Jégeső után: miért rothadnak a kajszi termései?

Agrofórum Online

M. István kérdése: a minap kevés jég esett elég sok esővel, nem láttam sérülést a gyümölcsökön. Mégis rothadásnak indult a kajszi. Mi okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

A gyümölcsök rothadását a monília fajok okozhatják (M. laxa, M. fructigena, M. fructicola). A gyümölcsök már a kötődést követően fertőződhetnek, és egészen a szüretig terméseinket veszélyeztethetik. A zöld termések nagyobb ellenállósággal rendelkeznek, azonban az éréssel fokozatosan növekszik a gyümölcsök fogékonysága.

 A fertőzött gyümölcsön kezdetben apró, kerek barna folt látható, amely az idő előrehaladtával fokozatosan kiterjedtebbé válik. Ezek a foltok párás, csapadékos időjárás hatására a termések teljes felszínét beboríthatják. A rothadás indulhat egy, vagy akár több pontból is. A kórokozók általában sebzésen keresztül jutnak be a gyümölcsökbe, amelyek gyakran rovarok károsításának nyomán keletkeznek.

A sebzések nem csak a rovarok miatt, hanem pl. fagy vagy jégeső hatására is kialakulhatnak. A gyümölcsfákon egymás mellett növekvő, összeérő termések esetén nincs szükség sebzésre sem a kórokozók terjedéséhez. A M. fructicola esetében előzetes sérülés nélkül is bejuthat a termésekbe a légzőnyílásokon keresztül. A fertőzött termések teljesen elrothadnak, fokozatosan elveszítik nedvességtartalmukat. A gyümölcsök később szürkésfekete múmiává aszalódnak össze.

A fertőzés forrása egyrészt lehet a talajon illetve a fán maradt gyümölcsmúmia. A fertőzési forrásokból később később légmozgással, vagy a víz segítségével a gomba fertőző képletei a gyümölcsre kerülnek, ott csíráznak és a seben keresztül jutnak a termésekbe. A gyümölcs szövetében gyorsan szétterjed, és a gyümölcs felületén körkörösen létrejönnek a fehéres-sárga színű úgynevezett exogén sztrómák.

Vegetációs időben a rovarok elleni védekezés a monília elleni védekezés alapja. A kórokozók elleni védekezés érdekében szüret közben és szüret után a gyümölcsmúmiákat haladéktalanul és maradéktalanul meg kell semmisíteni. Eredményesen alkalmazható gombaölő szerek a következők (penkonazol, makoceb, kaptán). Ezek a készítmények jégverés után kipermetezve azonnal megvédik a sérült gyümölcsöt a moníliás fertőzéstől.

Monília: veszélyben a kajszibarack

2025. március 27. 08:10

Több gyümölcsfaj esetében is egy agresszív kórokozó, a csonthéjasok moníliája okozza a termesztők számára a legnagyobb problémát.

Mikor ébrednek a gyümölcsfák?

2024. február 6. 10:10

Itt, a mérsékelt égövben a gyümölcsfák, éppúgy mint a lombhullató erdei fák is, téli álmot alszanak. Ez a környezeti viszonyokhoz való alkalmazkodás szép példája. Csak így tudják átvészelni a telet.

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

2019. április 10. 04:48

A gyümölcstermő növények túlnyomó többsége már virágba borult, csak a birs és a naspolya nem bontotta ki szirmait.

Mitől barnul meg a kajszi húsa?

2021. június 28. 10:51

Orangered kajszim legfelső ágainak végén, fagyok után megmaradt párszem termés ehetetlen, felülete rücskös, belül a húsa megbarnult, fehér penésztelepekkel. Nem teljesen egyezik meg a 2019. május 22-én ezen az oldalon leírt, kérdésre adott jellemzőivel. Mi okozhatja ezt a betegséget?