Hogyan és mikor érdemes metszeni a díszfákat és cserjéket?

Hogyan és mikor érdemes metszeni a díszfákat és cserjéket?

Agrofórum Online

A díszfáknál a metszéssel nem a jó minőségű, bőséges és egyenletes termésmennyiség elérése a célunk, hanem az hogy egészségük megőrzése mellett, formájuk, lombozatuk, virágaik és terméseik megfelelően mutatósak legyenek.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A díszfák és díszcserjék metszésének optimális időpontja a gyümölcsfákhoz és a szőlőhöz hasonlóan a tél vége felé van. Ebben az időszakban ugyanis már láthatóak az esetlegesen kialakult téli károk, melyek a metszéssel korrigálhatóak, valamint attól sem kell tartanunk, hogy a visszametszett ág- vagy vesszőrész a kihajtásig tovább károsodik (visszafagy vagy visszaszárad).

Lényeges különbség azonban, hogy a díszfáknál a metszéssel nem a jó minőségű, bőséges és egyenletes termésmennyiség elérése a célunk, hanem az hogy egészségük megőrzése mellett, formájuk, lombozatuk, virágaik és terméseik megfelelően mutatósak legyenek. A díszfáknál és díszcserjéknél ritkábban és enyhébben elvégzett metszést kell végrehajtanunk. Míg a díszfáknál csak némi alakítás céljából, addig a díszcserjéknél ifjítási céllal végezzük el metszésüket.

A díszfák alapvető tulajdonsága, hogy egy tengellyel folyamatosan nőnek felfelé, egészen életük végéig, ezért lehetőség szerint csak abban az esetben metszünk, ha nagyon szükséges. Ekkor is próbáljuk meg a fa természetes növekedési jellegét megtartani, csak az esetleges hibákat, rendellenességeket korrigálni.

A díszcserjék esetében más a helyzet, hiszen növekedésük leáll, miután egy bizonyos méretet és kort elértek. Idősebb szárrészeik így fokozatosan elhalnak, helyettük új sarjak képződnek. A cserjék metszésekor először a beteg, sérült, elhalt, befelé növő részeket távolítsuk el. Földre hajló bokrok esetében az erősen elfekvő részeket is metsszük ki, hiszen ezek a fényhiány miatt idővel egyébként is elhalnak.

Ezután következhet az ifjítás, vagyis az idősebb bokorrészek eltávolítása, a tőhöz közeli egy- esetleg kétéves vesszők illetve ágak meghagyása. Előfordulhat az is, hogy bokrunk elvénült, felkopaszodott, ezért nem hozott elegendő mennyiségű sarjat. Ekkor az elvégezendő ifjítás több évig is tartó folyamat. Először a koronarészek mérsékelt visszametszését végezzük el úgy, hogy a látható rügyeik kb. harmada maradjon meg. A visszavágás hatására az alvórügyek kihajtása figyelhető meg 1-2 éven belül. Az így kialakult hajtások megerősödése után végezhetjük el az elöregedett felső részek teljes eltávolítását.

Algásodik a medence? Ez a megoldás rá!

2022. augusztus 4. 13:36

Hosszú évek óta van medencénk, és meg kell hagyni, nagyon szépen eljutottunk a klórozástól egészen a biomegoldásokig. Ezeket a tippeket hozom, melyek között ígérem, lesz igen abszurdnak tűnő, mégis hatásos megoldás is.

Miért büdös a komposzt?

2023. július 22. 10:40

Az igazán jó komposzt nem büdös, sőt kifejezetten kellemes földillatú. Nézzük sorra a lehetséges hibákat!

Gondozott pázsit nélkül nincs szép kert sem

2022. április 29. 06:36

Kora tavasszal a kerti szezon elindulásával a pázsit vagy a gyep ápolására is érdemes odafigyelni.

A kerti hulladék csökkentésének 7 módja

2022. szeptember 30. 13:39

A kertészkedés ma már sokkal több egy izgalmas hobbinál, hisz ez egyfajta állásfoglalás is – egy bizonyos életmód mellett, amit magunknak választunk.