Honnan tudhatom, hogy jó minőségű egy szabadgyökerű facsemete?

Agrofórum Online

Egy aktuális kérdéssel fordulok Önökhöz. Honnan lehet tudni, hogy jó minőségű egy szabadgyökerű gyümölcsfa?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsoltványok legnagyobb mennyiségben szabadgyökerű ültetési anyagként kerülnek forgalomba. E csemeték előnye konténeres társaikhoz képest az, hogy olcsóbbak, illetve könnyebben is szállíthatók. A nem megfelelő minőségű szaporítóanyag megvásárlása megelőzhető, amennyiben pár alapvető dologra vásárlás során odafigyelünk. A gyümölcsfa megvásárlásával ugyanis a legtöbb esetben hosszútávra tervezünk, ezért is érdemes körültekintőnek lenni az ültetési anyag beszerzésekor.

Önmagában a fa fajának, fajtájának kiválasztása is kellő előkészületet és utánajárást igényel, hiszen csak ilyen módon találhatjuk meg a fa termésével, minden egyéb tulajdonságával szemben támasztott követelményeinket. A fák fejlettsége, kártevőktől, sérülésektől, fagyási sebektől, mézgafolyástól való mentessége szemrevételezés alapján állapítható meg, mint ahogyan megfelelő nedvességtartalmuk egyaránt. Emellett a törzset is érdemes alaposabban megnézni, az oltásforradás helyét, melynek behegedtnek, hézagoktól, csonktól és kötöző anyag maradványaitól is mentesnek kell lennie. A gyökérzetnek legyen legalább négy elágazása, melyek hossza eléri a 20 cm-t, valamint a gyökérzet nagysága legyen arányos a csemete föld feletti részével.

A fajtaazonosság, vírusoktól való mentesség viszont nem látható tulajdonságok, hiszen azok csak termőkorban, már az ültetés után jóval később tudnak megmutatkozni. Hazánkban, ahogyan az Európai Unióban is, a hatóság feladata annak ellenőrzése, hogyan is történt a növényanyag előállításának folyamata, így biztosítva a vásárlók számára értékes csemetéket. A vásárlás során ezért mindenképp olyan ültetési anyagot válasszunk, melyen kék (certifikált), vagy narancssárga (tünetmentes, C.A.C.) színezetű címke található. E címkéken szerepelnie kell a faj, fajta és alany nevének, a termelő faiskola megnevezésének, emellett a növény-egészségügyi regisztrációs számnak, a növényútlevél feliratnak, a növény-egészségügyi állapotnak (vírusmentes, vírustesztelt, tünetmentes), a címke sorszámának és az Európai Uniós zászlónak egyaránt.

Mitől barnult meg a birsalma terméshúsa?

2023. október 31. 10:39

Szép birsalmáim belseje megbarnult, mi okozza ezt? Talán gombás betegség? Permeteznem kellett volna?

Miért nem terem nálam sem az őszibarackfa, sem a sárgabarackfa?

2023. november 3. 04:39

Érdeklődöm, hogy meg tudnám-e menteni az őszi- és sárgabarackfámat, melyek kb. 4-5 évesek? Az őszibarack már egyszer virágzott, volt rajta 30 szem barack, de kb. 2 cm-es méretnél lehullott minden termés. Azóta nem virágzik, nem terem, a fa kérge kicsit szürkés. A sárgabarackfa is egyszer virágzott, termés nem volt rajta.

Mit kell tenni a késői érésű almafákkal?

2020. augusztus 27. 10:22

Mely betegségek és kártevők ellen kell még védekeznem késői érésű almafáimon? Mire ügyeljek?

Megmenthető még a barnuló levelű kamélia?

2022. szeptember 2. 04:36

Fiatal, cserépben tartott kaméliám levelei (elsőként az idősebb levelek, de most már - kb. 4-5 hét után - az új levelek is) barnulni kezdtek, a levelek széleitől befelé. Vajon mi lehet ez, és tehetek-e még valamit, hogy megmentsem?