Miként készüljünk fel télen a kerti szezon kezdetére?

Miként készüljünk fel télen a kerti szezon kezdetére?

Agrofórum Online

Hogyan készülhetek fel már januárban a kerti szezon beindulására? Milyen teendőket végezhetek el ilyenkor?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tavasz kezdetét, ezzel együtt a kerti szezon beindulását a sötét és hideg téli hónapokban már mindenki nagyon várja. A kertünkkel együtt ugyan mi is pihenhetnénk, de az, aki felkészülten akarja várni a tavaszt, már a növények pihenőidőszakában is elvégezhet egy-két feladatot. Érdemes lehet már ilyenkor elgondolkozni azon, mit, hova és mikor fogunk majd kertünkbe ültetni és vetni. A jól megtervezett vetésforgó segítségünkre van ugyanis a talaj megfelelő használatában, a növényvédelmi teendők lecsökkentésében egyaránt. Ebben az időszakban még emlékezhetünk arra, mit hol termesztettünk az előző évben kertünkben, melynek segítségével akár egy rajz formájában is megtervezhetjük a termeszteni kívánt növények elhelyezését.

A magaságyás tulajdonosainak érdemes átvizsgálni az ágyás szerkezetét, esetleg annak javításáról, az ágyás komposzttal való feltöltéséről is gondoskodhatnak. Ajánlott ilyenkor továbbá a szerszámok karbantartására is időt fordítani, élezéssel és a törött nyelek cseréjével is foglalkozni. A növényvédő szerek beszerzését se hagyjuk az utolsó percre, a meglévő készítmények összeírásával, további szükséges szerek beszerzésével ugyancsak elősegíthetjük tavasszal induló munkáinkat.  

A hideg időjárás mellett a kertben ugyan sok teendőnk nincsen ilyenkor, viszont szárazabb periódusokban az örökzöldek öntözéséről se felejtkezzünk meg, melyre a fagymentes, déli órák a legalkalmasabbak! Emellett a teleltetett növényeink, pl. a muskátlik és leanderek öntözése, egészségének ellenőrzése egyaránt szerepeljen listánkon!

Enyhébb téli napokon a gyümölcsfák fatisztogatási munkálatai is megkezdhetők, ekkor a fák törzsi részéről drótkefével távolítjuk el a leváló kérget, az alatta megbújó kártevőket és kórokozókat. Érdemes a lekapart részeket összegyűjteni, nem pedig a fák alatti talajon hagyni. Havas időjárás esetén pedig óvjuk növényeinket a hónyomás okozta törésektől úgy, hogy óvatosan lerázzuk, esetleg leseperjük róluk a rájuk hulló havat. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a nagy mennyiségű hó rajtuk maradjon, felolvadjon és rá is fagyjon a növényekre, hiszen ez okozza leggyakrabban letörésüket!

Milyen gondozást kívánnak télen az örökzöldek?

2023. december 26. 04:39

Milyen gondozást kívánnak a télen is zöld levelű növények? Valóban kell öntözni őket?

Kefevirág: a mutatós mediterrán szoliter növény

2022. május 31. 05:38

Ismertetem most azokat a tapasztalatokat, amivel egy kefevirágot sikerrel lehet évről évre tartani.

Örökzöld tippek a díszkertbe: mit ültessünk most?

2022. október 20. 05:36

Milyen örökzöldeket ültessünk az őszi díszkertbe? Erről hoztam most pár gondolatot.

Ezt a földet választottam II. rész

2019. szeptember 18. 04:36

A cikk rövid áttekintést kíván nyújtani arról, hogy milyen termesztőközegek – azon belül is földtípusok - állnak ma már rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény tulajdonságai (pl.: örökzöld növényföld), termesztési helye (szobanövény-föld, balkonnövény-föld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében.