Mit tehetek, ha sárgulnak a smaragdtuják?

Mit tehetek, ha sárgulnak a smaragdtuják?

Agrofórum Online

A képen látható smaragdtujasor 2. éves növényei elkezdtek barnulni idén. Reggelente megy az öntöző, és hetente 1-szer slaggal árasztom. Rovarölő és gombaölő szerrel évente 3-4 alkalommal kezeltem, kap lombtrágyát, Wuxalt is rendszeresen. Már februárban is öntöztem a szárazság miatt. Hajtásai egészségesek, de az ágak töve sárgás, barnul. Gazdaboltban gombásodást állapítottak meg. Mit tehetek velük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Megnyugtatom, hogy a tuják nem betegek, a sárguló leveleket nem betegség, se nem kártevők okozzák, hanem élettani okai vannak.

Fiatal fás növények ültetése után legalább 3 év szükséges ahhoz, hogy a növény kifejlessze gyökereit, azok besűrűsödjenek, és ellássák a növényt vízzel és abban oldott tápanyagokkal. A tavalyi telepítésű tujáit – leírása alapján – figyelemmel gondozza. Ennek ellenére az idei évben kevés vizet kaptak egy ideig, emiatt haltak el a belső levelei. Ez nem komoly károsodás, minden ága él, azok végén növő levelei zöldek, az ágak új hajtásokat fejlesztenek majd a nekik kedvező körülmények között.

Smaragdtuják sora
Smaragdtuja belső száradása

Néhány észrevételt teszek, amivel sikeresebb lesz a tuják egészséges lombjának kialakulása.

  • A tujákat és a füvet nem észszerű együtt öntözni, mivel más időben és eltérő mennyiségű vízre van szükségük. A tujasor alá külön öntözési körrel alakítson ki csepegtető öntözést, és az évszaktól, csapadéktól függően 3-10 naponta öntözze be nagy mennyiségű vízzel a növényeket, hogy a fejlődő gyökerei minél mélyebbre hatoljanak.
  • A tuják örökzöldek, egész évben élnek, asszimilálnak, amihez a talajból felszívott vízre van szükségük. Tujákat télen csapadék hiányában öntözni kell(het), téli öntözés technikai feltételeit ki kell alakítani.
  • A gyakori öntözéssel talajukból a tápanyag hamar kimosódik, fokozott figyelmet kell fordítani a tápanyagpótlásra, évente több alkalommal is indokolt lehet. Komplex, összetett műtrágyát válasszon!
  • A gyökérképződést a talaj felmelegedése lassítja. A tujasor alatt és közvetlen közelében sűrűn nő a gyep, a fű gyökérzete konkurenciát jelent a tuják gyökereinek, elveszi előlük a vizet, tápanyagot, visszaveti a tuják dinamikus gyökérfejlődését. Javaslom a tujasor lombja alatti talajcsíkban a gyep felszámolását, és a talajcsík takarását (mulcsolását) természetes növényi anyaggal pl. fűnyesedék, fakéreg kiváló erre a célra. Bár divatos, de káros hatása miatt nem ajánlom a talajcsíkot kövekkel borítani.
  • A tuják nem szeretik a magas hőmérsékletet, a tűző napsütést, és az azt kísérő száraz levegőt. A felsorolt körülmények legyengítik a tujákat, könnyen megtalálják őket a gyengültségi károsítók (boróka tarka díszbogár, szúfélék, egyes kórokozók is), megtelepednek a tujákon, rövid idő alatt felszaporodnak, kipusztítják a megtámadott fákat. A tuják fejlődéséhez szükséges környezet biztosításával, erős, jó kondíciójuk megtartásával egészségesen lehet felnevelni őket.
  • A képen a tujasor épülethez közelebbi szakaszán a sárgulás erőteljesebb. Ennek oka, hogy azok a tövek hosszabb ideig kapták a tűző déli napot, hatására száradtak el a belső részein növő levelek. A drótkerítésre tavasszal felhelyezett zöld háló hasznos, mert csökkenti a napsugárzás égető hatását.

Hogyan tudom a dugványok gyökérképződését serkenteni?

2022. október 1. 04:36

Hogyan tudom a dugványok gyökérképződését serkenteni? Hogyan kezeljem azokat, hogy minél több dugványból fejlett gyökerű növény fejlődjön?

Mit tehetünk, ha száradnak a platánfa levelei?

2022. augusztus 5. 04:36

Házunk kertjében van egy igen idős platánfa, melynek levelei száradnak. A fa erősen gyengül, egyre rosszabbul néz ki. Hogyan lehet kicsit felerősíteni? Nem szeretnénk a fáról lemondani. Leveleiről és a fáról küldök képet.

Mitől lett fehéres bevonat a szamóca levelein és bogyóin?

2023. május 2. 04:36

Szamócák levelén fehéres bevonat jelent meg, sajnos a bogyókon is. Korábbi években nem találkoztam vele. Féltem a termést. Mi lehet ez, mit tegyek, tehetek ellene?

Mi lehet a bajuk a szamócapalántáknak? Miért száradnak a levelek?

2023. június 4. 11:35

Kérem segítségüket! Mi lehet a bajuk a szamócapalántáknak? Képeket mellékelek. Köszönöm!