Kihelyezhetem már a telelőben lévő muskátlikat?

Kihelyezhetem már a telelőben lévő muskátlikat?

Agrofórum Online

Mikor tehetem ki a telelőben lévő muskátlikat? Csak akkor szeretném kihelyezni a virágokat, ha már biztosan nem lesz velük probléma!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A mostani, hűvösebb éjszakákat mutató időjárás-előrejelzés alapján még érdemes a muskátli kihelyezésével némi időt várnunk. Általában április közepétől, végétől várható olyan időjárás, mely a növény szempontjából már ideálisnak tekinthető. Igényei szerint a muskátli ugyanis a 18-24 °C közötti hőmérséklettartományban érzi magát a legjobban. Őshazájában az átlagos évi középhőmérséklet 16 °C körül alakul, a legalacsonyabb hőmérséklet pedig, ami a növényt éri, 4 fok körülinek tekinthető. A növény leveleinek elszíneződésére 10 °C alatti hőmérséklet esetén számítanunk kell. A nappali hőmérséklet ugyan megfelelhet már a növény számára, viszont az éjjeli lehűlések fejlődését még hátráltatnák.

Melegebb időjárásnál akár napközben a növények ki is helyezhetők, viszont éjszakára még védett körülmények biztosítása javasolható. A hőmérséklet mellett viszont a napsütéshez is szoktatni kell a növényeket, így kihelyezésük során mindenképpen törekedjünk a fokozatosságra! Első körben érdemes árnyékos helyre tenni a muskátlit, majd csak idővel kitenni teljes napsütésnek, így kerülve el azt, hogy levelei megégjenek.  

A kihelyezés és szoktatás előtt, ajánlatos a növényt a vegetációs időszakra felkészítenünk. Ezt egyrészt hiányzó talajának pótlásával vagy átültetésével érhetjük el, valamint a növény metszésével. A visszavágás során a töveket kb. 10-15 cm-re, azaz 3-4 szemre metsszük vissza. A folyamat során az elsárgult, elhalt, elszáradt és beteg leveleket is távolítsuk el a növényekről!

Az átültetéshez friss, tápanyagokban dús virágföldet használjunk, de kifejezetten a muskátli számára megvásárolható muskátliföldet is nyugodtan alkalmazhatjuk. A melegedő időjárással párhuzamosan növeljük meg az öntözések számát, az öntözővíz mennyiségét is. A kihelyezés után a víz mellett a tápanyagok utánpótlásáról is gondoskodjunk tápoldat formájában, mely kiváltképp fontos a növény növekedéséhez, fejlődéséhez és virágzásához egyaránt! A vegetációs időszakban is gyakran vizsgáljuk át a növényeket, figyeljünk a levelek egészségére, kártevő rovarok megjelenésére, szükség esetén pedig ezek elleni védekezésre is fordítsunk időt!

Kiemelt kép: Pixabay

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

2018. február 26. 16:04

Hiába a február végi nagy hideg, a kártevők és betegségek nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni.

Mikor lehet metszeni a különböző gyümölcsfákat?

2020. január 22. 07:36

K. Aranka kérdése: Többféle gyümölcsfa is található kertünkben. Mikor lehet a csonthéjas és mikor lehet az almatermésű fáinkat megmetszeni?

Mikor metsszük a birsfát és mire ügyeljünk metszésénél?

2023. január 8. 04:38

Kertemben több birsfa is található. Kérem segítségüket, hogy mikor metszhetem meg a birsfákat? Mire ügyeljek a metszésüknél?

Élet a gyümölcsösben tavasszal

2022. április 4. 08:55

Egyes gyümölcsfafajoknál már februárban elkezdődtek a metszési munkák, de a java még hátravan a kerti tevékenységeknek. A Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutató Központ két munkatársát, Dr. Kovács Szilviát és Kalmár Klementinát kérdeztük a gyümölcsöskertekben elvégzendő legfontosabb feladatokról.