Lehet, hogy algás a pázsitom?

Lehet, hogy algás a pázsitom?

Agrofórum Online

J. Ferenc kérdése: Zöldes színű, kocsonyás állagú képletek jelentek meg a fűben. Mik ezek? Azt hallottam a szomszédtól, hogy algák. Hogyan védekezhetek ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Nedves körülmények között, esős időjárásánál nyáron gyakran megjelennek és felszaporodnak a talaj felszínén a zöldes színű, remegő, szabálytalan alakú kékalgák. Ez a kozmopolita alga faj (Nostoc commune) réten, legelőn, kertek földútjain, gyepekben egyaránt előfordul. Jellemzően lúgos kémhatású, tápanyagban szegény, összetömörödött, levegőtlen talajok segítik megtelepedését.

Ezek mellett kertekben a túlzott nitrogéntrágyázás is fokozza gyakoriságát. Az esős időjárási periódusok mellett kertekben a helytelen – sűrűn és kis vízadaggal folytatott –öntözés is kiválthatja felszaporodását. Ahol egyszer megjelent, a későbbiekben rendszeresen visszatér és kifejlődik jellegzetes telepe. Száraz körülmények között a lédús, remegő képlet gyorsan beszárad, elvékonyodik, és színe barnás-feketére változik.

Védekezés ellene nehéz és összetett: minden olyan eljárás hatékony, mely kedvezően befolyásolja –gátolja – kialakulásának feltételeit. Mivel a lúgos (7,5 pH feletti) talaj segíti kifejlődését, a lúgos talajok 6,5 pH értékre történő savanyításával gátolhatjuk azt. A talaj pH értékét a meszes öntözővíz is megemeli, ezért az öntözővíz pH értékére is figyelni kell. A tápanyaghiányos, sovány talajok szerves trágyával és kombinált műtrágyával történő ellátása is visszaszorítja a kékalgák tömeges megjelenését. Egyoldalúan, csak nitrogén műtrágyával történő növény táplálás helytelen gyakorlat, kerülni kell.

A szerves trágya és a komposzt a tápanyag tartalmán kívül a talajszerkezet javításával is kifejti jótékony hatását. Az összetaposott, levegőtlen talajt mechanikai úton lazítani kell a levegős szerkezet elősegítésére. Mikrobiológiai készítmények (EM Bio vagy Amalgerol) beindítják a csökkent talajéletet, talajba juttatásukkal javul a talaj levegőzöttsége. A kertek öntözési gyakorlata is átgondolásra szorul: a naponta kis vízadaggal folytatott öntözés folyamatos nedves talajfelületet okoz, ami segít a kékalgák szaporodásának. A ritkább és nagyobb vízadagú öntözés következtében a talajfelszín rendszeresen megszikkad, a száraz talajréteg nem biztosít kedvező életfeltételeket számára.

Miért száradnak el a díszfák levelei nyáron?

2018. augusztus 28. 06:50

Sz. Zsófia kérdése: Házunk előtt a vadgesztenyefák lombja leszáradt, mintha leforrázták volna. Az utcánkban sajnos a többi fa is ilyen. Más faféléknél is száradnak a levelek. Tehetünk valamit értük?

Mi okozhatja az apró sárga és barna foltok kialakulását a mirabolán levelein?

2018. november 14. 07:12

Sz. Lászlóné kérdése: Utcai mirabolán sorfáim levelein apró sárga és barna foltok sokasága jelent meg, a zöld levelek rohamosan hullani kezdtek. Hasonló fertőzési hullám már augusztusban is fellépet, de akkor megállt. Mi okozhatja, hogyan védekezhetek ellene?

Levélrozsda támadta meg a füge levelét?

2022. július 22. 04:36

Fiatal (kapott) fügebokron nagyon szép termés ígérkezik, de megjelent a leveleken a füge levélrozsda. Mivel permetezhetem?

A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

2023. július 13. 04:36

Kérem segítségüket a hagyma felszedésével kapcsolatban! A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?