Így ültessünk gyümölcsfát!

Így ültessünk gyümölcsfát!

Agrofórum Online

A napokban tervezünk gyümölcsfákat ültetni. Hogyan csináljuk, hogy sikeres legyen?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A fák sikeres eredése a vásárlásukkal, a fák helyes kiválasztásával kezdődik. Olyan fát válasszanak, melynek a törzsén a kéreg sima, egyszínű, hiánytalan, nincs rajta seb, sérülés, a gyökérzete dús, fejlett, élő, nyomásra hajlékony, nincs kiszáradva, sem a gyökérzeten, sem a koronán kártevő nem látható. A koronája tartalmazzon legalább 3 db ceruza vastagságú 50-70 cm hosszú oldalirányú vesszőt.

Ne felejtkezzenek el arról, hogy a növényi útlevél, mely az oltvány származását, fajtáját, alanyának nevét is tartalmazza, az oltványon legyen. Érdemes megőrizni.

A szabadgyökerű facsemetének a gyökérzetét folyamatosan nedvesen kell tartani, ezért felhasználásig mindig tartsák árnyékban, fedjék be földdel vagy csomagolják be nedves papírral. Óvják a fagytól is. Ültetés előtt több órára állítsák vízbe a fát, és a sérült gyökereket ültetés megkezdése előtt vágják le.

Beültetés előtt minél nagyobb ültető gödröt készítsenek, melynek mérete haladja meg a 60x60x60 cm-t. Fáradságos munka a kiásása, de megéri, a fa gyökérzete gyors fejlődéssel fogja meghálálni. A gödör aljára helyezzen nagy mennyiségű szerves trágyát, arra néhány cm-es talajréteget. Szerves trágya hiányában sok hatóanyagú (komplex) műtrágyát helyezzen a gödörbe, ha lehet, lassan lebomló fajtát.

Ezt kövesse a facsemete beállítása, gyökerének elrendezése, a kiemelt talaj visszaforgatása a gyökérzetre. A laza földet taposással a törzs körül tömöríteni szokták, ekkor a fa kissé lesüllyed. A fáknál az oltás helye 5-10 cm magasan emelkedjen a föld színe fölé.

Az ültető gödör talajának összeesését figyelembe véve a fa beállításánál az oltás helyét 15-20 cm magasságba kell rögzíteni. A fatörzs függőleges állását karó behelyezésével, ahhoz rögzítéssel segítik. A gyökérzet eredéséhez a talajszemcséknek a gyökerekhez kell tapadniuk, ami a beültetést követő nagy adagú vízzel, beiszapoló öntözéssel érhető el. Őszig a facsemete rendszeres öntözést igényel. A fák biztonságos eredését segíti a fakorona alatti talajfelszín árnyékolása talajtakarással, mulcsozással.

Csonthéjas fák tavaszi telepítésénél – a gyenge gyökérzet miatt – a hosszantartó, viharosan szeles és napos időjárás hatására a megduzzadt rügyek, a kihajtó zsenge hajtások elszáradhatnak, ami a fácska elhalását okozhatják. Ez a kedvezőtlen folyamat megelőzhető a fakoronára – szájnyílásával lefelé nyitva – ráhúzott PVC zsákkal. A zsákot egy ponton a fatörzsre rá kell rögzíteni, hogy a szél ne vigye el, és alulról a szellőzés lehetőségét is biztosítsa.

Településfásítási Program 2023-ban: tízezer sorfa talál gazdára

2022. december 6. 15:03

A program folytatásában ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat.

Így ültessük a fát, okosan!

2022. augusztus 30. 09:06

A faültetés egy felelősségteljes dolog, nem ad hoc jelleggel történő folyamatnak kellene lennie.

Egy különleges ciprusféle: az oregoni boróka

2023. február 18. 07:36

A Juniperus scopulorum botanikai nevének jelentése annyit tesz, mint (egy növény) „a hegyről”.

Miért az ősz a legjobb időszak a fák ültetésére?

2022. szeptember 24. 07:34

Az ültetésre legalkalmasabb időszak – ami bizony, még a tavasznál is jobb – nem más, mint az ősz, legalábbis, a fák szempontjából.