Kártevő idézhette elő dudorok kialakulását a kamélia levelein?

Kártevő idézhette elő dudorok kialakulását a kamélia levelein?

Agrofórum Online

A kaméliám levelein látható göbökről küldök fotókat - ez kártevő? Hogyan menthetném meg a virágot? Segítene, ha erkélyre vagy a kertbe kitenném cserépben, vagy ha kiültetném? Egy bimbója volt, az lehullott és a levelei is hullanak. A földjén furcsa, szürke darabok vannak.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kamélia (Camelia japonica) egy meglehetősen igényes növényfaj, hiszen több megváltozott, nem megfelelő körülményre, kellő gondozás és ápolás hiányára egyaránt érzékenyen válaszol. Az eredetileg Ázsiából származó növényfaj örökzöld, fás szárú cserje. Nálunk leginkább konténerben nevelt egyedei találhatók meg, hiszen a téli lehűléseket csak a melegebb fekvésű európai országokban képes átvészelni kiültetett formában.

Hazánkban a tél folyamán tehát védett, de hűvösebb, napfényes helyen biztosítsuk teleltetését, majd pedig a tavaszi fagyok elmúltával kerti körülmények között érdemes nevelni. A növényt félárnyékos, árnyékos helyre kell tenni, mészre érzékeny faj lévén pedig savanyú talajba ültetni, esővízzel öntözni. A növény virágainak, bimbóinak hullása akár több okra is visszavezethető.

A kamélia beteg levelei
A kamélia beteg levelei (fotó: a kérdező felvétele)

A télen hűvösebb körülmények között nevelt kaméliák esetében a virágelrúgás a hirtelen hőmérsékletemelkedés miatt is kialakulhat, főként, ha az gyenge megvilágítottsággal is társul. A növény érzékenyen reagál a hirtelen helyváltoztatásra egyaránt, így lehetőség szerint csak az őszi-tavaszi, feltétlenül szükséges időszakokban mozgassuk.

A kamélia földje (fotó: a kérdező felvétele)

A levelek hullásából és a rajtuk kialakuló foltokból pedig arra következtetnék, hogy a növény túl van öntözve. Nagy valószínűséggel a levélen kialakuló foltok, vagyis az ödémásodás is ennek a jelének tekinthető. Ajánlom tehát a növényt friss közegbe, pl. rhododendron földbe minél hamarabb átültetni (savas kémhatású), majd pedig az eddiginél mérsékeltebb öntözésre hagyatkozni.

A kamélia nemcsak a túlöntözést, hanem a szárazságot is rosszul viseli, illetve a rendszertelen öntözés sem tesz jót egyedeinek. Öntözésénél törekedjünk tehát a rendszerességre, a talaját soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni, viszont a pangó víz se álljon a növény alatt állandóan! Kétheti gyakorisággal, a tavasztól őszig tartó időszakban a növény fejlődését, virágainak képződését tápoldattal egyaránt elősegíthetjük, de a felhasznált táp kémhatására is ügyeljünk!

Mi okoz barnuló, beszáradó foltokat a muskátli levelein?

2022. június 25. 04:36

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy mi okozhatja a muskátli levelein barna, beszáradó foltok kialakulását?

Milyen betegség támadta meg a batátapalánta szárát és leveleit?

2023. április 19. 04:38

Édesburgonya-palántát nevelek májusi kiültetésre a lakásban az ablak előtt, és a palántákon eddig még nem látott elváltozások nőttek, kis kiemelkedések, mint a kiütések (képet mellékelek). Leveleken és a száron is vannak. Milyen betegség ez? Meggyógyíthatók és kiültethetők lesznek?

Mi okozza barna, kiemelkedő vonalak fejlődését álló muskátlik levelein?

2024. március 24. 04:39

Muskátlipalántáimon a fóliaalagútban olyan furcsa tüneteket láttam megjelenni, amik eddig még nem fordultak elő. Álló muskátlik levelein barna, kissé kiemelkedő vonalak fejlődtek. Csak egyes fajtákon gyakori, bizonyos fajtákon nem látni. Mi okozhatja?

Ödémás betegségek a zöldségtermesztésben

2017. szeptember 13. 13:25

Maga az ödéma, ha nem fertőződik el - ugyan csúnya jelenség - de nem veszélyes.