Címke: Gyomirtás

gyomirtás

Gyomnövénynek nevezünk minden növényt, illetve növényi részt, amely olyan területen jelenik meg, ahol nem kívánatos. Tehát a termesztett növénykultúrába nem szándékos vetés vagy telepítés hatására jelenik meg. A gyomnövények gyakorta a termesztett növények elől a teret elfoglalják, illetve a tápanyagot és a vizet felhasználják, károsításuk miatt terméskiesés keletkezhet. A növényvédelem gyomok elleni fellépését gyomirtásnak nevezzük. A gyomok ellen agrotechnikai, kémiai és  biológiai védekezést végezhetünk, illetve a nemesítő munka vagy okszerű vetésforgó alkalmazása is segíthet a gyomok elleni küzdelemben. A vegyszeres gyomirtáskor különböző herbicideket használnak (egy- és kétszikű irtók, totális és szelektív szerek), melyeket különböző megoldásokkal szórhatnak ki a talajra vagy a gyomnövények leveleinek felületére. A vegyszermentes gyomirtáshoz mechanikai beavatkozást végezhetünk, melynek leggyakrabban használt eszközei, munkagépei: kézi kapa, küllős kapa, rotációs gyomirtó, gyomkefe, csillag kapa, kengyeles kapa, ujjas kapa, kultivátorok. Az Agrofórum Online szakportálon a szakcikkeink között a Gyomirtás rovarban hasznos információkat talál a gyomirtás témakörében. A Szaktanácsadás rovatunkban pedig Ön is felteheti növényvédelemmel kapcsolatos kérdését, melyet elismert szakemberek fognak megválaszolni.

Szakcikkek / Gyomirtás

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28.

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Feszes technológiával kimagasló hozamok - a szélsőségek ellenére is (Videóval!)

2019. június 24.

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.

Szakcikkek / Gyomirtás

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13.

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Agrárhírek / Agrárközélet

Esőből is megárt a sok - hátráltatja a mezőgazdasági munkát a felázott talaj

2019. május 27.

Jelentős területeken kérdéses, hogy egyáltalán el tudják-e végezni a kezelést, hiszen a húsz fok körüli nappali hőmérséklet a sok csapadékkal robbanásszerű növekedést okoz a kukoricánál.

Szakcikkek / Gyomirtás

Parlagfű: mikor és hogyan védekezzünk ellene?

2019. május 25.

Ma már nem kétséges, hogy a parlagfű elleni védekezés csak kaszálással nem oldható meg. Az összeállításban választ találnak arra a kérdésre, hogy miért szaporodott el a parlagfű, továbbá melyek a hatékony védekezés sarokkövei.

Szakcikkek / Gyomirtás

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei

2019. május 22.

Az aszályos tavaszt követő több hetes intenzív csapadék erős lehűléssel érkezett az országba. A már kikelt tavaszi kultúrákon egyértelmű jelei mutatkoznak ennek a kedvezőtlen időszaknak: a kukorica, a napraforgó és a szója fejlődése lelassult, tápanyag-hiánytünetek figyelhetők meg az állományokon.

Szakcikkek / Gyomirtás

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17.

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.

Szakcikkek / Gyomirtás

A termikus gyomirtás újra hódít?

2019. május 13.

A perzseléses technológia megvalósítására számos megoldás született a kerti berendezésektől kezdve a szántóföldi nagyteljesítményű kultivátorokig.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13.

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Szakcikkek / Gyomirtás

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

2019. május 10.

Az állománypermetezések akkor a leghatékonyabbak, ha a gyomnövények 2-4 leveles állapotban vannak.