Hogyan ültessük át a homoktövist?

Hogyan ültessük át a homoktövist?

Agrofórum Online

Néhány tő homoktövis ültetését tervezem. Vannak-e nehézségei, buktatói a homoktövis nevelésének?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Értékes növény a homoktövis (Hippophae rhamnoides) és annak gyümölcse, nevelése termesztése is egyszerű, jó választás, ha ültet kertjébe.

Az eredeti homoktövis faj alfaja Hippophae rhamnoides subsp. carpatica őshonos hazánkban, vadon is előfordul, újpesti állománya védett. A termesztett homoktövis természetesen nem védett növény.

A homoktövis fás szárú cserje (bokor), levele keskeny, hosszúkás, ezüstös színű, a növény erős gyökérrendszert alakít ki. A bokor 2-3 méteres magasságot is eléri, ágas-bogas ágrendszer jellemzi, vesszői tövisesek. Szinte minden típusú talajon megél, elsősorban azonban a laza, homokos talajt kedveli. A homoktövis növény kétlaki, azaz vagy nővirágú vagy hímvirágú egyedei vannak. A levelek kifejlődése előtt virágzik, a nővirágok (termő virágok) sárgák, egyesével állnak a másodéves vesszőkön. A hím (porzós) virágok barna színűek. Virágzás ideje március, április eleje, szélbeporzással termékenyülnek meg virágai. Termése apró sárga, narancs-sárga színű, borsó nagyságú, kissé megnyúlt bogyó, melynek héja vékony, húsa leves. Érése – fajtától függően – augusztusról októberig tart.

Hazánkban sok termesztett fajtája terjedt el, nemesítése a nagyobb bogyóméret, magasabb beltartalmi értékek, valamint a tövismentesség elérése érdekében folyik.

Kerti biztonságos termesztéséhez 7-9 nővirágú tőhöz kell 1 hímvirágú porzó tövet ültetni. Általában 2. évtől fordul termőre. A hím és nővirágú tövek telepítéskor nem különböztethetők meg, ezért csak megbízható helyről érdemes vásárolni a szaporítóanyagot, ahol garantált a homoktövis növények neme.

Ültetéskor a talajához adagolt szerves trágya és az alapos beöntözés után a növények hamar

megerősödnek. Extra gondozást nem igényelnek, bár a tartósan aszályos nyarakon alkalmilag szükség lehet öntözésére.

Gyümölcse igazi vitaminbomba, nagy mennyiségben tartalmaz C, különböző B, valamint E, F vitamint, béta-karotint, növényi savakat, aminosavakat, szénhidrátokat, fehérjéket és számos tápelemeket is. Egyedülállóan magas a C-vitamin tartalma. Fontos gyógyszeralapanyagként ismert bőrgyógyászati felhasználása. Gyümölcsét étkezésre nem nyersen, hanem feldolgozott állapotban hasznosítják, dzsem, ivólé, gyümölcszselé, bor, likőr is készül belőle. Különösen gazdag a magjaiból sajtolt nyers homoktövis magolaj.

Nem hallgathatom el a növénnyel kapcsolatos hátrányokat. Sok sarjat fejleszt, agresszív sarjnövekedése segíti nem kívánt terjedését, melynek kordában tartására figyelni kell, kis kertben hátrány lehet. A termés szüretelését és metszési munkáit nehezítik a bokrokon növő tövisei.

Homoktövis a konyhában

2023. november 16. 09:10

A homoktövis sokak számára ismerős lehet – nem csak a kertből, hanem a különféle étrend-kiegészítők és szépségápolószerek összetevőjeként. Kevesen tudják, de a homoktövis bogyóit mi is felhasználhatjuk otthon, a konyhában is.

Így készül az immunerősítő ital homoktövisből!

2023. április 7. 09:36

A homoktövis egy széles körben ismert kiváló immunerősítő, melynek extrán magas C-vitamin-tartalma hívta fel magára a figyelmet.

Homoktövis: immunerősítő vitaminbomba

2021. december 25. 08:11

A homoktövis hazánkban is sikeresen termeszthető és igazi vitaminbombaként tartják számon. Bár szedni nem a legvidámabb dolog, azért ár-érték arányban megéri foglalkozni vele, sőt, házikertben pár bokornyi is elegendő lehet egy család számára.

Hogyan gondozzuk a homoktövist?

2020. november 25. 12:45

A homoktövis bokrainak érdemes enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású, laza szerkezettel rendelkező talajt választanunk.