Milyen gondozási hibák fordulhatnak elő télen a szobanövényeknél?

Milyen gondozási hibák fordulhatnak elő télen a szobanövényeknél?

Agrofórum Online

Milyen gondozási hibák fordulhatnak elő télen szobai növényeknél? Köszönöm válaszukat!

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A gondozási hibákat úgy tudjuk elkerülni lakásban tartott növényeknél, ha megismerjük igényeiket. Elsőként azonosítsa be a virágot, amihez az adatokat a cserepes növényeknél a földbe szúrt vagy a növényre rögzített etikett, más néven növényi útlevél tartalmazza. Fontos információk olvashatók rajta: növény latin neve, várható mérete, környezeti, gondozási igénye, utóbbiakat piktogramokkal jelzik. Öntözési, napfény- és hőmérsékleti igényét is megadják, mint legfontosabb feltételeket.

A gondozási hibák abból erednek, ha a növény igényei és a lakás adottságai nem azonosak. Közülük vannak olyanok, melyek változtathatók például a fény, napsütés és öntözés lehetősége. A növények akkor érzik jól magukat, ha a hőmérséklet, fény, vízellátás harmóniában áll egymással. Az egyensúly megbomlása anyagcseréjüket, növekedésüket megzavarja, megnyúlt, alaktalan formát vesznek fel, az ilyen növényeken fejlődő leveleken gyakran megtelepednek gombabetegségek.

Felkopaszodott fikusz
Felkopaszodott fikusz (fotó: a kérdező felvétele)

Amikor a lakásban kifejezetten meleg és hűvös helyet igénylő növények is megtalálhatók vegyesen, észszerű azokat szétválasztani, és egy hűvös, 15-18 °C hőmérsékletű helyiséget is kialakítani az utóbbiak számára. Melegigényes növények a fűtőtestek közelében és a lakás napsütéses helyein érzik jól magukat. Szobai növények általában az egyenletes hőmérsékletet kívánják meg, a hirtelen hőmérsékletváltozás (téli szellőztetés), a huzat károsítja őket, levélhullást okoz.

Figyelembe kell venni a virágok napfény iránti igényét is. A fényigényeseket ablak közelébe helyezze el, lehetőleg ne közvetlenül fűtőtest mellé! A fényigényes növények egy része szereti a közvetlen napfényt, ezeket lehet ablak párkányára tenni, a délelőtti és délutáni napfény sem szokott kárt tenni bennük. A világos helyet, de szórt napfényt kívánó növényeket nem szabad, hogy napfény érje, erre figyelmet kell fordítani! A lakás sötétebb, kevésbé világos helyein is megélnek növények, oda kis fényigényt is elviselő fajokat válasszon!

A téli ápolásnál a helytelen öntözés is gyakran betegséget idézhet elő. Télen a kintről bejutó kevés fény hatására a növények anyagcseréje, asszimilációja csökkentett mértékben folyik, „lelassul” a növény. Emiatt lényegesen kevesebb vizet vesz fel a földjéből, mint tavasztól őszig. Télen az öntözést ne rutinból végezze! Télen ritkábban és kisebb vízadaggal szabad öntözni a virágokat, mint az év más szakaszában.

Túlöntözött dracéna
Túlöntözött dracéna

A felesleges víz a cserepek talajában megáll, a kaspóban tartott virágoknál összegyűlik annak aljában, a pangó víz hatására rothadás indul meg a gyökerekben, ami visszafordíthatatlan növénypusztulást okoz. Minden öntözés után 10-15 perc múlva a kaspóban lévő vizet ellenőrizni és kiönteni ajánlott ennek megelőzésére. A kaspó egyébként is káros lehet a gyökerekre, a szorosan bele ülő cserépnél a gyökerek alulról történő szellőzését is akadályozza. Gyökérrothadásra elsősorban a kevés vizet igénylő virágok érzékenyek, pl. yukka, dracéna, majomkenyérfa. Öntözés előtt egyszerű módszerrel meg lehet győződni a talaj kiszáradásáról: a cserepet megemelve érezni lehet, hogy könnyűvé vált, azaz talaja kiszáradt. Télen öntözések között ajánlott a cserép talajának részleges száradását biztosítani, ami nem jelenti a teljes kiszáradást. A szűkösebb vízadagolással segítjük a növény lassított anyagcseréjét.

Meg kell említeni a téli tápanyagpótlást is. A növények vízben oldva képesek felvenni a tápanyagot, melyet vagy a talajukba keverünk, vagy tápoldat formájában juttatjuk számukra. Mivel nem cél a téli nyugodt növekedési időszakot felgyorsítani, téli hónapokban általában nem szoktunk tápanyagot adagolni a szobanövényeknek.

Amennyiben megismeri virágainak környezeti igényét, és azt biztosítani is tudja, szép, egészséges növényekben gyönyörködhet lakásában.

Miért hullatja levelét a cserepes citromfa?

2023. január 7. 04:38

Milyen okra vezethető vissza, hogy a cserepes citromfám hullatja a levelét? Mit tehetek?

Szerbiában csökkent az öntözött területek nagysága

2020. május 23. 11:47

Az öntözővíz legnagyobb részét 88,3 százalékát a felszíni folyóvizekből, a maradék mennyiséget pedig a felszín alatti vizekből, tavakból, víztározókból és a vezetékes vízből biztosították.

Hatalmas vízgazdálkodási fejlesztés kezdődik a Hajdúhátságon

2020. március 11. 13:47

A fejlesztésnek köszönhetően a fenntartható vízgazdálkodás mellett lehetővé válik a Debrecentől nyugatra eső kiváló minőségű mezőgazdasági termőföldek öntözése is.

Mely szobanövények érik be kevesebb gondozással is?

2022. december 24. 04:36

Vannak olyan szobanövények, amik kevesebb gondozással is beérik? Sajnos nem mindig jut időm öntözésükre és ápolásukra.