Szeretnék információt kapni arról, hogy hány évig érdemes a legfontosabb zöldségfajok vetőmagjait megtartani, és azokat felhasználni?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Érdeklődő!
A zöldségnövények magjai, legyen szó akár vásárolt, akár saját magunk által gyűjtött magokról, életképességüket csak bizonyos ideig, fajtól függően általában néhány évig képesek megőrizni. A megadott időtartam lejárta után, a magok csírázóképessége fokozatosan romlik, így akár az is bekövetkezhet, hogy jelentős százalékuk nem fog kicsírázni. Érdemes lehet tehát a magok csomagolásán feltüntetett csomagolás időpontjáról és a felhasználhatóságról is előzetesen, a vetés előtt tájékozódni.
Könnyebb a dolgunk a vásárolt magokkal, hiszen azokon minden esetben fellelhető felhasználhatóságuk ideje, míg a saját gyűjtésből származóknál csak akkor, ha a zacskózáskor nem felejtettük el a gyűjtési évet is feljegyezni. Amennyiben nem vagyunk biztosak a gyűjtés évében, még a vetés előtt érdemes vetési próbát végezni, a magok csírázási arányáról ezzel meggyőződni. A magokból ilyenkor kb. 10-20 db-ot helyezzünk nedves papírtörlő közé, és biztosítsuk számukra az állandó nedvességet! Az 1-2 héten belül megindult csírázási arányból tudunk majd életképességükre következtetni. Nem érdemes azokat a magokat tovább tárolni, és vetésükkel sem bajlódni, melyeknek csírázási aránya nem éri el legalább a 80%-ot.
A régi magok elvetésével, kelésük elmaradásával nemcsak a kertészkedési kedvünk hagyhat alább, de az újból történő vetéssel akár a növény termesztésének optimális idejéből is könnyen ki tudunk csúszni. Egyes magok, mint pl. a petrezselyemé csak pár, 2-3 évig őrzi meg csíraképességét, míg vannak olyan fajok is, melyek akár 6-8 évig is képesek erre, ilyenek pl. a tökfélék magjai.
| Zöldségfaj | Csírázóképesség időtartama (év) |
| Görögdinnye, sárgadinnye, uborka, spárgatök, sütőtök | 6-8 |
| Paradicsom | 4-6 |
| Tojásgyümölcs | 3-6 |
| Fejes káposzta, fejes saláta, spenót, retek, cékla, zeller | 4-5 |
| Borsó, bab, paprika, sárgarépa, kukoricák, sóska | 3-4 |
| Póréhagyma | 2-4 |
| Petrezselyem | 2-3 |
| Pasztinák | 1 |
Kiemelt kép: Pixabay