Jégeső után: miért rothadnak a kajszi termései?

Jégeső után: miért rothadnak a kajszi termései?

Agrofórum Online

M. István kérdése: a minap kevés jég esett elég sok esővel, nem láttam sérülést a gyümölcsökön. Mégis rothadásnak indult a kajszi. Mi okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

A gyümölcsök rothadását a monília fajok okozhatják (M. laxa, M. fructigena, M. fructicola). A gyümölcsök már a kötődést követően fertőződhetnek, és egészen a szüretig terméseinket veszélyeztethetik. A zöld termések nagyobb ellenállósággal rendelkeznek, azonban az éréssel fokozatosan növekszik a gyümölcsök fogékonysága.

 A fertőzött gyümölcsön kezdetben apró, kerek barna folt látható, amely az idő előrehaladtával fokozatosan kiterjedtebbé válik. Ezek a foltok párás, csapadékos időjárás hatására a termések teljes felszínét beboríthatják. A rothadás indulhat egy, vagy akár több pontból is. A kórokozók általában sebzésen keresztül jutnak be a gyümölcsökbe, amelyek gyakran rovarok károsításának nyomán keletkeznek.

A sebzések nem csak a rovarok miatt, hanem pl. fagy vagy jégeső hatására is kialakulhatnak. A gyümölcsfákon egymás mellett növekvő, összeérő termések esetén nincs szükség sebzésre sem a kórokozók terjedéséhez. A M. fructicola esetében előzetes sérülés nélkül is bejuthat a termésekbe a légzőnyílásokon keresztül. A fertőzött termések teljesen elrothadnak, fokozatosan elveszítik nedvességtartalmukat. A gyümölcsök később szürkésfekete múmiává aszalódnak össze.

A fertőzés forrása egyrészt lehet a talajon illetve a fán maradt gyümölcsmúmia. A fertőzési forrásokból később később légmozgással, vagy a víz segítségével a gomba fertőző képletei a gyümölcsre kerülnek, ott csíráznak és a seben keresztül jutnak a termésekbe. A gyümölcs szövetében gyorsan szétterjed, és a gyümölcs felületén körkörösen létrejönnek a fehéres-sárga színű úgynevezett exogén sztrómák.

Vegetációs időben a rovarok elleni védekezés a monília elleni védekezés alapja. A kórokozók elleni védekezés érdekében szüret közben és szüret után a gyümölcsmúmiákat haladéktalanul és maradéktalanul meg kell semmisíteni. Eredményesen alkalmazható gombaölő szerek a következők (penkonazol, makoceb, kaptán). Ezek a készítmények jégverés után kipermetezve azonnal megvédik a sérült gyümölcsöt a moníliás fertőzéstől.

Korán érett, ami el nem fagyott, a pénz meg elúszott

Kitalálták. A kajszibarackról van szó. Az alma után egyik meghatározó gyümölcsünk a kajszi/barack, ami az idén ugyancsak csalódást okozott a termelők jelentős részének a fagykárok miatt.

2018. július 20. 04:12

Gyenge kajszitermés várható idén

A közép- és késői érésűekből ugyan lesz értelmezhető mennyiség, de ott is gyengének nevezhető a hozam.

2018. június 25. 07:20

Gyümölcsösültetvény-összeírás: tarolt az alma és a meggy - feljövőben a bodza

A felmérés közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére terjedt ki.

2018. május 29. 11:27

A hazai gyümölcsültetvények fagykárainak értékelése

Jelenleg csak rügykárokról lehet beszélni, terméskárokra vonatkozóan csak nagyon áttételes és pontatlan következtetések vonhatók le.

2018. március 14. 11:15