokban csapadékosra változott időjárás bizonyára segíteni fogja a bogárszám csökkenését.

Hogyan lehetne távol tartani az apró fekete bogarakat a rukkolától?

2022. augusztus 8. 04:36

A rukkolám levelén apró lyukak jelentek meg, és parányi fekete bogarakat látok a környékén. A növény ettől még ehető? Kérem segítségét abban, hogy hogyan lehetne távol tartani ezeket a rovarokat, pontosan milyen bogárról van szó. Van-e mód arra, hogy a rovarok ellen ne kelljen permetszert használni?

Milyen permetszerekre lesz szükségem tavasszal a veteményesben?

2024. február 18. 11:10

Ősszel költöztünk új otthonunkba, egy családi házba, melyhez hatalmas kertrész tartozik. Hamarosan szeretném elkezdeni a kertészkedést. Milyen permetszerekre lesz szükségem már tavasszal a veteményesben?

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: földibolha-invázió, fuzáriózis tünetek a kukoricán

2022. augusztus 16. 10:38

A betegségek életfeltételei továbbra is minimálisak, a kártevők viszont sok gondot okoznak.

Mit tegyünk, hogy a retek ne legyen kukacos?

2023. március 26. 04:38

Megelőzhető, hogy a retek az idén ne legyen kukacos és lyukakkal teli?