Miért kezdte el hullatni a fenyő a tűleveleit?

Miért kezdte el hullatni a fenyő a tűleveleit?

Agrofórum Online

Van egy szép fenyőnk a telken, ami tavasszal erősen elkezdte hullatni leveleit. Az előzményhez tartozik, hogy térkővel beborították a fa alatti részt, és a fa körül egy szép magaságyást is kialakítottak. Aggódom a fáért, mi fog történni vele?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Fáj a szívem a szépséges fenyőért, amit sajnos kínlódásra ítéltek. Érdemes lett volna kertész szakember véleményét is kikérni az elképzelés megvalósítása előtt. A képek alapján a fa lombkoronája alatt nagy felületen légmentes talajborítottságot valósított meg a kivitelező. A lehető legrosszabb módon, ugyanis betonrétegre fektették a díszköveket. A betonon sem a víz, sem a levegő nem jut le a fa alá a gyökérzetéhez, ami a növények életének létfeltétele.

Minden élőlénynek, a talajban élő mikroorganizmusoknak, a talaj élővilágának, minden növénynek életfeltétele az oxigén, víz és a talajból vízzel felvehető tápanyag. Ezek közül nem sokat hagytak meg nekik.

Feltöltött törzsű fenyő (Fotó: a kérdező felvétele)

A törzs köré készített magaságyás, ahogy Ön nevezte, is egy elhibázott ötlet volt. A terület rendezésekor nem kellett talajt egyengetni, nagyjából a jelenlegi talajfelszín volt korábban is, tehát semmi sem indokolta a törzs körüli feltöltést, hacsak nem a divat. Ez a megoldás is a fa kárára történt. Soha nem szabad fatörzset – az eredeti talajszínt felett – talajjal feltölteni, mivel az a fa kipusztulását idézi elő. A fatörzsnek is levegőznie kell, talajjal történő befedés esetén azt akadályozzák, a nedves talaj a kérgen keresztül rothadást indít el. Sajnos építkezéseket követő kerti tereprendezéseknél ezt nem veszik figyelembe, és a korábban ápolt, dédelgetett koros fákat, melyeket a kert díszének szántak, a feltöltéssel gyors kipusztulásra ítélik. A kivitelezők feladata a növényekre káros következmény ismertetése a tulajdonossal.

Szárad a fenyő a térkövezés hatására (Fotó: a kérdező felvétele)

Megoldásként a fa megmentésére a következőket tudom tanácsolni:

  • A fa koronája alatt a betont és az arra helyezett díszkőburkolatot el kell távolítani, óvatosan, hogy a fa gyökérzetét a bontás során ne sértsék meg. Helyette gyeprács fedést javaslok, az átengedi a levegőt, a vizet.
  • A fa öntözéséhez biztosítsák a vízkivételi helyet, és hetente rendszeresen nagy vízmennyiséggel öntözzék a fenyőt. Ne feledjék, hogy a fenyő örökzöld, november és április között is szükség lehet vízpótló öntözésre csapadék hiányában. Az utóbbi 3 évben eső- és hómentes teleink voltak, az örökzöldek öntözés nélkül károsodtak. A fa környékén lévő gyep öntözése nem nyújt elegendő vizet a fa gyökereinek, ha csak onnan kap vizet, az kevés. Amennyiben a gyep öntözését a téli hónapokra szüneteltetik, akkor nem jut vízhez a fenyő.
  • A fatörzs köré épített ágyást ezzel együtt bontsák le, állítsák vissza az eredeti talajszintet, a fakéreghez semmi se érjen, az maradjon szabadon.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Van értelme a 3 napos élelmezés-egészségügyi várakozási időnek?

2023. május 29. 04:36

Az lenne a kérdésem, hogy ha egy permetszer (karate zeon 5 Cs) é.e.v.-je 3 nap (almatermésűek), ugyanakkor az utolsó kezelés időpontja (fenológiai állapot alapján) piros bimbós stádium, akkor mi értelme a 3 napnak?

Az agglegénypálma tényleg mindent kibír?

2023. február 5. 04:37

Valós az a megállapítás, miszerint az agglegénypálma mindent kibír? Tényleg beéri ez a növény minimális törődéssel?

Hogyan lehet a zöld cserebogár ellen védekezni szőlőben?

2019. június 21. 08:36

K. Vilmos kérdése: Szőlőmben zöld színű bogarak rágják a leveleket. Mit tehetek ellenük?

Mi okozza a szilva terméseinek deformálódását?

2023. május 29. 14:39

Mi az oka, hogy a szilvák nagysága többszöröse a megszokottnak, és furcsa formájuk is van? Mi okozza ezt az elváltozást?