A sztigminás betegség (Stigmina carpophila) leginkább az őszibarack és kajszi jelentős betegsége, azonban más csonthéjas kultúrákban, mint a szilva, meggy, cseresznye, illetve mandulafákon is találkozhatunk károsításával. A kajszi levelein a tünetek először 2-3 mm átmérőjű és sárgászöld, keskeny és barna szegéllyel határolt foltok formájában jelennek meg. A foltok közepe az idő előrehaladtával kieseik, barna szegélyük azonban megmarad. A gyümölcsök felületén pár mm-es nagyságú, kerek, lilás-piros színű foltok jellemzők, melyek később kiemelkedő közepűek. A betegség hatására a termések belső szöveti részei nem károsodnak. A kórokozó a kajszin elsősorban a gyümölcsöt, kisebb mértékben a levelet károsítja, valamint a hajtásokon is megjelenhetnek a tünetek, hosszú ovális barna foltok formájában, később pedig a nyár vége felé kiszürkülnek. Amennyiben a folt a vesszőt körülöleli, akkor a betegség a vessző pusztulását, elszáradását is okozhatja.
Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A fertőzés elsődleges forrása a kórokozó telelési helye, vagyis a lehullott lomb és a beteg fás részek. A lehullott lomb összegyűjtésével, talajba forgatásával, valamint metszéskor a beteg részek eltávolításával és megsemmisítésével a fertőzés mértékét csökkentjük. A kórokozó számára a csapadékos tavasz és a hűvös 15°C-os hőmérséklet a kedvező, ezért főként ilyen időjárás esetében kell jobban ügyelnünk megjelenésére. A tünetek kialakulása után már csak a kórokozó továbbfejlődésének mértékét csökkenthetjük, a már kialakult fertőzés nem gyógyítható.
A védekezést a lemosó permetezésre, vagyis a megelőzésre szükséges alapozni. Ezt ősszel akár két alkalommal (szeptemberben és a lombhullás végéhez közeledve), valamint tavasszal rügypattanás előtt réztartalmú készítmény hozzáadásával, nagy lémennyiséggel végezzük el. Az éppen előjövő levelek már virágzáskor is fertőződhetnek, ezért is fontos bimbós állapotban, a virágzás előtt és a közvetlen sziromhullás utáni kezelések elvégzése. Ebben az időszakban a moníliás betegség ellen is indokolt a védekezés, ezért e kórokozók ellen a permetezést együttesen végezzük el. A vegyszeres védekezésre kiskerti körülmények között is elérhetők és felhasználhatók pl. réz, mankoceb és penkonazol hatóanyagú szerek. A szüret közeledtével minden esetben tartsuk szem előtt a készítmények élelmezés egészségügyi várakozási idejét!