Címke: Gyomirtás

gyomirtás

Gyomnövénynek nevezünk minden növényt, illetve növényi részt, amely olyan területen jelenik meg, ahol nem kívánatos. Tehát a termesztett növénykultúrába nem szándékos vetés vagy telepítés hatására jelenik meg. A gyomnövények gyakorta a termesztett növények elől a teret elfoglalják, illetve a tápanyagot és a vizet felhasználják, károsításuk miatt terméskiesés keletkezhet. A növényvédelem gyomok elleni fellépését gyomirtásnak nevezzük. A gyomok ellen agrotechnikai, kémiai és  biológiai védekezést végezhetünk, illetve a nemesítő munka vagy okszerű vetésforgó alkalmazása is segíthet a gyomok elleni küzdelemben. A vegyszeres gyomirtáskor különböző herbicideket használnak (egy- és kétszikű irtók, totális és szelektív szerek), melyeket különböző megoldásokkal szórhatnak ki a talajra vagy a gyomnövények leveleinek felületére. A vegyszermentes gyomirtáshoz mechanikai beavatkozást végezhetünk, melynek leggyakrabban használt eszközei, munkagépei: kézi kapa, küllős kapa, rotációs gyomirtó, gyomkefe, csillag kapa, kengyeles kapa, ujjas kapa, kultivátorok. Az Agrofórum Online szakportálon a szakcikkeink között a Gyomirtás rovarban hasznos információkat talál a gyomirtás témakörében. A Szaktanácsadás rovatunkban pedig Ön is felteheti növényvédelemmel kapcsolatos kérdését, melyet elismert szakemberek fognak megválaszolni.

Szakcikkek / Gyomirtás

Csapadékos, enyhe időjárás november elején? Erős őszi gyomosodás? – A BIZON™ a megoldás!

2019. november 9.

Nagyon fontos, hogy meg kell várni a gyomok kelését és a kezelést azok ellen kell kijuttatni.

Szakcikkek / Gyomirtás

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20.

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Szakcikkek / Gyomirtás

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13.

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

Szakcikkek / Növényvédelem

Megjelent és ingyenesen letölthető a Nufarmer Magazin őszi száma (pdf)

2019. szeptember 10.

A tarlókezeléstől a csávázáson, majd a vetésen át egészen a téli nyugalmi állapotig lépésről lépésre foglalkozunk az aktuális teendőkkel, kollégáinkon kívül gyakorló szakemberek is megosztják tapasztalataikat, javaslataikat.

Szakcikkek / Gyomirtás

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10.

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Szakcikkek / Gyomirtás

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14.

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Aktuális parlagfű és pollen helyzetkép

A szélsőséges időjárásnak köszönhetően a tavalyi és az előző évekhez képest is hozzávetőlegesen két héttel később kezdődött a parlagfű tömeges virágzása, a pollenszezon.

Szakcikkek / Gyomirtás

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28.

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Feszes technológiával kimagasló hozamok - a szélsőségek ellenére is (Videóval!)

2019. június 24.

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.

Szakcikkek / Gyomirtás

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13.

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.