Hogyan kell öntözni az erkélyen nevelt citromfát?

Hogyan kell öntözni az erkélyen nevelt citromfát?

Agrofórum Online

Erkélyen nevelt citromfát hogyan kell öntözni? Miről tudom, hogy vizet kér, vagy túlöntöztem?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A növényekre és állatokra, emberekre is vonatkozik, hogy vízigényük nem állandó, napról napra változó.

Az öntözés célja, hogy a vízzel együtt a talajban oldott állapotban jelen lévő tápelemeket a növény számára felvehetővé tegye, és segítse annak anyagcseréjét. Nem lehet egy állandó vízmennyiséget meghatározni öntözési felhasználásra, mivel a növény vízigényét sok tényező befolyásolja, többek között a következők:

  • magasabb hőmérséklet fokozza a növények párologtatását, azaz a vízigényét, lehűlésnél a vízigényük csökken;
  • nagyobb növény több vizet kíván, mint a kisebb, mint az előző évi lomb;
  • napsütésben, erős szélben fokozódik a növények párologtatása, tehát több vizet szívnak fel, ha rendelkezésükre áll;
  • magas páratartalmú levegőben a növények párologtatása lelassul, ilyen időben általában felhős az égbolt, a növények vízigénye is lecsökken.
Citromfa cserépben

Nem tudom, hogy milyen tájolású az erkélye, annak mikroklímáját ez is befolyásolja. Ha napsütötte, akkor a hőmérséklet gyakran nagyon felszökik, extrém értékeket is elérhet, ami ilyenkor extrém vízigényt jelent.

A felsoroltak alapján azt ajánlom, hogy ne öntözze mechanikusan a citromfáját, hanem a növény vízigényét befolyásoló tényezők változása alapján tegye. A fa részére a vizet a cserépben megtartott nedvesség biztosítja. Minél nagyobb a cserép (konténer), abban a talaj, annál több vizet képes visszatartani, annál ritkábban elég azt pótolni, azaz öntözni.

A lakásból kihozott citromfa több vizet fog kívánni az erkélyen, mint korábban benn, tehát gyakrabban öntözze. Technikájára vonatkozóan pedig a lassú nedvesítést javaslom: a szokásos adagot ne hirtelen zúdítsa rá a cserép felszínére, hanem lassú csurgatással. Közben figyelje a cserép alatti tányérban a kicsurgó víz megjelenését. A tányérba folyt vizet a gyökerek kis idő múlva kiszívják, hasznosítják. Tartósan a tányérjában ne álljon víz. Nyári nagy melegben és viszonylag kis konténer esetén, szükséges lehet napi kétszeri öntözés is. Nyár eleji, vagy nyár végi 20 fokos hőmérsékletnél a két naponta végzett öntözés is elegendő lehet.

Konténeres citromfa

Sajnos ennél konkrétabb javaslatot nem tudok adni, nem adta meg a fa és cserép méretét. A leírt elvekkel összhangban – megfigyeléseire alapozva – biztosan kialakítja a helyes gyakorlatot.

Ne felejtkezzen el a fa 10-14 naponkénti tápoldatozásáról sem, melyre komplex, valamennyi tápelemet tartalmazó folyékony műtrágyát javaslok. Ha már termő citromfáról van szó a nitrogénnél és foszfornál nagyobb mennyiségű káliumot tartalmazzon a trágya, a termésképződést a kálium magas mennyisége serkenti.

A kedvezőtlen időjárás és a termelési költségek növekedése hátráltatta leginkább a gazdálkodást

2022. november 24. 13:08

Ugyan mélypontra zuhant a beruházást és fejlesztést tervező gazdálkodók aránya, már az is látszik, hogy a mezőgazdasági termelők egy része az előremenekülést választja.

Az amarillisz hagymájának most kell földbe kerülnie a virágzáshoz

2022. december 22. 06:36

Ha ajándékba szánjuk az amarilliszt, és az átadáskor nagy virágtölcséreket is akarunk látni rajta, akkor könnyen programozhatjuk a virágzását.

A gazdálkodók nagy része öntözött tavaly

2019. június 6. 10:03

A megöntözött terület és a kiöntözött víz több mint 80 %-a az Alföldet érinti; 92 %-ban felszíni, 7,5 %-ban felszín alatti és 0,5 %-át partiszűrésű vízből öntöztek.

Hogyan virágoztassuk az amarillisz hagymákat?

2022. november 21. 04:36

Hogyan virágoztassam az ajándékba kapott amarillisz hagymákat?