Tényleg lehet még most sóskát vetni?

Tényleg lehet még most sóskát vetni?

Agrofórum Online

Szomszédom javasolta, hogy ősszel is vessek sóskát. Tényleg lehet még most sóskamagokat vetni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A sóska egy évelő növényfajunk, melynek vastag, lándzsa alakú leveleit fogyasztjuk. Többféle változata létezik, ezek közül hazánkban leginkább a mezei sóska termesztése terjedt el. Nem kifejezetten melegigényes növényfaj, magjainak csírázása már pár fokon végbemegy, viszont ehhez optimális feltételnek leginkább a 20 fok körüli hőmérséklet tekinthető. Félárnyékos helyen is termeszthető, viszont fénnyel jobban ellátott helyen nevelve gyorsabban fejlődik. Vízigénye magas, valamint kedveli a párásabb körülményeket, mely feltételek mellett nagyobb leveleket is képez. Talajban nem válogat, szinte valamely talajtípus megfelel termesztésére. A nyári magas hőmérséklet, illetve a hosszú nappalok hatására kevesebb levelet fejleszt, hiszen megindul magszárának képződése.

Szaporítása általában magvetéssel történik, erre tavasszal (március-április), illetve nyár végén – ősz elején (augusztus-szeptember) is sor kerülhet. A tavasszal vetett növényekből már a nyár folyamán szedhetők a levelek, míg az őszi vetésből csak következő év tavaszán. Magjai nagyon aprók, ezért ezeket csak megfelelően előkészített, ülepedett és kellően aprómorzsás szerkezetű talajba szabad elvetni. A talaj előkészítése során érdemes komposzttal, trágyával is feltölteni a talajt, hiszen a sóskának, évelő növény lévén, hosszabb távon így biztosíthatók a szükséges tápanyagok.

A sóska magjai meglehetősen nehezen indulnak csírázásnak, az apró magvak csírázását a túl mély vetés is akadályozza, a túl sekélyen vetett magok pedig hamar kiszáradnak. A vetés mélysége tehát kb. 2-3 cm legyen, majd pedig a vetés után rendszeres öntözéssel is segítsük csírázását. A szaporítás másik módja lehet még magjainak elvetése tálcába, vagyis magjaiból előzetesen palánták nevelése. A palánták felnevelése hasonlóan történik, mint minden más zöldségfaj esetében. A tél beállta előtt fontos, hogy a kiültetett növények kellően begyökeresedjenek, mely által a téli fagy sem károsítja majd őket, így tavasszal is jó erőnléttel indulhatnak egyedeik növekedésnek.

Ezt a földet választottam I. rész

2019. szeptember 15. 07:38

Milyen a jó minőségű virágföld? Miért szükséges ültetés után már pár héttel gondoskodni a növény tápanyag-utánpótlásáról? Milyen tulajdonságot takar a virágföldek ’A’, ’B’ és ’C’ jelölése?

Lehet-e talajt javítani vetés után vagy állományban?

2022. szeptember 26. 07:34

Gyakran merül fel, hogy lehet-e és érdemes-e állományban a talajokat javítani.

Tavaszi talajvizsgálat fontossága

2023. március 17. 05:39

A tavaszi talajvizsgálat elmaradása könnyen vezethet nem megfelelő tápanyag-utánpótláshoz, aminek következménye lehet a jelentős terméskiesés is.

Miből legyen sövény? I. rész – lombhullató, pompásan virágzó sövénynövények

2019. június 22. 04:36

Milyen lombhullató, feltűnő virágzatot nevelő növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez is? Melyek a legnépszerűbbek közülük? Hogyan gondozzuk az egyes sövénynövény-fajokat?