Hogyan készítsem fel a leandert a külső körülményekhez? Tavasszal is megmetszhetem?

Hogyan készítsem fel a leandert a külső körülményekhez? Tavasszal is megmetszhetem?

Agrofórum Online

A kihelyezéskor törekedjünk a fokozatosságra, a növénynek ugyanis nem csak a hőmérséklethez, hanem a napsütéshez is újra hozzá kell szoknia.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az időjárás jelenlegi hektikus változása miatt még érdemes várni a leanderek kihelyezésével. Enyhébb fagyokat a növény elvisel, azonban a hőmérséklet szempontjából a tartós, nappali 15°C ideális számára.

A kihelyezéskor törekedjünk a fokozatosságra, a növénynek ugyanis nem csak a hőmérséklethez, hanem a napsütéshez is újra hozzá kell szoknia.

Először félárnyékos helyre tegyük, hiszen az erős napsütés leveleit könnyedén megégeti. Amennyiben a félárnyékos helyet nem tudjuk biztosítani számára, főként a déli napsütéstől óvjuk, melyet takarással is biztosíthatunk. A kihelyezés után pár héttel már végleges helyére is tehetjük, ahol az egész nap folyamán kellő napfényben részesül.

A leander metszésének optimális időpontja ősszel, még teleltetés előtt van. Az ekkor megmetszett növények egyrészt kevesebb helyet foglalnak, másrészt tavaszi egyenletes fejlődését is az ekkor végzett metszéssel érhetjük el.

Amennyiben ősszel ezt nem tettük meg, tavasszal is megmetszhetjük növényeinket, azonban lehetőség szerint kerüljük a drasztikus beavatkozást, hiszen ezzel akár az adott évi virágzás elmaradását is okozhatjuk.

Kihelyezéskor a leanderek átültetését, vagy hiányzó földjének pótlását is szükséges elvégeznünk. A növényeket ilyenkor szoktassuk hozzá a tápoldatozáshoz is, melyet hetente legalább egyszer öntözővizébe keverünk. Nyáron naponta akár többször is adhatunk neki vizet, főként a forró és száraz napokon ügyeljünk bőséges vízellátására.

Növényvédelmi szempontból, egész évben, még a teleltetés során is rendszeres vizsgáljuk át egyedeit. A pajzstetvek kisebb egyedszámú előfordulása esetében, elegendő a levelek szappanos vízzel való lemosása, még levéltetveknél egy nedves ronggyal való óvatos letörlése is.

Erős fertőzésnél terjedésükkor már csak rovarölő szeres (pl. acetamiprid) kezeléssel orvosolhatjuk. Az atkák terjedésének általában a száraz körülmények kedveznek, kerti körülmények között kb. júniusban számíthatunk intenzív megjelenésükre. A levegő párásításával, a lombozat nedvesítésével az atkák szaporodása csökkenthető. Tömeges megtelepedésükkor pl. etoxazol, hexitiazox hatóanyagú készítményekkel védekezhetünk.

Mi lehet a zöld színű "kinövés" a leanderen?

2023. szeptember 2. 04:40

Szeretném kérdezni, hogy a mellékelt képen látható kinövés milyen része a leandernek? Ilyet még nem láttam. Mit kell vele tenni? A másik kérdésem: kaptam egy leandert, ami nagyon sűrű és nem tudom, hogy kezdjek hozzá a metszésének, megköszönöm, ha ebben is segítenek.

Miként kezeljem az elszürkült és megrágott levelű leandert?

2023. november 11. 04:37

Az idén ajándékba kapott leandertő levelei nagyon furcsák, szürkés színűek, és valami rágja is. Mit tudok vele tenni, ha meg akarom menteni? Hogyan kezeljem?

Hogyan teleltessük a mediterrán növényeket?

2021. október 27. 13:14

Október utolsó dekádjában továbbra is megmaradt az őszi, csendes, napsütésben bővelkedő időjárás. A nappali maximum hőmérséklet rendszeresen elérte a 15 Celsius fokot, éjszakánként azonban mindössze néhány fok volt a jobbára derült ég miatt. Több napon át hajnalra fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Emiatt az érzékenyebb növények fagykárt szenvedtek, felgyorsult a fák őszi lombszíneződése és a levelek hullása.

Megmetszhetem most a leanderemet?

2022. május 26. 04:36

Megmetszhetem most a leanderemet? Minden évben szükséges metszése?