Pajorok a komposztáló ládában – elpusztítsam őket vagy hagyjam élni?

Pajorok a komposztáló ládában – elpusztítsam őket vagy hagyjam élni?

Agrofórum Online

S. Mária kérdése: kibontottuk a komposztáló ládánkat, és rengeteg pajor volt benne. Ellentétes véleményeket lehet olvasni, hallani róluk. Károsak vagy „barátaink”? Elpusztítsam őket vagy hagyjam élni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna ny. egyetemi adjunktus,

Kedves érdeklődő!

Valóban ellentétes információkat olvashatunk a komposztban élő pajorokról, jelen rövid leírásommal tisztázni kívánom a helyzetet.

A komposztban a virág- és rózsabogarak lárvái élnek, ugyanis ezek a bogarak komposztba rakják tojásaikat. Abban fejlődnek a lárváik, melyek csak lebomló, korhadó, nem élő növényi anyagokat fogyasztanak. Lárváik teljes kifejlődését a bábállapot követi, a bábok kemény, barna színű gubóban nyugalmi állapotban tartózkodnak.

Virágbogár lárva a komposztból

Ezt követően a komposztból kibújnak a kifejlett bogarak A bogarak többsége tavasszal jelenik meg, akkor aktív, és akkor történik a tömeges tojásrakásuk is. Nyár végére, őszre már kifejlődhetnek a bogarak is a komposztban. A bogarak aktív élete tavasztól őszig fenn áll, a tojásrakásuk is elhúzódó, ezért a komposztban különböző méretű, azaz különböző korú lárvákkal találkozhatunk annak szétszedésekor.

Bár a virág- és rózsabogarak lárvái nem károsítják az élő növényeket, azok gyökerét, a bogarak, a kifejlett alakjuk, viszont kártevők: gyümölcsfák virágát (porzóit, bibéit) szokták kirágni, kifejezetten termés csökkentő hatást fejtenek ki. Később a gyümölcsök növekedése idején a bogarak a gyümölcsök héját, esetenként a húsát is megrágják, bele rágnak, amit a gyümölcsök moníliás rothadása követ.

Ezért egyértelműen azt tanácsolom, hogy a komposzt kibontásakor a pajorokat és a bábgubókat – lehetőség szerint – maradéktalanul távolítsák el, gyűjtsék össze. Szabadba kihelyezve madarak gyorsan megtalálják, és elfogyasztják azokat. Ne a föld felszínére, hanem tálra vagy bármi lapos tálcára rátéve tegyék ki, a talaj tetejéről gyorsan eltűnnek, percek alatt beássák magukat. Tyúkok is szívesen fogyasztják. A komposztban tehát a virág- és rózsabogarak tömegesen felszaporodnak, ha nem távolítjuk el őket.

Kifejlett cserebogárpajor

A komposztban található lárvák nagyon hasonlítanak a cserebogár pajorokhoz méretűk, színűk és alakjuk szerint is, de gondos megfigyeléssel, biztonsággal elkülöníthetőek. A cserebogár lárvái (pajorok) erős, fejlett, barna színű, több mm-es rágó szájszervvel rendelkeznek.

Erre a gyakran kemény gyökerek elrágása miatt van szükségük. Három pár fejlett lábbal rendelkeznek. A szájszervük és a lábaik alapján lehet megkülönböztetni őket a komposztban élő lárváktól. A cserebogár pajorok csak élő növények gyökerét károsítják, ha a megtámadott növény már lankad, a pajor tovább áll, és megkeresi a következő élő növény gyökerét.

Összehasonlításukhoz mellékelem a komposztból kigyűjtött 2 db rózsabogár lárvának és egy kert gyepes területének talajából kiásott cserebogár pajor képét.