22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella

Hogyan érlelhetjük be a szobában nevelt citromfa termését télen?

Agrofórum Online

T. Andrea kérdése: A szobai citromfám nagyon szép gyümölcsöket hoz télen is, de általában nem érnek be. Mit tehetek azért, hogy saját citromot fogyaszthassak télen is?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Valóban gond télen a lakásban felnevelt növények gyümölcseit érésre bírni. Ez alól nem kivétel a citrom sem. Bár a citrom nagyon szép és méretes gyümölcsöket hozhat ilyen körülmények között télen is, de általában nem érik be. Ezeken segíthet, ha gyümölcsfélék összefognak, a „jószívű” érett gyümölcsök segítenek az éretlennek, mindent megtesznek, hogy olyanok legyenek, mint ők. Hogyan kell ezeket összehozni, mit ad az érett gyümölcs az éretlennek, annak ellenére, hogy az sem pusztul el, nem romlik meg. Erre alkalmas az érőfélben lévő alma által termelt etilén (CH2 – CH2).

Citromfa termése télen szobában

Az etilén a szem számára láthatatlan szénhidrogéngáz. A gyümölcsökben lévő etiléngáz egy természetes módon előforduló folyamat eredménye, amely a gyümölcs éréséből származik. A gyümölcsökben lévő etiléngáz valójában egy növényi hormon, amely szabályozza a növény növekedését és fejlődését, érését. Amikor a gyümölcsökben lévő etilén mennyisége elér egy szintet, élettani változások következnek be. Az etiléngáz gyümölcsöktől a gyümölcsig terjed. A gyümölcsök, mint például az alma és a körte, nagyobb mennyiségű etiléngázt bocsát ki, ami hatással van érésükre. Ezt a folyamatot használhatjuk ki a citrom érlelésére.

Érett almák hatására a citrom beérett

Két három érésben lévő alma mellé helyezzük az éretlen zöld citromot, üvegburával takarjuk le, így naponta nyomon követhetjük citromunk érését. Ha nincs üvegburánk akkor papírzacskóba is rakhatjuk az almával a citromot, az érés így is bekövetkezik néhány napon belül. Nemcsak citromot, hanem banánt is érlelhetünk így, a banán azonban nemcsak megsárgul, hanem a cukorképződés is meggyorsul benne, úgyhogy a mesterségesen érlelt banán édesebb lesz, mint az etilén nélkül érett zöld banán. A citromfélék gyümölcse a kívánt színt előbb éri el, mint a nem kezelt termés, de a mesterségesen érlelt citrom kevésbé lesz édes, mint a természetesen érlelt, ami azonban a citrom esetében nem okoz értékcsökkenést.

Virágzás idején is fertőzhet a monília?

2020. március 18. 04:36

G. Vilmosné kérdése: Virágzás idején is fertőzhet a monília? Mely gyümölcsfákat érinti a betegség? Hogyan védekezzünk?

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.

Miért hullott le tavaly a meggy éretlenül a fáról?

2023. március 2. 04:38

Mi okozhatta tavaly a meggynél, hogy a termés pirosas-sárgás színben idő előtt lehullott? Természetes hullás vagy más állhat a háttérben? Kérem véleményüket az esetről, hátha idén elkerülhetjük az ebből adódó veszteséget!

Tíz százalékkal csökkent az alma ára

2020. október 16. 06:17

Összességében az élelmiszerek ára átlagosan 7,3 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben és 0,4 százalékkal mérséklődött az elmúlt hónapban.