Gyomirtás a gyümölcsösben

Gyomirtás a gyümölcsösben

Agrofórum Online

Kisebb méretű, vegyes gyümölcsfajokat tartalmazó kiskertemben milyen készítménnyel végezhetek gyomirtást?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfák környezetében elhelyezkedő gyomnövények a talaj víz-, valamint tápanyagkészletének elhasználásával is problémát okozhatnak. A gyomok által létrehozott párásabb mikroklíma a különböző kórokozók fertőzését is elősegíti, valamint a kártevők (pl. takácsatkák, pockok) felszaporodásának is kedvező környezetet biztosítanak. Az üzemi ültetvényekben a gyümölcsfák közötti részeket, vagyis a sorközöket füvesítik, vagy mechanikai eszközökkel művelik. A gyümölcsös sorát, vagyis a fák alatti részeket elsősorban vegyszeres kezeléssel tartják gyommentesen. Ennek elvégzése során törekedni kell arra, hogy a gyomirtott sáv a szükségesnél ne legyen szélesebb, az alkalmazott készítmény pedig ne legyen káros a kultúrnövényre! Az eredményes védekezés alapja a gyomnövények ismerete, mivel a gyomok érzékenysége a különböző gyomirtó szerekkel szemben eltérő, valamint a gyomirtás optimális időpontjának megválasztása is az előforduló fajok függvénye.

Az évelő gyomoktól még a gyümölcsfák elültetése előtt tisztítsuk meg a területet, így érhető el az, hogy az első években ezek a gyomfajok ne okozzanak problémát.

A kémiai gyomirtás alkalmazása során kiemelkedő jelentősége van az elsodródás megakadályozásának, így kerülve el a permetlé levelekre és fiatal hajtásokra kerülését.  A három évesnél fiatalabb gyümölcsfák esetében az is fontos, hogy glifozát hatóanyagú készítményeket ne alkalmazzuk, hiszen ez, a még nem kérgesedett fák törzsén felszívódhat, súlyos károsodást okozhat. Az állománykezelésre javasolt készítményeket csak akkor használjuk, ha a törzs védelmét biztosítottuk. A kiskerti tulajdonosok számára elérhető gyomirtó hatóanyagok száma meglehetősen csekély. A glifozát mellett további két hatóanyag szabad forgalmú, mely a gyümölcstermő növényeknél felhasználható. A pendimetalint magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen, a gyümölcsfák telepítését követő évétől alkalmazhatjuk kora tavasszal a gyomnövények kelése előtt. Az S-metolaklór szintén a kora tavaszi időszakban használatos a magról kelő egyszikű gyomok ellen, viszont nem termő ültetvényben.

Fiatal ültetvényekben a facsíkok takarása is megoldást jelenthet a gyomnövények ellen. A takaróanyag lehet szalma, lekaszált fű, faforgács vagy fakéreg is. Elmondható azonban, hogy az évelő gyomnövények megjelenésekor a takarás önmagában már nem biztosítja a megfelelő védelmet, ezért ekkor már vegyszeres vagy mechanikai védekezésre is szükség van.

Kukorica gyomirtás trendjei és a legelterjedtebb hatóanyagok Magyarországon (2010-2019)

2020. április 17. 11:05

Hazánkban az egyik legértékesebb szántóföldi kultúra növényvédő szer költéspotenciál alapján a kukorica. Cikkünkben áttekintjük, hogy az elmúlt egy évtizedben hogyan változott meg a kukorica gyomirtási technológiája.

Megint tavasszal kell megoldani: széltippan elleni tavaszi kezelések őszi búzában

2020. február 20. 11:13

A széltippan (Apera spica-venti) az utóbbi néhány évben a bolondját járatja a búzatermesztőkkel. Leírás szerint T2-es gyomflórába tartozó növény, vagyis illene ősszel csíráznia, majd ezután áttelelnie, a valóságban azonban nem mindig hajlandó így viselkedni.

A tarlókezelést ne hagyjuk ki! De mikor végezzük?

2021. július 10. 05:36

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána egyszerűbb és hatékonyabb a következő évi gyomirtás.

A repce őszi indulásában sok múlhat a gyomirtáson

2021. augusztus 23. 09:37

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a repceállományok egyre szárazabb körülmények között kénytelenek fejlődni a kora őszi időszakban. Igaz ez a vetés idején vagy akár a kezdeti fejlődéskor is.