Honnan tudhatom, hogy jó minőségű egy szabadgyökerű facsemete?

Agrofórum Online

Egy aktuális kérdéssel fordulok Önökhöz. Honnan lehet tudni, hogy jó minőségű egy szabadgyökerű gyümölcsfa?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsoltványok legnagyobb mennyiségben szabadgyökerű ültetési anyagként kerülnek forgalomba. E csemeték előnye konténeres társaikhoz képest az, hogy olcsóbbak, illetve könnyebben is szállíthatók. A nem megfelelő minőségű szaporítóanyag megvásárlása megelőzhető, amennyiben pár alapvető dologra vásárlás során odafigyelünk. A gyümölcsfa megvásárlásával ugyanis a legtöbb esetben hosszútávra tervezünk, ezért is érdemes körültekintőnek lenni az ültetési anyag beszerzésekor.

Önmagában a fa fajának, fajtájának kiválasztása is kellő előkészületet és utánajárást igényel, hiszen csak ilyen módon találhatjuk meg a fa termésével, minden egyéb tulajdonságával szemben támasztott követelményeinket. A fák fejlettsége, kártevőktől, sérülésektől, fagyási sebektől, mézgafolyástól való mentessége szemrevételezés alapján állapítható meg, mint ahogyan megfelelő nedvességtartalmuk egyaránt. Emellett a törzset is érdemes alaposabban megnézni, az oltásforradás helyét, melynek behegedtnek, hézagoktól, csonktól és kötöző anyag maradványaitól is mentesnek kell lennie. A gyökérzetnek legyen legalább négy elágazása, melyek hossza eléri a 20 cm-t, valamint a gyökérzet nagysága legyen arányos a csemete föld feletti részével.

A fajtaazonosság, vírusoktól való mentesség viszont nem látható tulajdonságok, hiszen azok csak termőkorban, már az ültetés után jóval később tudnak megmutatkozni. Hazánkban, ahogyan az Európai Unióban is, a hatóság feladata annak ellenőrzése, hogyan is történt a növényanyag előállításának folyamata, így biztosítva a vásárlók számára értékes csemetéket. A vásárlás során ezért mindenképp olyan ültetési anyagot válasszunk, melyen kék (certifikált), vagy narancssárga (tünetmentes, C.A.C.) színezetű címke található. E címkéken szerepelnie kell a faj, fajta és alany nevének, a termelő faiskola megnevezésének, emellett a növény-egészségügyi regisztrációs számnak, a növényútlevél feliratnak, a növény-egészségügyi állapotnak (vírusmentes, vírustesztelt, tünetmentes), a címke sorszámának és az Európai Uniós zászlónak egyaránt.

Mi okozza a kis körték hullását a fákról?

2023. július 1. 04:36

Mi okozza a kis körték lehullását a fákról? A képen látható tüneteknek köze lehet hozzá?

Miért nyúlik meg a korallvirág és miért nem virágzik?

2022. november 28. 04:39

Kérem szakértő tanácsukat: miért nyúlik meg a korallvirág és miért nem virágzik?

Mikor érett a dió és a mogyoró termése?

2022. szeptember 12. 04:38

Mitől függ, hogy mikor szüretelhető a dió és a mogyoró? Mikor tekinthető érettnek az említett növények termése?

Miért lyukas szinte mindegyik mogyoró?

2018. szeptember 7. 06:39

Sz. László kérdése: Idén hiába volt sok termés a mogyorón, szinte mindegyik lyukas. Azok is, amelyek lehullottak, illetve azok is, amelyek a bokron maradtak. Mi okozza ezt, és hogyan védekezhetek?