Hogyan termeszthetünk otthon gyömbért?

Agrofórum Online

Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges-e otthon is gyömbért termeszteni? Amennyiben igen, akkor hogyan?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A gyömbér gyógy- és fűszernövényként való hasznosíthatósága már nagyon régóta ismeretes. A növény kertünkbe való ültetése és nevelése is megvalósítható, de egyszerűbben kivitelezhető termesztése cserepes körülmények között. Szaporítását tavasszal ajánlatos elkezdeni, így a vegetációs időszak folyamán a szükséges környezeti körülmények könnyedén biztosíthatók számára. A termesztéshez érdemes a kereskedelemben szaporításra alkalmas gumót vásárolni, mely nem ráncos és penészes.

Ültetésre nagyméretű cserepet válasszunk, ezzel biztosítható a rizómák terjedésének is elegendő hely. A felhasznált közeg legyen tápanyagban és humuszban gazdag, jól levegőző, ennek ellenére viszont jó vízmegtartó képességű egyaránt. A gyömbér szaporítása rizómáiról lehetséges, így akár 3-5 cm-es darabok levágásával és földbe helyezésével is elérhető az új növény fejlődése. A levágott gyömbérdarabokat csak sekélyen kell talajjal takarni, majd pedig beöntözés után, a nedvesség megtartása miatt az edényt ajánlatos fóliával fedni a magas páratartalom biztosítása érdekében. Ezután ügyeljünk arra, hogy a talajt ne szárítsuk ki, de a túlzott öntözést is kerüljük a rothadás megelőzése okán!

Az új növény fejlődéséhez kb. 20 fokos hőmérsékletet biztosítsunk és árnyékos helyet! A növényen megjelenő hajtások az erős fény hatására hamar károsodhatnak, így ettől való megóvásra törekedni kell. A gyökeresedés pár hét alatt megindul, kicsírázás után pedig a takarást is mindenképp távolítsuk el a cserépről!

A növény fokozatosan szoktatható hozzá a napfényhez, majd rendszeres öntözés mellett gondoskodjunk a számára kellően magas páratartalom biztosításáról egyaránt! Növényvédelem szempontjából a gyömbér nem igényel túlzott odafigyelést, illetve ápolása sem kifejezetten munkaigényes. Arra azonban szükséges figyelni, hogy a 10 fok alatti hőmérsékletet nem viseli el, így teleltetését ekkor már meg kell kezdeni.

A gyömbérnek 8-10 hónap szükséges ahhoz, hogy szedésre alkalmas rizómákat tudjon nevelni. Az érettség jele a növény leveleinek sárgulásán, elhalásán is megmutatkozik, hiszen ekkor a növény már visszahúzódik nyugalmi állapotára. A rizómák egy része, vagy akár egésze is kiszedhető, de a talajban egy része át is teleltethető megfelelő hőmérséklet és mérsékelt öntözés mellett. 

Kiemelt kép: Pixabay

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Virágzás után „megcukrozza” a búzát egy gazda

2024. július 8. 16:10

Egy gazdálkodó évek óta kísérletezik azzal, hogy nitrogén és cukor keverékével permetezi a búzát. Az eredmény: nagyobb fehérjetartalom és termés.

Paradicsommal kapcsolatos étkezési szokások és két tájfajta értékelése

2019. augusztus 26. 04:37

A 2018-ban végzett kutatásom során két paradicsom tájfajtát, a sárga bogyószínű Ceglédit és a rózsaszínes-piros árnyalatú Faddit vetettem alá növényvédelmi és termesztéstechnológiai vizsgálatnak. A kutatás mellékágát egy fogyasztói kérdőív adta, melynek eredményeit a következőkben ismertetem.

Luxustermék lett az eper Japánban

2024. május 6. 14:10

Egy japán termesztő hosszú évek kitartó munkájával érte el, hogy az eper minőségét elismerjék és luxustermékként vásárolják a fogyasztók.