Hogyan tudom csökkenteni a fikusz téli levélhullását?

Hogyan tudom csökkenteni a fikusz téli levélhullását?

Agrofórum Online

Van egy kislevelű szobai fikuszom, minden télen elkezdi hullatni a levelét. Csak nálam nem érzi jól magát, vagy máshol is jellemző ez rá? Hogyan tudom csökkenteni levélhullását? Már most erősen megritkult a lombja.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A kislevelű vagy csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) elterjedt, kedvelt évelő szobai növény. Egyszínű zöld levelű fajtái mellett már tarka levelű változatai is elterjedtek, amik bár különlegesek, de az alapfajnál sokkal igényesebbek.

Kevesen tudják, hogy a kislevelű fikusz trópusi éghajlatú őshazájában a szabadban élő fás növény, gyakran magas fává fejlődik, ahol a „téli” évszakban levelei nagy részét elveszti. Ezt követően megindul az új levelek, hajtások fejlődése is. A folyamat, mely genetikailag kódolva van a növényekben, hasonló a szobában tartott fikuszoknál is. Tehát a téli levélritkulás természetes folyamat, ellenben a mértéke változó, és a gondozás módjával befolyásolható.

A levélhullást fokozza

  • a téli hónapok alatti kevés fény, annak napi hossza és a fényintenzitás gyengesége;
  • a csökkent fényellátással kapcsolatban álló helytelen öntözés, a növény igényénél kisebb vagy azt meghaladó mennyiségű vízzel ellátása;
  • nem megfelelő hőmérséklet, általában túlfűtött lakás, magas hőmérséklet;
  • száraz, alacsony páratartalmú levegő, ami kapcsolatban áll a magas szobahőmérséklettel;
  • változó, nem egyenletes hőmérséklet;
  • télen gyakori huzat, kültéri hideg levegő rákerül a fikusz lombjára, megfázását okozza.
Felkopaszodott fikusz
Felkopaszodott fikusz (fotó: a kérdező felvétele)

A felsoroltak közül több tényező kedvezőtlen hatása enyhíthető kis odafigyeléssel. A téli fényhiányt csökkenthetjük, ha novembertől márciusig a virágot ablakhoz közeli szobarészre helyezzük, de ne kerüljön fűtőtest közelébe! A fikusz nem szereti a helyváltoztatást, feleslegesen ne mozgassuk. Bár a fikusz a közvetlen napfényt sem kedveli, a téli hónapokban a délelőtti vagy délutáni erőtlen napfény jótékony hatású, kihasználhatjuk.

A téli hónapokban – elsősorban a fényhiány miatt – kevesebb vizet szív fel a fikusz gyökérzete, az év egyéb időszakában megszokott víznél kevesebb is elegendő számára, érdemes erre figyelni. Ne rutinból öntözzük!

A kislevelű fikusz kedveli a világos helyet
A kislevelű fikusz kedveli a világos helyet

Erős levélhullás esetén, és az új rügyek tömeges kihajtásakor már elkezdhetjük a tápoldatozását február végétől, amennyiben kellően világos helyet találtunk számára a lakásban.

Ne feledjük, a kislevelű fikusz szobában nevelve is metszhető, alakítható! Ha túlzottan magasra nőttek, lazák, megnyúltak vesszői, és sok levelét elveszítette télen, bátran visszametszhetők. A fácska alakját a szobában rendelkezésre álló hely méretéhez lehet alakítani.

Fikuszt nevelők bevált gyakorlatát javaslom: a téli legyengülés után tavasszal szabadba kihelyezve (erkélyen, teraszon, kertben), félárnyékos helyen hamar regenerálódik, megerősödik, visszanyeri eredeti lombozatát, levélszínét, minden problémája megszűnik.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Nyáron sok, télen kevés – téli, fényhiányos időszak és következményei a zöldséghajtatásban

2022. január 20. 13:45

Justus von Liebig (1803-1873) a mezőgazdasági kémia egyik alapítója, aki rendszerbe foglalta a szerves kémiát, és megalkotta a mai napig is helytálló Minimumtörvényt, amit Dobeneck, ugyancsak német tudós, hordó formájában, jól érthető módon szemléltetett. Lényege: a minimumban lévő élettényező határozza meg a növénytermesztésben a termésmennyiséget. Ez igaz az általuk vizsgált növényi tápanyagokra, de helytálló az többi élettényezőkre is (fény, hő, víz). Azóta már azt is tudjuk, hogy nemcsak a minimumban lévő, de a káros maximumot is elérő tényezők is limitálhatják a termést.

Miért növesztett furcsa alakú hajtásokat a kaktusz?

2023. január 12. 04:36

Kaktuszom furcsa alakú hajtásokat növesztett: vékonyak és világoszöldek. Miért ilyenek, hogyan tudom helyrehozni a problémát?

Mit tegyünk a felkopaszodó szobanövényekkel?

2023. március 4. 10:49

A felkopaszodás is az egyik jelzője annak, ha valami a szobanövényünknél nem klappol, nem ideálisak a körülmények számára.