Károsak-e a rózsabogár lárvái?

Károsak-e a rózsabogár lárvái?

Agrofórum Online

Készítettem elő a virágládákat, az egyikben 1-2 cm méretű, „kövér”, világos lárvákat találtam. Felhasználhatom-e a földet, kivegyem ezeket a pajorokat? Tavaly ebben a ládában nőtt virág szépen fejlődött, nem volt beteg, nem volt legyengülve.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Válaszomban abból indulok ki, hogy ezek a lárvák tavaly nem bántották a benne élő virágot, azt írta. A pajorszerű lárva jellemzése csak a virág- és rózsabogár fajok lárváira illik. Életmódjuk, fejlődési alakjaik hasonlóak, megjelenésük és kártételük is.

A rózsabogarak kifejlett alakjai (imágók) 1-2 cm nagyságú, fémes zöld színű kitinszárnyakkal rendelkező, jól repülő bogarak, ahogy a nevük is jellemzi, kedvelik a virágokat, azokon lehet látni őket. Virágzó gyümölcsfákon tavasszal esetenként súlyos károkat képesek okozni, kirágják a virágok porzóit vagy a bibéket, ennek következtében csökkentik a terméskötődést, a gyümölcsök kifejlődését. Virágzáskor a beporzó rovarok védelme miatt kémiai védekezés lehetősége igen korlátozott.

Évente 1 nemzedékük fejlődik ki, teljes fejlődésű a bogár: pete, lárva alakot követi a bábállapot, végül a báb-gubóból előrágják magukat a kifejlett bogarak.

A bogarak korhadó, lebomló anyagokba helyezik petéiket, a kikelő lárvák azokban fejlődnek. Tipikus élőhelyük a komposztok, abban tömegesen találhatók, nagyon hasznos tevékenységet folytatnak. A virág-és rózsabogarak pajorjai segítik a már lebomlásnak induló növényi szerves anyagok teljes lebomlását a komposztban a többi abban élő rovarral, ízeltlábúval, és hasznos mikroorganizmusokkal együttesen. Elmondható, hogy lárva alakja kifejezetten hasznos a szerves anyag feltárásában végzett munkája miatt.

A virág- és rózsabogarak pajorjai nem fogyasztják az élő növények gyökereit, nem károsítják azokat, békében megélhetnek a virágláda talajában. Ellentétben velük, a hozzájuk nagyon hasonló cserebogár pajorok, csak élő növények gyökereit rágják, károsítják, azokkal táplálkoznak. Tevékenységük nyomán a megtámadott növények hervadás, lankadás után hamar elpusztulnak. A két lárva felszínes ránézésre összetéveszthető. Tüzetesebb megvizsgálással azonban biztosan szétválaszthatóak: a virágbogarak lárváinak teste sűrűn szőrözött, 3 pár lába rövid és vékony. Míg a cserebogár veszélyes lárváinak teste sima, 3 pár hosszú, erős karmokban végződő lábakkal, és erős, nagy rágó szájszervekkel rendelkezik. Ha nem biztos a lárvák elkülönítésében, mindet távolítsa el a virágláda talajából. A virágbogár lárvák maradhatnak benne.

A virágláda talajába a zsákos földdel együtt kerülhettek be, mivel a virágföldekhez komposztot is kevernek, azok tartalmazhatták a virágbogarak valamelyik fejlődési alakját. Későbbiekben pedig, mivel a virágláda talaja folyamatosan nedvesen volt, komfortos környezetet találtak benne.

A rózsabogár kártétele igen súlyos lehet

2020. május 13. 13:35

Körtefám törzsén tömegesen jelentek meg zöld színű, nagy bogarak. Mit tegyek ellenük, tegyek-e egyáltalán? Tavaly is károsították a körtefa lombját, nagyon erősen megrágták. Mi ez a bogár?

Miből lesz a cserebogár és miből a rózsabogár?

2018. május 15. 13:17

Mi a különbség a kártevő cserebogár és az ártalmatlan rózsabogárpajor között?

Mi lehet a megoldás a szárazság miatt tapasztalható szokatlan gyümölcskárosítók ellen?

2022. július 30. 04:36

Az idei rendkívüli meleg nyár lehet az oka, hogy számos olyan rovar, és más állat károsítja azokat a gyümölcsöket, melyeket korábban soha. Van-e megoldás ellenük?

Pajorok a komposztáló ládában - elpusztítsam őket vagy hagyjam élni?

2018. május 14. 08:48

S. Mária kérdése: kibontottuk a komposztáló ládánkat, és rengeteg pajor volt benne. Ellentétes véleményeket lehet olvasni, hallani róluk. Károsak vagy „barátaink”? Elpusztítsam őket vagy hagyjam élni?