Hogyan védekezhetek a kertben a levéltetvek ellen?

Hogyan védekezhetek a kertben a levéltetvek ellen?

Agrofórum Online

Kérem szíves válaszukat, hogy hogyan védekezhetek a kertben a levéltetvek ellen?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A levéltetvek sajnos gyakori hívatlan vendégnek számítanak kertjeinkben. Legyen szó akár gyümölcsfákról, konyhakerti zöldségnövényeinkről, de dísz- és fűszernövényeinken egyaránt, rendszeresen megtalálható kártevőknek számítanak. Okozott kártételük többféle módon is megmutatkozik. Az egyik, hogy táplálkozásuk, vagyis szívogatásuk során a növény fokozatosan gyengül, eközben pedig a tetvek által ürített ragadós mézharmat, illetve az azon megtelepedő korompenész miatt a növények és a termések szennyeződése is bekövetkezik.

Közvetett kártételükként fontos említést tenni a vírusok terjesztésében való szerepükről is, mely által kiemelt jelentősége van a rendszeres, megjelenésük utáni mihamarabbi kémiai védekezésnek.  A gyümölcsfák közül az őszibarack, meggy, cseresznye, szilva, alma és az utóbbi években a kajszi is szinte már minden évben levéltetvekkel fertőzött. Emellett a dión, szamócán, bodzán, kerti növényeink közül a burgonyán, paprikán, uborkán stb. is számítanunk kell jelenlétükre.

A levéltetvek közül meg kell különböztetnünk azokat a fajokat, melyek egész évben ugyanazon a gazdanövényükön táplálkoznak, illetve azokat, melyek migrálnak, így a nyár folyamán más, úgynevezett nyári tápnövényre vándorolnak, majd ősszel újra visszatérnek a tavasz folyamán látogatott növényeikre. A levéltetvek közül migráló faj pl. a fekete cseresznye és meggy levéltetű, a sárga szilva levéltetű, míg egész évben ugyanazon tápnövényen szívogat a zöld alma levéltetű és a fekete őszibarack levéltetű is.

Védekezés

A levéltetvek elleni védekezést még a nyugalmi időszakban érdemes megkezdeni, a gyümölcsfák esetében olajtartalmú készítménnyel lemosó kezelést alkalmazni. Tavasszal, már pár egyed megjelenése esetében ajánlatos a kémiai védekezést elkezdeni, tömeges elszaporodásukat megelőzni. A besodort levelekben élő egyedek csak felszívódó készítmények alkalmazásával érhetők el (Mospilan, Teppeki),  míg a levél felületén szívogató tetvek ellen elegendő kontakt készítmények használatára hagyatkoznunk (Decis, Karate Zeon). A készítmények engedélye kultúránként eltérhet, így ezt minden esetben alkalmazásuk előtt ellenőrizni szükséges.

Kiemelt kép: Pixabay

Mire lehet jó 1500 katicabogár egy fóliasátorban?

2024. február 4. 07:10

A TikTok e heti agrár-sztárjai a katicabogarak, amelyek a szemünk láttára kezdenek el dolgozni és tisztítják meg a levéltetvekkel fertőzött növényeket.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: a folyamatos nedvességborítás kedvez a levélfoltosság terjedésének

2022. november 1. 07:08

A regulátoros és egyúttal fungicides kezelést nem kapott repcevetéseken a hosszan tartó nedvességborítás elősegítette a fómás levélfoltosság tüneteinek a terjedését.

Hogyan szabadíthatjuk meg a hibiszkuszt a levéltetvektől?

2022. november 9. 04:37

A hibiszkuszaink tele vannak virággal. Pár napja behoztuk őket, azóta tele vannak levéltetűvel is. Kérem, adjanak tanácsot, hogyan szabadulhatunk meg végleg a tetvektől?

Figyeljünk a vírusvektor rovarokra a kalászosokban!

2022. október 31. 06:37

Az őszi vetésű kalászos gabonák esetében a vírusos eredetű megbetegedések gyakorisága, valamint az általuk okozott károk nagysága évről évre szisztematikusan növekszik.