Hogyan műveljem meg zöldségeskertem talaját?

Hogyan műveljem meg zöldségeskertem talaját?

Agrofórum Online

Ahhoz, hogy a következő évben is jó termésünk legyen, még az adott évben a betakarítást követően ősszel, a talajt megfelelően elő kell készíteni.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Először a növénymaradványok összegyűjtésével, majd elhordásával kezdjük meg a munkálatokat. Ezután láthatunk hozzá atarlóhántáshoz, vagyis a talaj sekély, pár centiméteres mélységében történő műveléséhez. E művelethez tolókapát vagy csillagkapát érdemes leginkább használni, mely egy menetben a gyomok irtását is szolgálja. A tarlóhántás vízháztartás javító hatását úgy érhetjük el, hogy a nagyobb rögöket gereblyével vagy hengerrel munkáljuk el.

Az őszi időszak egyik legmunkaigényesebb feladata a talaj mélyművelése, melynek optimális ideje október-novemberben van. A talaj felső rétegét szántással, vagy ásással is átforgathatjuk. Mélysége általában 20 és 30 cm között van. A művelet előtt közvetlenül szórjuk ki, ha van a szerves trágyát, valamint a műtrágyából a foszfort és káliumot tartalmazót, hiszen a talajban ezek csak lassan mozognak, így lehetséges eljutásuk a növények gyökérzónájába.

A forgatás előtt a talaj nedvességtartalmát mindenképp szükséges ellenőriznünk, hiszen sem a túlzottan nedves, sem a száraz talaj nem alkalmas arra, hogy felássuk. Nedves talajon a súlyunk alatti tömörödés, valamint a munkaeszközre való rátapadás okoz nehézséget. A száraz talajon végzett ásáskor pedig nehézséget okoz a talajszeletek kihasítása.

A mélyműveléssel további célunk az is, hogy a talajt felkészítsük a télen lehulló csapadék befogadására és megőrzésére. Az ásás során nagyobb talajrögök képződnek, melyek között rések találhatók, így lehetséges a csapadék fagyott talajba történő bejutása is. A képződött rögök a tél folyamán szétfagynak, ezáltal tavasszal könnyen elmunkálhatók lesznek.

A talaj átforgatásával egyes kárvetők, főként azok talajban élő lárvái is előkerülnek a talajból, mint pl. a cserebogárpajorok, melyek talajfelszínre kerülve a fagyokat már nem vészelik át, vagy a madarak táplálékául szolgálnak.

A magyaroknak NAGYOBB van, mégis JOBBAN kihasználja az adottságait ez a picike ország a BUSA KS segítségével!

2020. május 12. 10:24

Hollandia, az ország, ami fentről szemlélve egy óriási patcheworknek tűnik. Amerre a szem ellát mindenütt szigorúan rendezett mezőgazdasági területeteket látunk.

A talajművelés- talajkímélés dilemmája

2021. október 26. 05:44

A talajművelés jelentősen fokozza annak körfolyamatainak sebességét, melyek a növények számára javuló hő, víz, levegő gazdálkodás mellett a természetes tápanyagtőkéjéből jelentős mennyiségű tápanyagot szabadítanak fel.

Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

2019. június 4. 15:47

Az Amazonen-Werke Kft. meghívására egy ötvenfős társaság (kereskedők, gazdálkodók) tett látogatást az Amazone-BBG lipcsei gyárában.

A mezei pocok elleni védekezés a no-till technológia egyik legnehezebb eleme? (VIDEÓ)

2020. március 20. 20:10

Február elején két helyszínen, Siófokon és Kecskeméten rendezte meg a IV. AgroFIELD Akadémia Konferenciát az Agrofil-SZMI Kft. A számos gyakorlati szempontból hasznos és érdekes téma mellett ezúttal egy igazán úttörő technológiai megoldás is helyet kapott az előadások sorában; a minimum till, illetve a no-till, vagyis a talajművelést részben vagy egészben elhagyó növénytermesztési módszer.