Hogyan lehet a korallvirágot újra virágoztatni?

Hogyan lehet a korallvirágot újra virágoztatni?

Agrofórum Online

Ajándékba kaptam egy korallvirágot korábban. Hogyan lehet ezt a növényt újra virágoztatni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Korallvirágnak hazánkban általában a Kalanchoe blossfeldiana-t nevezik, de az adott családba több olyan növényfaj is tartozik, melyek szintén korallvirág néven vannak jelen a köztudatban. A korallvirág egy húsos levéllel rendelkező, pozsgás dísznövényfajunk, mely díszítőértékét színes viráginak köszönheti. Virágai akár élénkpiros, rózsaszín, narancssárga, sárga, de még fehér megjelenésűek is lehetnek. A kedves kis dísznövény nagy igényekkel nem rendelkezik, viszont sokunk otthonában találhatók meg már elvirágzott, sokszor meg is nyúlt, elhajló hajtásrendszerű példányai. Nem árt ezért tudnunk arról, hogy milyen körülmények is optimálisak számára a nevelése során, valamint milyen körülményeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy virágaival is megajándékozzon minket.

A növényt minden esetben napos körülmények közé helyezzük, így a tűző napot és árnyékos helyeket tartása során lehetőleg kerüljük. Elegendő napfény hiányában gyakran tapasztalható meg a növények megnyúlása, cserépből való kidőlése is, amit metszésével érdemes orvosolni. A melegebb hónapokban akár kerti körülmények között is nevelhetjük, viszont a hideg közeledtével már fűtött helyen való tartásáról szükséges gondoskodnunk. Hőmérséklet szempontjából télen a 18 Celsius-fok tekinthető számára megfelelőnek, a 20 foknál magasabb és 12 foknál alacsonyabb hőmérsékletet lehetőleg kerüljük el. A korallvirág pozsgás növényfaj, így csak mérsékelten öntözzük, a felesleges víz elfolyását mindenképp lyukakkal ellátott edénnyel biztosítsuk! A téli időszakban minél hűvösebb körülmények között tartjuk, annál ritkábban és kevesebbet öntözzük.

A virágzáshoz, a megfelelő környezeti körülmények biztosítása és az öntözés mellett, tápanyagokkal is érdemes ellátnunk, melyet tápoldat formájában juttassunk ki számára legalább havonta egy alkalommal! A növény virágrügyeinek képződése csak akkor következik be, ha számára megfelelő ideig van biztosítva sötétség. Ez azt jelenti, hogy legalább 12-14 óra fénymentességre van szüksége a növénynek, kb. 6 hét időtartamig, mely arra serkenti, hogy virágzásnak induljon. A vállalkozó kedvűek akár sötét helyen való tartással, vagy takarással egyaránt biztosíthatják a növény számára naponta szükséges fénytelen körülményeket.    

Mit kell tennünk a bodzával tavasszal?

2024. május 3. 14:10

A bodzavirágokat gyakran használják szörpök és lekvárok készítéséhez, a bogyókat pedig még ennél is többféle formában.

Kihelyezhetem már a telelőben lévő muskátlikat?

2024. április 1. 04:36

Mikor tehetem ki a telelőben lévő muskátlikat? Csak akkor szeretném kihelyezni a virágokat, ha már biztosan nem lesz velük probléma!

Hogyan ültessük a mandulákat, hogy a beporzás biztosított legyen?

2022. október 20. 04:37

Úgy tudom, a mandulafajták önmeddők, tehát legalább kettő kell belőlük, hogy termékenyüljenek. A Tétényi Bőtermő és a Tétényi Rekord megfelelő kombináció? Ha igen, milyen messzire lehet őket ültetni? Illetve mekkora térállás indokolt a számukra?

Lehet, hogy már most megfertőzte a lisztharmat az almafát?

2024. április 26. 04:39

Elképzelhető, hogy már most lisztharmatosak az almafáim? Én erre utaló jeleket vélek felfedezni rajtuk.