Honnan tudhatom, hogy jó minőségű egy szabadgyökerű facsemete?

Agrofórum Online

Egy aktuális kérdéssel fordulok Önökhöz. Honnan lehet tudni, hogy jó minőségű egy szabadgyökerű gyümölcsfa?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsoltványok legnagyobb mennyiségben szabadgyökerű ültetési anyagként kerülnek forgalomba. E csemeték előnye konténeres társaikhoz képest az, hogy olcsóbbak, illetve könnyebben is szállíthatók. A nem megfelelő minőségű szaporítóanyag megvásárlása megelőzhető, amennyiben pár alapvető dologra vásárlás során odafigyelünk. A gyümölcsfa megvásárlásával ugyanis a legtöbb esetben hosszútávra tervezünk, ezért is érdemes körültekintőnek lenni az ültetési anyag beszerzésekor.

Önmagában a fa fajának, fajtájának kiválasztása is kellő előkészületet és utánajárást igényel, hiszen csak ilyen módon találhatjuk meg a fa termésével, minden egyéb tulajdonságával szemben támasztott követelményeinket. A fák fejlettsége, kártevőktől, sérülésektől, fagyási sebektől, mézgafolyástól való mentessége szemrevételezés alapján állapítható meg, mint ahogyan megfelelő nedvességtartalmuk egyaránt. Emellett a törzset is érdemes alaposabban megnézni, az oltásforradás helyét, melynek behegedtnek, hézagoktól, csonktól és kötöző anyag maradványaitól is mentesnek kell lennie. A gyökérzetnek legyen legalább négy elágazása, melyek hossza eléri a 20 cm-t, valamint a gyökérzet nagysága legyen arányos a csemete föld feletti részével.

A fajtaazonosság, vírusoktól való mentesség viszont nem látható tulajdonságok, hiszen azok csak termőkorban, már az ültetés után jóval később tudnak megmutatkozni. Hazánkban, ahogyan az Európai Unióban is, a hatóság feladata annak ellenőrzése, hogyan is történt a növényanyag előállításának folyamata, így biztosítva a vásárlók számára értékes csemetéket. A vásárlás során ezért mindenképp olyan ültetési anyagot válasszunk, melyen kék (certifikált), vagy narancssárga (tünetmentes, C.A.C.) színezetű címke található. E címkéken szerepelnie kell a faj, fajta és alany nevének, a termelő faiskola megnevezésének, emellett a növény-egészségügyi regisztrációs számnak, a növényútlevél feliratnak, a növény-egészségügyi állapotnak (vírusmentes, vírustesztelt, tünetmentes), a címke sorszámának és az Európai Uniós zászlónak egyaránt.

Mi lehet a fekete bevonat az almafa törzsén?

2023. február 9. 04:38

Almafám törzsén a kéreg fekete színű, a fa tavaly nem mutatott semmi elváltozást, szépen termett. Mi lehet ez a fekete bevonat, hogyan tudom eltávolítani?

Mit tehetek a körte visszatérő barnulásos levélbetegsége ellen?

2023. augusztus 5. 04:38

Évek óta visszatérő körtebetegséghez kérem tanácsukat. Valamennyi, különböző fajtájú körtefánkat (Bosc kobak, Vilmos, Packham's triumph, Clapp kedveltje) megtámadja, de a szomszédos almatermésűeket nem. Kisebb barna levélfoltokkal kezdődik nyár elején, folyamatosan jelen van ősz végéig. Az elváltozás végül a teljes levél megbarnulásával, elszáradásával fejeződik be. A fa egyéb zöld részein nem látható károsodás, bár egyes fiatal ágak elszáradnak.

Miért sárgulnak az uborka friss hajtásai és kis termései?

2022. július 15. 04:36

Uborkám új hajtásai, valamint a kis uborkák zöme besárgul, majd elszárad. Hiánybetegségre nem gondolok, mert 10 naponta Ferticale beöntözést, 10 naponta kalciumpermetezést, 10 naponta Wuxal super permetezést kapnak. Mi lehet a probléma forrása?

Miért hullanak le a ciklámen levelei?

2022. november 27. 04:38

Minden évben tönkremegy a ciklámenem, mivel levelei lehullanak. Mit csinálok rosszul?